Misschien een ander pand?

Het afgelopen halve jaar heeft De WAR een zoektocht gehouden door Amersfoort om een nieuwe lokatie te vinden. Daaruit kwamen drie opties: Het militair Hospitaal aan de Hogeweg, dat waarschijnlijk helemaal perfect zou zijn, de Wilem III aan de Heiligenbergerweg, waar waarschijnlijk de meeste functies ook zouden kunnen, en de Norit aan de Industrieweg, waar een deel van de functies gerealiseerd zouden kunnen worden. De Norit is erg duur en het minst geschikt door de ligging en de staat van het gebouw. Het Militair Hospitaal is geweldig, maar eigendom van het Rijk en waarschijnlijk wat moeilijk te bemachtigen. De Willem III is eigendom van de gemeente en ligt waarschijnlijk binnen ons bereik. Momenteel verkennen we welke functies er wel of niet zouden kunnen en wat de financiele en bouwkundige mogelijkheden zijn. Op 2 oktober JL hebben we de gemeente laten weten dat we deze lokatie verder willen onderzoeken.
Over een paar maanden hopelijk meer nieuws in deze nieuwsbrief!

cursussen in De WAR

Dit seizoen beginnen er een aantal cursussen in De WAR. Zo hebben we bijvoorbeeld de jaaropleiding Permacultuur en weer een Fabskills cursus, waarin je alle apparaten van het Fablab leert kennen, en natuurlijk weer een workshop meetkastjes bouwen van Meet je Stad! Kijk hieronder voor meer informatie.

UITGELICHT

Introductie permacultuur – Maranke Spoor – zondag 8 oktober, 14:00 en 16:00 [Binnentuin]

Op 8 Oktober verzorgt Maranke Spoor, in het kader van de week van de duurzaamheid, een introductiemiddag over permacultuur. De lezing is op waardebepaling achteraf.
Ook de jaaropleiding Permacultuur vindt dit jaar plaats in De WAR. De gevarieerde lesdagen zijn een mix van theorie en praktijk. Tijdens alle lesdagen zijn er plantenlessen. Deze zijn vaak lekker buiten, en op een ander moment zijn we bezig in de transitiebieb waarin een heerlijke hoeveelheid boeken over permacultuur en aanverwante onderwerpen aanwezig zijn. Ook heeft iedere lesdag een thema, en werk je gedurende het jaar aan een permacultuurontwerp.
Meer weten? ga naar www.permacultuuronderwijs.nl.

Hoe bouw je je eigen wijk? Daarna: The Glass Castle – vrijdag 13 oktober 21.00 [de Lieve Vrouw]

Iedere maand organiseert Impactbios een duurzaamheidsfilm met gesprek. In het kader van de week van de duurzaamheid doen we dat in oktober samen met Theater de Lieve Vrouw. De film die we laten zien is The Glass Castle, een film over iemand die het niet lukt om zijn eigen duurzame huis te bouwen. Maar na afloop van de film hebben we een tegengeluid, de lezing van Miriam Zijp, die in Olst haar droomhuis bouwde. Samen met een hele groep mensen werd het een ecologische droomwijk.
Let op: de film vindt plaats in Theater de Lieve Vrouw. Kaartjes zijn te bestellen via www.lievevrouw.nl.

Workshop Sensor kastje bouwen – Meet je Stad – zaterdag 14 oktober – 13.00-16.00 – [Fablab]

Op 14 oktober organiseert Meet je Stad de derde doe-het-zelf sensoren-bouwdag. Tijdens een workshop van 3 uur leer je solderen, bouw je zelf een waarnemingsstation voor het klimaat-meetnetwerk van Meet je stad en maak je kennis met het programmeren van zo’n station.
Meet je stad is een citizen science project waarin tientallen Amersfoorters samenwerken om per wijk of straat de gevolgen van klimaatverandering in kaart te brengen. Het kastje meet luchtvochtigheid, temperatuur en de locatie en kan in de toekomst worden uitgebreid. Na de workshop kun je het station meenemen en ergens in de stad ophangen. Op de website van Meet je stad (meetjestad.net) verschijnt het vervolgens als een nieuw meetpunt op de kaart van Amersfoort. De data van alle meetstations kunnen er live worden bekeken en onderling vergeleken. Het doel is om op 150 plekken in de stad op zoek te gaan naar extreme hitte, droogte, neerslag, en te zien of we een stedelijk warmte-eilandeffect kunnen betrappen.
Geef je op bij meedoen@meetjestad.net. De workshop is bedoeld voor volwassenen maar kinderen zijn ook welkom onder begeleiding van een volwassene.

Afsluiting week van de Duurzaamheid -zaterdag 14 oktober 17:00 [Binnentuin]

Als afsluiting van de week van de duurzaamheid is er een borrel in de gezellige binnentuin van De WAR.

Esmay Usmany en Anke Timmer – Dromers – zaterdag 14 oktober 20.00 [Spullenlab]

Esmay Usmany en Anke Timmer ontmoeten elkaar op het conservatorium. Dat er tussen deze twee vriendschap zou ontstaan, lag niet meteen voor de hand. Waar de één door het leven fladderde, nam de ander liever een weloverwogen besluit. Waar de één koos voor de man, koos de ander voor de vrouw. Een inloopkast vol kleren tegenover broekie, shirt en gympen. Maar wat nou als blijkt dat juist hun verschillen de muziek maakt? Hun verhalen daardoor rijk! Twee dromers dromen dezelfde regenbogen in gedachten. Zelfs als het niet voor de hand ligt maakt muziek vrienden voor het leven. Entree 10 Euro, reserveren via publiciteit@dewar.nl
Kijk voor het menu en openingstijden op www.dewar.nl/nl/binnentuin.

Fabskills cursus – woensdagen 1, 15 en 29 november, 13 december en 3 januari – 20.00 – [Fablab]

De WAR start dit voorjaar weer met een Fabskills cursus. In deze vijfdelige cursus leer je werken met alle machines in het Fablab, van de eerste stappen met de ontwerpprogramma’s tot en met het werken met de apparaten. De cursus start op woensdag november en zal om de woensdag plaatsvinden. Voor meer informatie over de inhoud, kosten en planning, zie de kalender van het Fablab. Opgeven via info@fablabamersfoort.nl.

AGENDA

NB: Elke dinsdag van 10.00 tot 22.00 is er open inloop in het Fablab. Op donderdagen, behalve de 1e van de maand, is het Biolab open van 20:00-22:00.

zomer 2017

  • Extra Fablabopening op zaterdag – zaterdag 7 oktober, 11:00 – 17:00 [Fablab]
  • Introductie permacultuur – Maranke Spoor – zondag 8 oktober, 14:00 en 16:00 [Binnentuin]
  • WARwerkavond, kom klussen! – donderdag 12 oktober – 19:30 uur [De hele WAR]
  • Hoe bouw je je eigen wijk? Daarna: The Glass Castle – vrijdag 13 oktober 21.00 [de Lieve Vrouw]
  • Workshop Sensor kastje bouwen – Meet je Stad – zaterdag 14 oktober – 13.00-16.00 – [Fablab]
  • Afsluiting week van de Duurzaamheid -zaterdag 14 oktober 17:00 [Binnentuin]
  • Esmay Usmany en Anke Timmer – Dromers – zaterdag 14 oktober 20.00 [Spullenlab]
  • Fabskills cursus – woensdagen 1, 15 en 29 november, 13 december en 3 januari – 20.00 – [Fablab]