Terwijl de meeste volwassenen de Amerikaanse verkiezingen op de voet volgden, en iedere dag keken of de stemmen aldaar geteld waren, deden de kinderen in het Soesterkwartier mee op eigen wijze. Ook hier werd namelijk gestemd, het stembureau van het Soesterkwartier was in dezelfde week iedere dag ergens anders te vinden. Het verplaatste zich van De Kubus, naar de Magneet en ’t Anker.

De kinderen van de groepen 6, 7 & 8 van de bovengenoemde drie scholen hebben de afgelopen drie weken weer de democratielessen gevolgd. In de lessen krijgen zij uitgelegd wat een democratie is, en brengen deze in praktijk. Dit doen zij niet op nationaal niveau maar voor hun eigen wijk. Zij denken na over of hoe hun ideale wijk eruit zou zien. Daarnaast bedenken zij wat minder leuk is en waar nog hard aan gewerkt mag worden in de wijk. Vervolgens werken zij plannen uit om dit te verbeteren. Uit deze plannen, ontstaan 10 thema’s waarop in de laatste les, door ieder kind gestemd kan worden. Kinderen kiezen 3 thema’s die zij belangrijk vinden voor het Soesterkwartier. Thema’s waarvan zij hopen dat de kinderwijkraad daarmee aan de slag gaat.

De drie gekozen thema’s zijn;

  1. Spelen (een skatebaan, een gamehall, een plek voor boomhutten) werd verkozen met 103 stemmen.
  2. Asociaal gedrag (pesten, racisme en het dichtbij meemaken van geweld) werd verkozen met 92 stemmen.
  3. Roken, al 3 jaar in de top 3, werd verkozen met 66 stemmen.

Kinderen die de lessen leuk vonden en het maken van plannen voor de wijk interessant, konden zich opgeven voor de nieuwe kinderwijkraad.

Meer kinderen dan in de kinderwijkraad plaats kunnen nemen gaven zich op, daarom is er geloot. Dit werd gedaan door Buurtnetwerker Henry de Gooijer.

De nieuwe kinderwijkraad is dinsdag 10 november geïnstalleerd in de Verkeerstuin. Vanwege corona mochten wij niet naar het stadhuis komen, wel is wethouder Janssen bij de installatie aanwezig geweest. Het was een gezellige bijeenkomst waar de certificaten zijn ondertekend door de kinderen en de wethouder. Er is geproost en taart gegeten, op de nieuwe wijkvertegenwoordigers. Vanaf heden, zullen iedere dinsdag vergaderingen worden gehouden. Dit met uitzondering van de schoolvakanties.

De nieuwe kinderwijkraad bestaat uit de volgende leden:

Basma, Kadiatu, Maria en Hajjar van de Magneet.

Jayden, Allisa, Yannick en Henry van de Kubus.

Sanne van ’t Anker.

Marre van de Kosmos.

Ik kijk uit naar de samenwerking met deze groep kinderen, en de veelbelovende thema’s die zij hebben aangedragen. Jullie lezers van de wijkwebsite zullen nog veel van ons horen dit jaar, net zoals de voorgaande jaren! Benieuwd naar de eerder behandelde thema’s en de aanpak hiervan, neem een kijkje naar de hondenpoeprap.

De kinderpolitieke partij Pestloos

https://www.facebook.com/PestLoos

Het harde rijden op de Noordewierweg

 

https://www.destadamersfoort.nl/lokaal/verkeer-en-vervoer/352501/kinderen-zorgen-voor-veel-bekleuringen-op-noordewierweg

https://www.hardnieuws.nl/utrecht/amersfoort/geen-bekeuring-maar-bekleuring-in-het-soesterkwartier-noordewierweg-amersfoort-10115.html

https://www.ad.nl/amersfoort/te-hard-dat-komt-je-op-een-bekleuring-te-staan-van-kinderen-in-het-soesterkwartier~a98d5a7e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

en nog vele meer…

De eerste wijk in Nederland waar bekleuringen uitgedeeld kunnen gaan worden. Daarmee willen we nog extra aan de slag!

https://www.youtube.com/watch?v=JownrfgDtu0

 

PROOST op de nieuwe kinderwijkraad 2020-2021

Wil je meer weten over de kinderwijkraad, dan kunt u contact met mij opnemen via het onderstaande email-adres.

 

Een hartelijke groet,

De nieuwe kinderwijkraad & Hedy Vermeer.

Hedy.vermeer@gmail.com