Laatste loodjes nieuwe locatie

De afgelopen maanden zijn besteed aan het brandveilig maken van het gebouw, zodat de brandweer het vrij kan geven voor gebruik. Dat lijkt nu gelukt te zijn voor het eerste deel. We hebben ons eerst gericht op het grootste pand, waarvan de begane grond en de eerste verdieping nu vrijgegeven worden. De begane grond huisvest namelijk straks alle openbare werkplaatsen, en dat is natuurlijk de kern van De WAR. Op de eerste verdieping komen de ateliers.
Het plan is om nu zo snel mogelijk ook de rest vrijgegeven te krijgen, maar we denken dat het meeste werk zat in het deel dat nu is afgerond.
Als je het leuk vindt om meer te lezen over wat we allemaal tegenkomen op de klusdagen kun je meer lezen op het verhuisblog. Of je komt langs om te helpen natuurlijk, er is voor iedereen wat te doen, en op veilige afstand! Elke zondag klussen we in ieder geval, en op andere dagen moet je even vragen of er mensen zijn, meestal is dat wel zo.

Sneak preview tijdens Rondje van de Stad [12 september, 12:00-17:00 Heiligenbergerweg 34]

Na meer dan een half jaar hard werken kunnen we op 12 september voor het eerst een sneak preview geven van hoe de WAR op de nieuwe plek kan worden. Er is van alles te zien en van alles nog niet te zien. De officiële opening volgt nog, maar kom vooral langs voor een eerste indruk, een glimp, een verrassing.

Stem op jouw favoriete journalistieke onderzoek bij de Stadsbron!

De afgelopen maand hebben inwoners van Amersfoort weer onderwerpen aangedragen waarvan ze dachten: Daar zou de Stadsbron nou eens in moeten duiken. En nu mag jij stemmen. Het winnende onderdeel wordt uitgeplozen door onze redactie. Wil je dat de Stadsbron eens kijkt naar de toekomst van Huis Randenbroek, naar systemisch racisme in Amersfoort of naar de nnut en noodzaak voor een gemeentelijk lobbyregister? Bekijk alle ingestuurde onderwerpen en breng je stem uit op onderzoek.destadsbron.nl. Je krijgt daarna nog een mailtje waarmee je je stem kunt activeren!

Heb je zelf een goed idee en denk je: dat zou nu echt eens onderzocht moeten worden? Je kunt altijd nieuwe onderwerpen insturen. Die onderwerpen doen mee met de volgende stemronde. Zo ontdekken we elke maand welke vragen er leven en welk onderwerp de inwoners van Amersfoort en omstreken het meest belangrijk vinden.

Meehelpen onderzoeken, schrijven, analyseren, fotograferen of op een andere manier bijdragen kan ook. We werken zoveel mogelijk samen met inwoners. Jij weet namelijk het beste wat speelt in de regio. De Stadsbron Onderzoekt is een doorlopend nieuwsexperiment om regionale onderzoeksjournalistiek te ondersteunen. Meer weten? Kijk op onderzoek.destadsbron.nl.

Jaaropleiding Permacultuur

23 September resp. 25 September beginnen er twee Permaculture Design Courses (PDC+). Wil je je helemaal onderdompelen in permacultuur? Dan is deze jaaropleiding wellicht iets voor jou! Er is een opleiding op donderdagen, van 15 lesdagen gedurende een jaar, en een opleiding op evenzoveel zaterdagen. We zitten bewust op deze goed bereikbare broedplaats/transitie-initiatief midden in het land, en tijdens de excursies die er dus ook zijn, trekken we het land in. Deze cursus leert je zorgen voor de Aarde & onderdeel van de oplossing zijn. Hoofddocent: Maranke Spoor.
permacultuuronderwijs.nl/cursussen
info@permacultuuronderwijs.nl

Koekepannenboot gesignaleerd in Rotterdam [4 september 12:00-17:00 – Leuvehaven Rotterdam]

Tijdens de wereldhavendagen in Rotterdam voeren de Spullenmannen door de Leuvehaven met de Koekepannenboot. Publiek kon opstappen voor een pannenkoek in dit tweepersoons restaurantje, aangedreven door twee schoepenraderen van koekepannen. Het was een geweldige dag, en voor de Spullenmannen een opluchting om voor het eerst sinds Corona weer wat te mogen doen!

Wat is De WAR?

De WAR is het huis van ondermeer de Spullenmannen, het Transitielab, het Repair Cafe, FabLab Amersfoort, Studium Generale Amersfoort en Universiteit Amersfoort. U kunt De WAR ook volgen via www.twitter.com/uitdewar en op facebook.
De WAR is een open laboratorium in de voormalige kleurstoffabriek van Warner & Jenkinson te Amersfoort. Uitvinders en kunstenaars vinden er een werkplaats, kennis en een plek voor experimenten. Starters vinden er een betaalbaar kantoor samen met andere creatieve ondernemers. Publiek is er getuige van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunst, wetenschap, innovatie en duurzaamheid. Je kunt De WAR vinden op Geldersestraat 6 in Amersfoort.