2020 leek een jaar van niets, een jaar om te vergeten. Het zou jammer zijn als dat gebeurt. Want in 2020 gebeurde er veel. Er gebeurt altijd veel als je wilt kijken, als je wilt benoemen. In ieder geval gebeurde er veel voor de KVVA. In 2020 bleek dat de club ook kan verdwijnen. De Voetbaldame van het Soesterkwartier stond op omvallen.

doel + ballenhek (naar hondenveld)

Voetbalwensen
Voetbal is een spel dat al meer dan een eeuw gespeeld wordt. De KVVA biedt al sinds 1939 plek om te voetballen, om te verenigen. Het is er, het was er, het blijft. Maar zo is het dus niet. Niets is gratis, niets is vanzelfsprekend. Voor alle verenigingen geldt dat je ze in stand moet houden. Ze moeten meebewegen met de tijd om betekenis te blijven geven. De KVVA is er voor jongens en voor meisjes die willen voetballen, voor mannen en vrouwen die dat willen doen. De club kan er ook zijn voor mensen die ondanks een beperking willen sporten. Voor senioren die willen blijven bewegen, maar voor wie voetbal niet meer past. En bij alles geldt dan: kan een club dat organiseren? Kan een voetbalclub inspelen op andere beweegwensen – of dezelfde wensen (voetbal!) voor minder fysieke anderen? Maar in de zomer van 2020 stond de KVVA echt op omvallen: een gewonde speler die naar beide enkels greep. Het spel was in gevaar!

de burgemeester in gesprek met nieuwe bestuur en KVVA-leden

Praten om op te lossen
Sinds december kent de KVVA een nieuw bestuur: vier oudere jongeren die de boel willen opschonen. Voor wie een lekke bal een uitdaging is. Want als de bal lek is, kan je een nieuwe kopen – maar je moet eerst bedenken waarom die bal lek is gegaan. Wat dat betekent. Hoe zorgen we dat de bal niet opnieuw wordt lek gebeten? Een hond verander je niet en kinderen ook niet: die willen spelen. Wie moet elders gaan spelen als een bal na een wilde trap van het voetbalveld in het hondenveld belandt? Wie o wie? De bal is lek gaat over oplossingen. Een hoger hek? Een hek die over de volle breedte van het trapveld gaat? Of moet er een natuurlijke afscheiding komen? Een nieuwe bomenrij? Of moet de goal misschien iets naar voren? Ofwel: wie denkt met wie samen om tot een oplossing te komen? Want een oplossing vind je in een gesprek tussen betrokkenen en mogelijk dan met de gemeente. Oplossen begint met praten, met eerlijk kijken.

KVVA heeft een strijdlied!

Voetbal prikkelt
Het nieuwe bestuur van de KVVA ziet dat ook zo. Oplossingen moet je samen zoeken: je kan niet achterover leunen en wachten tot die aan komen waaien. Je kunt je hand niet ophouden en roepen dat men maar moet investeren in een club. Dat gebeurt niet. Je kunt wel aanstippen dat mogelijke tekorten onterecht zijn ontstaan, omdat bijvoorbeeld een amper gebruikt veld tegen meer dan de volle mep in rekening is gebracht. Of dat je oude, onbruikbare kleedkamers huurt. En je moet natuurlijk ook zelf de boel op orde hebben (de KVVA heeft een zwaargewicht op de ledenadministratie gezet en dat loopt nu goed!) Maar buiten dat kan je gave, levensvatbare plannen bedenken. Kan je nieuwe kansen zien, als je wilt, als je durft te dromen. En daar gaat voetbal nou net om: het verbeeldt het leven, het vallen en opstaan, het winnen en verliezen. Daarom schreef ik ook over de JO8: samen strijden staat voor meer.

Verenigen, veranderen – voetballen!
Hoe gaaf zou het zijn als het terrein van de KVVA door bijvoorbeeld een groen dak op de kantine bijdraagt aan de biodiversiteit in het gebied? Hoe gaaf als er nestkasten voor vleermuizen of zanglijsters hangen? Hoe gaaf zou het zijn als naast de KVVA een watertappunt is, waar hardlopers starten, eindigen en hun rek en strekoefeningen kunnen doen? Hoe gaaf is het als een Hosanna, de nabijgelegen harmonievereniging, een openluchtconcert op het terrein houdt? Of als op de vrijdagmiddag kinderen naast voetballen een potje schaak-les krijgen?

De bal is lek? Och, een lekke bal is nodig om een pas op de plaats te maken. Om even na te denken en te zeggen: goed de bal is lek, hoe spelen we straks verantwoord (slim en duurzaam) verder? De KVVA Verenigt, de KVVA Verandert en nog even en de KVVA Voetbalt weer als van ouds. Wil je je ook inspannen om de Voetbaldame van het Soesterkwartier een fris en jong leven in te blazen, wil je als jongen, meisje, man, vrouw meevoetballen, bezoek www.kvva.nl en mail jeugdcommissie@kvva.nl. We willen hier tussen het Soesterkwartier en de Isselt kunnen voetballen tot minstens 2089! Leve de lokale voetbalclub – leve alle verenigingen in onze wijk! Leve de vrijwilligers!  Spreekt voor zich  :-) dat behalve de burgemeester ook de bondscoach laatst over de KVVA sprak! De KVVA heeft overigens perfecte voetballen!


Marc den Elzen – korfbal en voetbalouder/ schrijver en sinds kort voetbalvoorzitter KVVA  (en over het veranderen in en vanuit onze wijk lees bijvoorbeeld verder).