aa08In  het kader van de culturele “stedenuitwisseling”  gezien in het licht van de Constitutionele Monarchie met een Parlementair stelsel  en de wederzijdse contacten in Leeuwarden werd het een spannende dag.

De Soesterkwartierse Kinderwijkraad, U wel bekend van de diverse projecten waar onder het Veiligheidsproject Noordewierweg kregen vandaag collegiaal bezoek. Vanuit het Leeuwardense kwamen de daar gestationeerde Kinderwijk raadsleden naar Amersfoort om eens te bezien, hoe wij in het Soesterkwartier de boontjes doppen.

Rond het klokje van 10.30 werd er van Amersfoortse zijde verzamelend bij de Magneet, aan de Maasstraat.  _DSC0277Sommige ouders die hun Kinderwijk raadslid kwamen brengen, hadden voor de zekerheid het  “schoolreisjes”pakket mee gegeven. U kent het wel, het trommeltje met de bammetjes en het zakje met de lekkere dingen. Dit was niet nodig daar in de planning een  lunch was gereserveerd. Jammer voor een der raadsleden, want het trommeltje ging Linéa recta weer mee terug naar huis.

De bijna complete kinderwijkraad ging vervolgens op de fiets (met begeleiding) naar het station Amersfoort om de Kinderwijkraad van Leeuwarden rond 11.00 te kunnen ontvangen.

_DSC0300Van de Friese zijde kwamen 8 raadsleden met enkele begeleiders.  Na een treinreis die in de ogen van de Friese raadsleden, dagen moet hebben geduurd, stond de groep even bij te komen op het perron, terwijl de begeleiders even weer op “stoom”konden komen in een daarvoor bestemd vak.

Men creëerde dus de situatie dat bovenaan de roltrap van spoor 6/7  de Kinderwijkraad Soesterkwartier zich had opgesteld en beneden aan de andere kant van de roltrap, die van Leeuwarden. En jawel het onvermijdelijke gebeurde, maar dat heb je met roltrappen, de groep van Leeuwarden kwam naar boven. Het gevolg was een opstopping in de stationstraverse maar wel een hartelijke begroeting van beide zijde.

Probleem twee: De “Raad”van Amersfoort was op de fiets, die uit het noorden dus niet. Daar was over nagedacht. Er stonden bij de fietsenstalling keurig een groot aantal fietsen klaar voor de Friese doorlopers.  Maar eerst werden de toiletten op het station getest en na goedkeuring werden de fietsen uit het ondergrondse gedeelte van het station naar boven gehaald._DSC0370

Vervolgend door de stationshal/ traverse naar de Piet Mondriaanzijde om zich daar weer te verzamelen met de andere fietsclub. En ja het valt niet mee Jolande om met een huurfiets een trap af te komen.

Het gehele gezelschap raadsleden, fietsen, wederom onder begeleiding richting wagenwerkplaats.  In het programma was hier het educatieve gedeelte in opgenomen, namelijk een “tour” door het masterplan, genaamd Wagenwerkplaats. Met een uiteenzetting van wat er was, is en gaat komen.  Een korte uitleg over de rijtuigenloods,/  Verensmederij en de geplande stop bij de verkeerstuin.  Buiten dus, want de Verkeerstuin zelf was op slot. Het briefje aan de deur meldde keurig een openingstijd van 13.00 uur.

_DSC0416Niet getreurd, de bekendheid van het terrein en gebouwen bij sommige redactieleden leidde er toe dag via de Samenwerkplaats ( Henry bedankt) alsnog de verkeerstuin bezocht kon worden.

Wel een waar feest voor de jeugd raadsleden. De skelters vlogen heen en weer, hierbij toch weer zichtbaar dat de verkeersregels in Leeuwarden anders uitgelegd worden dan in Amersfoort. Een moment om ook naamplaatjes te maken voor elk “raadslid”.

Na een half uurtje zich te hebben uitgeleefd was het weer zaak alles netjes te parkeren om de rit door de wijk te maken richting Dollardstraat. P5051896In de Speeltuin aldaar zou de rest van het programma worden uitgevoerd. Te beginnen met de lunch. Op de wagenwerkplaats was al het nodige fruit uitgedeeld en nu was het de beurt aan de belegde broodjes en drinken.

  • Even voorstellen van de zijde van Leeuwarden. De begeleiding bestond uit : Sabine van der Schaaf, Krista van der Schaaf, Michel van der schaaf, Lida Ludema en de Hr. Suldan. + 8 leden van de kinderwijkraad Leeuwarden.

  • Van de zijde van Amersfoort; Jolande Koelewijn, Esther van Zetten, Michel van Essen, Nicole Esteje, , Annet. 10 “raadsleden”van Amersfoortse zijde.

P5051835Van een geslaagde racebaan naar de lunch in de Speeltuin . In het enthousiasme van de twee kinderwijkraden moest de chocomelk het ontgelden, was de koffie wat later en de boter op rantsoen verdeeld. Hetgeen de pret niet mocht drukken.

Het programma vermeldde een nadere kennismaking met elkaar in groepjes. Hoe dit verder uitpakte wordt niet vermeld, maar het bleek wel geslaagd. Een  wedstrijdje voetballen tussen Friesland en Amersfoort in de Speeltuin was het gevolg. (gelijke stand).   P5051845

De weergoden zaten niet echt mee. Dan wel scheen de  zon volop en een moment later werden ze nat.   De keuze werd gemaakt daar een onweersbui richting Eemplein dreef om naar het Johan Kruijfveld te gaan, om even een balletje te trappen. Helaas hadden de weergoden het niet zo op voetballen en het kwam dan ook met bakken uit de lucht.

Een logische wijziging van het programma was het gevolg en de beide wijkraden kwamen op het Eemplein weer te voorschijn. Hierbij werd het Eemhuis bezocht met al zijn facetten en karakteristieke architectuur. Temeer daar het uitzicht naar buiten een waterval was.

P5051995Om dan toch bij het gevoel van treinreizen aan te haken, werd er als laatste ultieme middel het toeristische treintje ingezet, om aan de Friese raadsleden onze fraaie binnenstad te laten zien.

De tocht eindigde ook weer bij het Eemplein, waarna de fietsbrigade weer naar het station reed. De huurfietsen weer onder de grond gingen. Vanwege het wisselvallige weer werd afgezien van een koude versnapering (ijs) en is gekozen voor een Hollandse zak patat.

Het perron/ spoor 2 werd opgezocht voor de terugreis naar Leeuwarden.P5052022

Een zeer geslaagde dag en uitwisseling van Kinderwijk raadsleden. Een gepland retour bezoek aan Leeuwarden aanstaande vrijdag gaat niet door vanwege werkzaamheden bij de NS. Dit wordt op een later tijdstip alsnog bepaald..

Verslag en foto,s Karel van  Rooy en Ngie.

Foto Impressie Karel ( voorbereiding en ontvangst, bezoek Verkeerstuin)

Foto Impressie Ngie ( Middag programma en afscheid)