Op 6 januari moet de kerstboom het huis weer uit. Maar weet u nog wat we precies vieren op deze dag? Het driekoningenfeest op 6 januari is niet alleen een kerkelijke feestdag maar vooral ook een feest voor kinderen. Het Driekoningen-zingen bestaat al heel lang. We vinden het een belangrijke traditie. Zo belangrijk dat het in Brabant op de nationale lijst van immaterieel erfgoed is geplaatst.

Op vrijdag 6 januari organiseert Zin in de Winter een Verhalen-lab in de Emmaüskerk. Kinderen kunnen met verhalen, theater, tekeningen en zelf een verhaal schrijven aan de slag tussen 14.30 en 16.00 uur. Ook kan er een lampion geknutseld worden voor de lichtjestocht. Deze lichtjestocht vertrekt om 16.30 vanaf de Emmaüskerk richting de Puntenburg over de Noordewierweg en weer terug langs de Dollardstraat en de Merwedestraat naar de Emmaüskerk. Kinderen mogen als koningen en koninginnen verkleed. Het is die dag namelijk Driekoningen. Om 17.30 is de tocht afgelopen.

Wie de boon vindt…

In sommige delen van Nederland gaan kinderen verkleed als de drie koningen al liedjes zingend langs de huizen. Aan een lange stok hangt een verlichte ster. Een ander gebruik is het bakken van een driekoningenkoek. In deze koek zit een boon verstopt. Wie de boon vindt, is voor die dag de koning. Meestal mag de gelukkige de spelletjes uitkiezen of bepalen wat er die dag gegeten wordt.

TvdP