NIEUWS

Voortgang van de Heiligenbergerweg

De Heiligenbergerweg komt steeds dichterbij. De voorbereidingen voor het indienen van de omgevingsvergunning zijn in volle gang. Samen met onze architect puzzelen we op een handige indeling van de gebouwen en meer uitstraling naar buiten toe. De oude gebouwen zijn prachtig maar erg gesloten. Het gebouw dat er in de jaren ’80 tussen is gezet beperkt het zicht op het grote oude gebouw en dat is jammer. De grootste uitdaging is om het jaren ’80 gebouw een wat frissere en speelsere uitstraling te geven en tegelijkertijd de oude gebouwen in al hun pracht te laten zien. De nieuwe WAR moet voorbijgangers nieuwsgierig maken en uitnodigen om binnen te komen, en de contacten tussen de verschillende gebruikers faciliteren. Een hele klus, maar met de kennis en expertise die we tot onze beschikking hebben gaan we er iets moois van maken.
In februari willen we graag kennismaken met de buurt, en horen wat zij van onze plannen vinden. .

Meetkoppel: een weekend vol activiteiten en inspiratie – zaterdag 26 en zondag 27 januari, 10:00-17:00 [De hele WAR]

In het weekend van 26 en 27 januari bruist het in De War van de workshops, lezingen, hackatons, demonstraties, brainstorms en andere gezelligheid. Wat de activiteiten met elkaar gemeen hebben: ze gaan over het meten en tellen van al die dingen die iets zeggen over de gezondheid van je eigen stad, dorp of buurt. Zaken als luchtkwaliteit, vogelstand, vleermuizenpopulatie, klimaatveranderingen en noem maar op.
Vrijetijdswetenschap is helemaal in. Overal in Nederland en de rest van de wereld meten ‘citizen scientists’ die dingen, die zij willen weten op een manier die ze vaak zelf ontwikkeld hebben. Op 26 en 27 januari komen ze samen in De War om ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren en anderen te inspireren. Kom jij ook?
Programma:
Op www.koppelting.org kun je zien wat er nu al allemaal op het programma staat. Activiteiten voor kinderen; een brainstorm over Meet-je-sloot; demonstraties over het werken met data; lezingen over o.a. het meten van hittestress, het gebruiken van open data, het lanceren van satellieten en de gevolgen van al dat vuurwerk dat met Oud en Nieuw de lucht ingaat.
Iedereen die zijn kennis wil delen, antwoorden zoekt op een vraagstuk of graag iets tijdens het weekend wil bouwen of ontwikkelen kan iets aan het programma van Meetkoppel toevoegen. In De War zijn alle voorzieningen aanwezig om met elkaar aan de slag te gaan. Maak jezelf en anderen wijzer, kom, doe mee en meld je aan via de website!

Nieuws van de Spullenmannen

Op 2 januari was er een open dag op het binnenvaartschip Serendiep, waarop het Knopjesmuseum ingebouwd wordt en een theaterzaaltje is gerealiseerd. Ongeveer 60 mensen kwamen naar de haven van Spakenburg, waar Serendiep op het uiterste puntje van de pier ligt, midden tussen de watervogels.
De nieuwe tribune zat helemaal vol tijdens het optreden van het muziekduo Heug en bezoekers konden alvast een voorproefje krijgen van hoe het Knopjesmuseum gaat worden.
In de voorjaarsvakantie plannen we een tweede open dag, waarop als het goed is al een veel groter deel van het Knopjesmuseum af is. Vanaf april zal Serendiep een half jaar lang het hele land rond varen.
Ondertussen wordt er ook nog verdergewerkt aan de Science Fiction Poppenkast. Aanstaande donderdag kun je er weer een nieuwe scene van zien bij De Komijnen in de Kargadoor in Utrecht.

FabSkills cursus

Op woensdag 16 januari gaat de Fabskills-cursus weer van start. In zes avonden van 20:00 tot 22:30 leren deelnemers de machines, software en technieken in het Fablab beheersen. Je kunt dan 3D ontwerpen en 3D printen, 2D ontwerpen en met de lasersnijder omgaan, je eigen T-shirts bedrukken en je maakt kennis met de cnc-frees.
Deze editie van de cursus zit helemaal vol, maar als je een volgende keer mee wilt doen, stuur dan alvast een email naar Katrien, dan houdt zij je op de hoogte.

Citizen science soep – maandag 21 januari 18:30 [De WAR kantoor]

Soepmaaltijd voor alle geinteresseerden in burgerwetenschap en voor deelnemers van Meet je Stad, voorafgaand aan de maandelijkse Meet je Stad avond. We horen graag of je mee-eet, via meedoen@meetjestad.net.

Wat is De WAR?

De WAR is het huis van ondermeer de Spullenmannen, het Transitielab, het Repair Cafe, FabLab AmersfoortStudium Generale Amersfoort en Universiteit Amersfoort. U kunt De WAR ook volgen via www.twitter.com/uitdewar en op facebook.
De WAR is een open laboratorium in de voormalige kleurstoffabriek van Warner & Jenkinson te Amersfoort. Uitvinders en kunstenaars vinden er een werkplaats, kennis en een plek voor experimenten. Starters vinden er een betaalbaar kantoor samen met andere creatieve ondernemers. Publiek is er getuige van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunst, wetenschap, innovatie en duurzaamheid. Je kunt De WAR vinden op Geldersestraat 6 in Amersfoort.