DSC_7196Zaterdag, 16 april 2016. Buurtbewoners en bewoners en familieleden van de Plataan waren uitgenodigd om een dagje mee te gaan om ideeën op te doen in 2 belevingstuinen. De dag was hiervoor in tweeën gedeeld. Hier het verslag van het eerste deel van de dag, de excursie naar Vosseveld

Vanaf 9.00 uur was het verzamelen in De Plataan onder het genot van koffie en thee met een koekje.

De Plataan is een kleinschalige woonzorgvoorziening voor mensen met dementie en een lichamelijke beperking, in het Soesterkwartier.

DSC_7206Diverse mensen uit de buurt druppelden binnen, zo was de jongste deelnemer aan de excursie een jongetje van 2 tot een dame van 94. Om even voor half tien werden de deelnemers verzocht zich naar de bus te begeven, alwaar de instapprocedure begon. De minder goed ter been zijnde dames mochten hun rollator voor de ingang van de bus rijden, waarna zijzelf de trap opgeholpen werden. De rollators gingen in het bagageruim mee.

OndertussenDSC_7209 klonk er op het asfalt van de plataan het geluid van paardenhoefjes klakkend op de weg. Een koets reed voorbij, en kreeg even van de deelnemers de aandacht.

Om 9.30 vertrok de bus die veel weg had van een verhoogde limousine, vanaf De Plataan in de richting van de Belevingstuin Vosseveld, aan de Birktstraat 78 in Soest.

Het instapproces werd van achter naar voren uitgevoerd. Om het enorme fraaie pand heen kwam men terecht in een mooi aangelegde tuin. De tuin is speciaal ontworpen voor kinderen en jong volwassenen met een meervoudig verstandelijke beperking.

DSC_7304Er werd verteld dat, de hovenier die de tuin heeft aangelegd, selecteerde de planten speciaal voor de bewoners en gebruikers van De Amerpoort. Hij heeft bijvoorbeeld voor siergember gekozen omdat dit goed is voor je gewrichten. Zo zijn er tal van groenten, fruit en kruiden toegespitst op de verschillende lichamelijke klachten die mensen kunnen hebben.

Samen met ouders en familieleden kunnen de bewoners van Vosseveld genieten van de mooie aangelegde tuin.

DSC_7241Er zijn kale boomstammen waar de gebruikers zomers een hangmat aan kunnen hangen; er was een grote, ronde schommel, waar de jongste deelnemer van het gezelschap graag een demonstratie mee gaf.

Zo is er een prieeltje met een dak van groen om bijvoorbeeld onder te schuilen als ’t regent, of om muziek te maken op de acacia stokkenDSC_7262 die er aan de kant hangen. Even verder langs het pad staat er een zandbak waarvan een deel hoger is gemaakt zodat kinderen die in een rolstoel zitten ook met het zand kunnen spelen. Weer een klein stukje verder langs het pad staan aan weerszijden begroeide muurtjes, zodat je tijdens de wandeling je handen over de muurtjes kunt laten gaan.

In de tuin staan planten en bloemen die ieder op zijn of haar beurt maken dat de tuin het hele jaar door bloeit. Zo is er zeker altijd wat te beleven, waarmee de naam “belevingstuin” ook echt eer aangedaan wordt.

DSC_7333Tussen het hoofdgebouw en de bijgebouwen in, was er ook een enorme moestuin, waarin sla zoals rucola. Weet u trouwens dat de bloemetjes van doorgeschoten rucola-sla heel lekker te eten zijn? Verder stonden er ook rode kolen, frambozen, aardbeien, blauwe bessen en tal van andere groenten en fruit soorten. Omkomen van de honger lijkt dan ook bijzonder onwaarschijnlijk bij Vosseveld.

Nu maar hopen op een lange warme zomer met geurende bloemen, veel groente en fruit en vrolijke mensen, daar wordt de tuin nog mooier van!

Het ontwerp van de tuin is van Paul van Eerd van Buro Buiten Ruimte uit Zeist. Naast het ontwerp heeft hij ook de tuin aangelegd en doet hij samen met vrijwilligers het onderhoud.

Met dank aan Lyvore, de medewerkers van de Plataan, en de mensen van de groen ideeën zoals o.a.; Guido.

Verslag: Els Huisman

Fotoverslag: Nel Groenendijk