Ook groenten zitten boordevol magische energie. In dit artikel een uiteenzetting van verschillende groenten, hun magische energie, geschiedenis en toepassing in de magie.

Solanum tuberosum
Planeet: Maan
Element: Aarde
Energieen: Bescherming, mededogen
Overlevering: De aardappel komt uit Peru, waar hij al in 3400 voor onze jaartelling werd gecultiveerd. In 1534 kwam de aardappel in Spanje aan om daarna heel Europa te veroveren.
Meteen stelde men dat deze knol een geheid middel was tegen impotentie. Ooit werd de aardappel verkocht voor het equivalent van duizend euro per pond.
Aardappeld raakten in 1728 in Schotland uit de gratie. Het was een onheilige nachtschadeachtige die niet in de bijbel werd genoemd en daarom was het verboden de aardappel te telen.
Amerikaanse beoefenaars van volksmagie groegen aardappels in hun broekzak tegen reumatiek. In Engeland droegen mensen met kiespijn een aardappel bij zich tegen de pijn ( wat waarschijnlijk alleen helpt als je tegelijk naar de tandarts gaat)
Wie nieuwe aardappels eet, mag een wens doen.
Toepassing in de magie: Aardappels zijn zoals veel knollen goed voor beschermende dieten.
Breng ze voor optimaal effect op smaak met uien, bieslook, dille rozemarijn of peterselie.
Omdat aardappels de maan als plenataire heerser hebben, zijn ze te gebruiken om mededogen te vergroten.
Chicorium endiva
Planeet: Jupiter
Element: Lucht
Energieen: Fysieke kracht, seksualiteit
Toepassing in de magie: Andijvie is heerlijk als salade. Jammer dat bijna niemand dit meer weet, want het is goed voor de fysieke kracht en zeker gezonder dan steroiden.
Andijvie is een van de vele groenten die lustopwekkend schijnen te zijn.
Cynara scolymus
Planeet: Mars
Element: Vuur
Energieen: Bescherming
Overlevering: Volgens een Griekse legende was de eerste artisjok oorspronkelijk een mooie vrouw. Een boze god (ik weet niet meer welke) was zo jaloers op haar schoonheid dat hij een artisjok van haar maakte.
De artisjok was waarschijnlijk inheems in het gebied van de middellandse zee en de Canarische eilanden. In het oude Rome was het een luxe gerecht. De Romeinen conserveerde de artisjok in pekel of azijn (net zoals wij het hart van artisjokken in olie bewaren)
Toepassing in de magie: De artisjok is in ieder geval erg lekker. Omdat de groente behoort tot de distels en de bloem scherpe punten heeft, kun je een artisjok eten in een beschermend dieet.
Op smaak brengen met knoflook of laurier geeft nog meer beschermende energie.
Asparagus officinalis
Planeet: Mars
Element: Vuur
Energieen: Seksualiteit
Toepassing in de magie: Visualiseer plezier in seks terwijl je de asperges kook. Eet met kracht.
Solanum melongena var. esculentum
Planeet: Jupiter
Element: Aarde
Energieen: Spiritualiteit, geld
Toepassing in de magie: Deze oorspronkelijke bewoners van China waren ooit klein, eivormig en wit en lang niet zo groot als onze paarse variant. Eet aubergine gekookt of gebakken voor meer spiritualiteit. Als je op dit gebied niets nodig hebt, kun je ook visualiseren om meer geld terwijl je de groente eet.
Veel mensen houden niet van de sterke smaak van aubergine. Als je daar een van bent, heb ik goed nieuws: je hoeft aubergine niet te eten om de energie te benutten. Snij, als je meer geld in je leven wil, een aubergine doormidden en leg er een bankbiljet van 5 euro tussen. Bind de helften met touw aan elkaar vast en begraaf het geheel. Niet meer opgraven. Er zal geld naar je toekomen (maar het kost je wel 5 euro)
Bambusa
Planeet: Zon
Element: Lucht
Energieen: Bescherming, psychisch bewustzijn
Overlevering: In China en Japan is bamboe een oud symbool voor een lang leven. Men plant het ook rond het huis ter bescherming.
In Hawaii vervult de bamboe een heel belangrijke rol in de overlevering en traditie.
Jonge bamboespruiten zijn giftig en moeten worden gekookt alvorens ze veilig te kunnen eten.
Toepassing in de magie: Bamboespruiten zijn te gebruiken in een beschermend dieet. Om de beschermende werking nog sterker te maken, kun je op elke scheut een klein pentagram kerven.
Je kunt ze ook eten voor meer psychisch bewustzijn. Gebruik verse scheuten in de salade om je onderbewustzijn te openen.
Allium
Planeet: Mars
Element: Vuur
Energieen: Gewichtsverlies, bescherming
Overlevering: Bieslook komt uit Siberie, uit de streek rond het Baikalmeer, een van de diepste meren ter wereld. Bieslook was naar men dacht een zeer sterk afrodisiacum.
Toepassing in de magie: De grote plantkundige Gerarde stelde dat het eten van bieslook ′zeker dun zou maken′. Het loont de moeite het toe te passen in een vermageringsdieet.
Bieslook is niet altijd vers te krijgen, maar heel makkelijk zelf thuis te kweken. Het doet het zelfs goed in potjes.
Leg een knoop erin ter bescherming voor je de look in het eten doet. Visualiseer erbij!
Knoop een probleem waar je mee worstelt in een bieslookstengel en begraaf die. Graaf hem niet meer op.
Beta vulgaris
Planeet: Saturnus
Element: Aarde
Energieen: Liefde, schoonheid
Overlevering: Mensen hebben eeuwenlang bieten gegeten in de hoop daardoor langer te leven. Afrodie, de oude Griekse liefdesgodin, gebruikte volgens de overlevering bieten om haar schoonheid te behouden.
De rode kleur geeft aan dat bieten gebruikt worden in de oogst- en winterfeesten zoals lughnasadh (1 augustus) en samhain (1 november).
Toepassing in de magie: De volksmagie stelt dat man en vrouw op elkaar verliefd worden als ze van dezelfde biet eten. Dit is misschien niet zo (want liefde is veel complexer), maar het kan geen kwaad om bieten toe te voegen aan een dieet om liefde aan te trekken.
Kook en eet bieten terwijl je visualiseert om schoonheid te genieten. Bedenk dat schoonheid zowel innerlijk als uiterlijk kan zijn.Algemeen: Groen loof was in Schotland en Ierland verbonden met elfen en feeen. Daarom was groen lange tijd de kleur van ongeluk. Op huwelijkspartijen en recepties trof men ook nooit groene bladgroenten aan: de feestvierders wilden ′het kleine volkje′ niet beledigen.
In de volksmagie eet met alle soorten groen loof om geld aan te trekken.
Brassica
Planeet: Maan
Element: Water
Energieen: Bescherming
Toepassing in de magie: Eet rauwe of gekookte bloemkool als onderdeel van een beschermend dieet. Je verhoogt het effect door de kool te koken met dille, mosterdzaad of rozemarijn.
Phaseolus
Planeet: Mercurius
Element: Lucht
Energieen: Geld, seksualiteit
Overlevering: Bonen was het hoofdvoedsel van veel Midden-Amerikaanse culturen, waaronder de Maya′s en de Azteken. Ze zijn nog steeds een belangrijke voedselbron in heel Latijn-Amerika.
Plutarchus schrijft dat er in de maand Mesore bonen werden geofferd aan de Grieks-Romeinse god Harpocrates. Ook Apollo viel die eer ten deel. Volgende de annalen offerde de Egyptische koning Ramses III ooit 11.998 potten met bonen in de schil aan de goden. Verschillende oude religies verboden priesters en preisteressen om bonen te eten.
De Romeinen offerden bij bepaalde vieringen bonen voor de overledenen. Ze gebruikten net als de Grieksen bonen ook om te kiezen: witte bonen voor een positief, zwarte voor een negatief antwoord.
Men heeft lange tijd gedacht dat het eten van bonen de seksuele lusten opwekte. De beroemde Engelse plantkundige Culpeper beval ze hiervoor aan, terwijl een kerkvader, de heilige Hieronymus, nonnen verbood bonen te eten omdat ze de genitalien kietelden.
In Engeland dacht men dat je gek werd als je een nacht in een bonenveld sliep. De witte bloemen van de boon waren echter gewijd aan de Godin en werden door velen vereerd.
Kolonisten keken de kunst van het maken van witte bonen in tomatensaus af van de indianen.
Toepassing in de magie: Voeg bonen toe aan een dieet dat bedoeld is om rijker te maken. Als je zelf bonen in tomatensaus maakt, kun je er wat gember, ahornstroop of andere ingredienten die geld aantrekken doormengen en tijdens het koken visualiseren.
Je kunt ook bonen eten en visualiseren dat je interesse in seksuele activiteiten groter is.
Hete chili met bonen beschermt.
Brassica
Planeet: Maan
Element: Water
Energieen: Bescherming
Toepassing in de magie: Broccoli is een goede toevoeging voor beschermende dieten. Maak de groente op smaak met basilicum, knoflook en mosterd en de werking wordt nog sterker.Pisum sativum
Planeet: Venus Element: Water Energieen: Liefde
Overlevering: In de tijd van de inquisitie waren erwten typische ′heksenkost′. Ze zijn altijd gewijd geweest aan de Moedergodin.
Toepassing in de magie: Kook erwten met basilicum, koriander, dille of marjoraan. Visualiseer onder het koken dat dit eenvoudige voedsel een aantrekker van liefde is.Phytolacca americana
Planeet: Mars Element: Vuur Energieen: Bescherming
Toepassing in de magie: Alle delen van deze inheemse Noord-Amerikaanse plant zijn giftig, behalve de jonge spruiten. Je kunt ze koken en eten ter bescherming
Anthriscus cerefolium
Planeet: Mercurius
Element: Lucht
Energieen: Gewichtsverlies
Overlevering: Volksmagiers kookten vroeger kervel met bergamot. Door het brouwsel te drinken zou men dubbel kunnen zien. De Latijnse naam cerefolium (blad van Ceres) verwijst naar de oude traditie om kervel te eten op feesten ter ere van Ceres, de godin van graan en vegetatie.
In vroege tijden, toen alles er nog ruiger aan toeging, stierven vele mensen aan infecties van oorlogswonden. In de 16e eeuw gaf men de gewonden kervelsap te drinken. Als ze het binnenhielden, bleven ze in leven. Als ze moesten braken was de wond dodelijk.
Toepassing in de magie: Kervel is geen groente die je overal kunt kopen, maar is wel de moeite waard, vooral als je af wilt vallen. Neem elke dag wat sap van de plant, visualiseer en drink het op om je goede figuur te krijgen of te behouden. Je kunt het daarbij ook in een salade eten.
Cucumis sativus
Planeet: Maan
Element: Water
Energieen: Vrede, heling
Overlevering: Vroeger legde men een schijfje komkommer onder de neus van vrouwen die een appelflauwte hadden. De geur deed hen bijkomen.
In Afrika is een stam, de Nuer, die tijdens belangrijke ceremonies soms een kleine wilde komkommer wijden en offeren in plaats van een dure os.
Toepassing in de magie: Voeg komkommer toe aan een dieet voor vrede. Kauw op een rauwe komkommer als gespannen bent en snel rustig wil worden.
Komkommer versnelt ook het genezingsproces. Visualiseer als je eet.
Brassica
Planeet: Maan
Element: Water
Energieen: Bescherming, geld
Overlevering: Bijgelovige mensen plaatsten vroeger koolbladeren op hun voorhoofd op de gevreesde vrijdag de 13e om het kwaad af te weren- waarschijnlijk weerden ze er iedereen mee af.
In 621 voor onze jaartelling voerde men in Griekenland de doodstraf in voor iedereen die betrapt werd op het stelen van kool, een lievelingskostje. In ditzelfde land kwam het trieste idee op dat het eten van enkele kolen per dag een probaat middel van tegen geestesziekte en spanningen.
Toepassing in de magie: Kool is een schitterend voorbeeld van ′maanvoedsel′. Eet het bij het licht van de volle maan na magische en spirituele rituelen.
Net als spruitjes en broccoli werkt het beschermend. Breng het daarom op smaak met bsislicum en mosterd. Of eet voor de afwisseling zuurkool ter bescherming.
Groene kool terkt ook geld aan. Kook het met een massief zilveren muntje of breng het op smaak met dille om voorspoed aan te trekken.
Koolsoep is een smakelijke manier om geld in je leven te brengen. De Romeinse naturalist Plinius beval kool aan voor het slapen gaan als middel tegen nachtmerries.
Olea europaea
Planeet: Zon
Element: Lucht
Energieen: Spiritualiteit, gezondheid, vrede, seksualiteit
Overlevering: In Egypte was de olijf een heilige boom, gewijd aan Aton. Olijfolie was erg in trek in de antieke wereld en leidde uiteindelijk tot het verval van Griekenland. De boeren daar plantten alleen nog maar olijfbomen en verwaarloosden andere eetbare gewassen. Zodoende werd Griekenland afhankelijk van het invoeren van voedsel. Toen de import werd afgesneden, leden Griekenland en haar bevolking honger.
De antieke wereld gebruikte olijfolie op honderden manieren, maar altijd in relatie tot religie. Men had het nodig voor de geurige olien in religie en magie. In Griekenland was olijfolie de meest geliefde oliesoort daarvoor.
De Romeinen keken neer op het gebruik van boter in de keuken. Zij smeerden olie op hun brood zoals wij boter en bakten hun voedsel er ook in.
Toepassing in de magie: Voeg olijven of olijfolie toe aan dieten die spiritualiteit bevorderen. Olijven zijn ideaal voor een maaltijd na een ritueel. Een gezondheidsdieet vaart wel bij een beetje olijfolie. Visualiseer!
Je kunt olijven ook eten voor vrede en het oplossen van spanning. Als je daar geen last van hebt, kunnen olijven (en de olie) ook seksuele lusten opwekken.
Planeet: Maan
Element: Aarde
Energien: Psychisch bewustzijn
Overlevering: De farao′s in het oude Egypte aten paddestoelen, maar het gewone volk niet. De Romeinen geloofden dat paddestoelen het lichaam versterkten.
Paddestoelen zijn net als alle funghi vaak met achterdocht bekeken. Ze lijken zomaar na een nachtje regen uit de grond te komen en planten zich op een mysterieuze manier voort. Ook hun vreemde vormen hebben ertoe bijgedragen dat ze in duizenden toverboeken en sprookjes voorkomen.
Sommige paddesteoelen zijn heerlijk en volkomen veilig om te eten. Andere zijn heerlijk en dodelijk. Elk jaar komen paddestoelplukkers om het leven omdat ze zonder kennis van zaken de verkeerde wilde paddestoelen plukken voor de keuken.
Paddestoelen bevatten hallucinerende stoffen die over heel de wereld, bijvoorbeel in Mexico, Zuid-Amerika, Siberie, zijn gebruikt. In ons land genieten ze als ′paddo′s′ enige populariteit als drug.
Toepassing in de magie: Gewone champignons in het eten verhogen het psychisch bewustzijn.
Capsicum
Planeet: Mars
Element: Vuur
Energien: Bescherming
Overlevering: Archeologisch bewijs uit grotten in Mexico wijst uit dat chilipepers al 9000 jaar geleden gecultiveerd zijn. De Azteken gebruikte chili′s in uitdrijvingsrituelen bij bezetenen.
Een gevangenis in de VS verbood onlangs chilipepers omdat de hete pepers als wapen te gebruiken zijn.
Tijdens de verovering van Zuid-Amerika werden de Spaanse invallers op enkele plaatsen verdreven door de rook van brandende chilipepers. In het huidige Nieuw-Mexico brandt men vrijdagsavonds nog steeds rode peper om te voorkomen dat het kwaad over de mensen komt.
Toepassing in de magie: Er zijn zeer veel verschillende soorten pepertjes, maar de bekendste zijn chilipepers en cayennepeper. Ze doen het goed in een dieet tegen negatieve energieen. Alle pepers, op zwarte peper na, behoren tot dezelfde familie. Als je niet van extreem hete pepers houdt, kun je ook de intaliaanse peperoni proberen, cayennepeper, piment of de zoete tak van de familie, de paprika. Grote pepers en paprika′s kun je ook vullen.
Curcurbita
Planeet: Maan
Element: Aarde
Energien: Heling, geld
Overlevering: Volgens de Amerikaanse overlevering trekt een halve pompoen in de keuken negatieve energieen aan die het koken bederven.
De uitgeholde pompoenen met gezichten en een kaarsje van het Amerikaanse halloween op de laatste avond in oktober zijn verwant aan de rapen die men in Engeland op dezelfde manier uitholt. Ze dienen om het kwaad te verjagen.
In wicca gebruikt men soms pompoenen bij het vieren van samhain als symbool van de vruchtbaarheid van de aarde en de dood van de god door de zeis van de tijd. Deze ronde, oranje groente is ook symbool van de Moedergodin.
Toepassing in de magie: Voeg pompoen toe aan je gezondheidsdieet. Droog, rooster en eet de pitten de pitten en geniet van pompoentaart en pompoenbrood als je deze typisch Amerikaanse gerechten hier kan krijgen.
Pompoen is ook een voedzame geldaantrekker. Maak een pompoentaart met kaneel, gember, nootmuskaat: specerijen die geld aantrekken.
Allium
Planeet: Mars
Element: Vuur
Energien: Bescherming, fysieke kracht
Overlevering: Prei komt veel voor in legenden en mythologie. In de 12e eeuw droeg men in Perzie een prei over het linkeroor als bescherming tegen vergiftiging.
De Engelse plantkundige Gerarde leefde in de 16e eeuw. Hij dacht dat prei nachtmerries veroorzaakte. In zijn tijd verborg men ter genezing een prei in een zwarte doek onder het kussen van een zieke. Prei was in die tijd ook een bescherming tegen vuur en bliksem.
Toepassing in de magie: Prei is een goede beschermer, zoals te verwachten van een lid van de uienfamilie. Maak voor dit doel preisoep of voeg prei toe aan een stoofschotel.
Je kunt prei ook eten om fysiek sterker te worden. Volgens de overlevering wreven soldaten ui Wales zich in met verse prei om in de strijd beter hun mannetje te staan. Ze geloofden ook dat de magische sappen hen minder kwetsbaar zouden maken. De prei is nog steeds het nationale symbool van Wales.
Rheum
Planeet: Venus
Element: Aarde
Energien: Liefde, bescherming
Toepassing in de magie: Rabarber stamt uit China, waar het nog steeds deel uitmaakt van de kruidenapotheek. Alle delen van de plant zijn giftig, behalve de rode stengels.
Rabarber is liefdesvoedsel. De spannende smaak zorgt voor spannende contacten als je de rabarber met visualisatie kookt.
Rabarbertaart, al dan niet met aardbeien, behoort tot het ultieme liefdesvoedsel. De suiker (nodig omdat de rabarber anders te bitter smaakt) verzegt de liefdevolle eigenschappen van deze groente van Venus. Een punt rabarbertaart levert een uitstekend beschermend toetje.
Raphanus sativus
Planeet: Mars
Element: Vuur
Energien: Bescherming
Overlevering: Men dacht vroeger dat wilde radijs, gegeten voor het ontbijt, beschermde tegen afranselingen en ervoor zorgde dat je alle hindernissen en vijanden kon overwinnen.
Toepassing in de magie: Snijd de radijs in dunne plakjes en eet hem ter bescherming, vooral in salades met ui, paprika en andere beschermende ingredienten.
Bron: Smulweb