Zondag 26 Augustus, Deze middag is de laatste sport en spel middig die door B.A.S. georganiseerd werd.

Aan de kant van het voetbalveld in speeltuin Soesterkwartier zijn grote-, en kleine jongemannen druk doende om met de aanwezige materialen zeepkisten te bouwen. Er wordt gezaagd, gehamerd en geschroefd en hier en daar krijgen de zeepkisten al snel de eerste contouren van een race-zeep-kist.

Een van de jongemannen is dan ook een grote fan van “de auto-coureur” Jan Lammers, en daarmee ook gekleed om te racen.

In het zijgebouw van de speeltuin wordt er door alle kleine-, en grote jongedames heel veel voorbereid voor de modeshow.

Creatief hergebruik van materialen zoals vitrage, krantenpapier, en plastic om fraaie outfits te creëren. Daarbij waren er – net als bij een Parijse modeshow- natuurlijk ook mensen om te zorgen dat haar en visagie/ make-up in stijl waren.

Tussendoor was er natuurlijk weer een pauze momentje met koek en drinken. Sommigen vonden het wel lastig om van dat lekkers maar 1 te nemen, maar ze legden zich er toch bij neer toen ze begrepen dat samen delen de sfeer beter kon houden.

Bij de zeepkisten waren sommige van de bouwers al klaar terwijl anderen nog aan het pimpen waren. Nummerborden werden geschreven, strepen getrokken en geplakt, een kreeg zelfs een golf-car-achtig dak. Ook hier was dus duidelijk sprake van creativiteit.

De Zeepkisten kregen nog een veiligheidscheck op de helling en daar waar nodig werd nog een bout vastgedraaid.

Geen strobalen langs het parcours voor de veiligheid van het publiek en de fotografen, iets waarvan vrij snel duidelijk werd dat de noodzaak voor een volgende keer toch overwogen moet worden?! Omdat ook veiligheidsschoenen geen verplichting zijn op het terrein, liepen er – minimaal – diverse tenen ernstige risico’s door stuurproblemen van de coureurs. Al werd duidelijk dat ook hier gold: “Oefening baart kunst!

Aan de golf-car-zeepkist werdt nog druk gewerkt, maar omdat de modeshow vast start ging moest die eerst vastgelegd worden, onder het motto: alles op z’n tijd.

De dames liepen als ervaren “catwalkers” het pad af om aan het eind te draaien en terug te lopen. Iedereen een blik gunnend op de creaties. Een handtas gemaakt van “Window” kant, een “News-Paper” handtas.

Een hele fraaie “Window” sarong, en van hetzelfde “merk” hesjes, strikken en armbanden. Ander materiaal leverde ook een – puur handwerk – “News-Paper” japon, en ook nog rokken en strikken.

Al met al prachtige creaties die door deze jongedames op fantastische wijze werd geshowd.

De golf-car-zeepkist was inmiddels ook klaar voor de race. Alhoewel prachtig gebrouwd met oog voor detaille, het kwam de snelheid wel-, maar de afstand niet ten goede. De creativiteit en de vaardigheden van de bouwers en de coureurs was wel een lust voor het oog.

Het was tijd om creativiteit over te laten aan Matthijs die een verhaal ging vertellen met behulp van zijn poppen. En zoals de foto’s van Oeds laten zien, werd ook hier weer actief meegedaan.

Als afsluiting van de vakantie sport en spel dagen werd er gezamelijk pizza gebakken en  daarna gegeten. Al met al weer een paar leuke actieve middagen met dank aan alle vrijwilligers van B.A.S.

Verslag: Nel Groenendijk

Foto’s: Nel Groenendijk, Oeds Blok, Lianne Aurik