Door Christel Rengers

Het Soesterkwartier heeft een primeur! Deze week worden de eerste -door wijkbewoners geadopteerde- containertuintjes geplaatst. Dat vraagt natuurlijk om een feestje. Op donderdag 17 september van 12.15 tot 13.00 worden de tuintjes bij de Maasstraat dan ook feestelijk geopend.

Maar wat zijn containertuintjes precies? Simpel gezegd zijn het bakken rondom ondergrondse containers waarin planten groeien. De bakken zitten vast aan de containers en worden bij het legen met container en al opgetakeld. Vanwege het onderhoudsvrije karakter wordt er vaak voor sedum gekozen. Sinds de lente staan er een paar in de binnenstad van Amersfoort, misschien heb je ze al eens gezien?

Meer groen in de wijk

Het verschil met de bakken die hier in de wijk geplaatst worden is de vorm. Deze bakken hebben aan de achter- en zijkanten hogere randen. Hierdoor kan er voor een grotere variëteit aan plantjes gekozen worden. Wat ze nog kleurrijker maakt. Denk aan een kleine vlinderstruik, lavendel, asters, tijm en rozemarijn. Maar behalve dat het er mooi uitziet, zitten er ook andere voordelen aan containertuintjes. Het betekent meer groen, een fijne plek voor vlinders en bijen én meer kleur in de wijk. Daarnaast compenseren de plantjes CO2, vangen regen op en dragen bij aan de biodiversiteit. Bovendien helpt meer groen tegen hittestress. Ook dit soort kleine groene initiatieven helpen al mee de stad te vergroenen.

Meer saamhorigheid

Maar er is meer. Uit een proef in andere steden is namelijk gebleken dat containertuintjes er voor zorgen dat er minder afval naast de containers gezet wordt. Wat zwerfafval en rommel in de wijk tegengaat. En omdat het onderhoud van de tuintjes door mensen in de wijk gedaan wordt, ontstaat er meer saamhorigheid en contact tussen buurtgenoten. Een mooi voorbeeld hiervan is het containertuintje wat aan de Maasstraat geplaatst wordt. Bij het onderhoud hiervan worden behalve buurtgenoten ook de kinderen van basisschool De Magneet betrokken.

Waar komen de containertuintjes te staan?

Het gaat op dit moment nog om een proef waarbij de Gemeente Amersfoort samenwerkt met CityGard en de Rova. De tuintjes worden daarom (nog) niet in de hele wijk geplaatst, maar op de volgende plekken:

  • Hoek Maasstraat – Rijnstraat
  • Schiestraat ter hoogte van de Berkelstraat
  • Berkelstraat ter hoogte van de Dollardstraat
  • Noordewierweg uitrit Puntenburg
  • Soesterweg (hoek Palmstraat)
  • Matthias Withoosstraat

Kom je ook naar de opening?

Om de komst van de containertuintjes te vieren is er op 17 september van 12.15 tot 13.00 een officiële opening bij basisschool De Magneet aan de Maasstraat. Wethouder Kees Kraanen zal samen met kinderen uit de wijk een plantje plaatsen. Natuurlijk zijn ook de initiatiefnemers en andere betrokkenen aanwezig bij deze feestelijke gelegenheid.

Wil je ook helpen bij het tuinieren? Of heb je stekjes? Kom donderdag 17 september een kijkje nemen of neem contact op met Henry de Gooijer via Indebuurt033 (Henry.deGooijer@indebuurt033.nl; 06-43282590).