unnamedWeet u wat Glutenvrij is? Vast wel! Want het afgelopen jaar stond het internet en de kranten bol van glutenvrije recepten, broodbuiken en voedselzandlopers. Er is een opmars van glutenvrije producten en het aantal mensen dat ervoor kiest om glutenvrij te gaan eten. Maar deze trend heeft ook een keerzijde en dat is de auto-immuunziekte Coeliakie.

Weet u wat Coeliakie is? Vast niet! Coeliakie (spreek uit als seu-lia-kie) is volgens de Nederlandse Coeliakie Vereniging nog steeds de meest onbekende volksziekte van Nederland. Naar schatting hebben 160.000 Nederlanders de ziekte coeliakie. Er zijn maar 25.000 patiënten met de diagnose coeliakie. Er zijn dus 135.000 Nederlanders die nog niet weten dat ze eigenlijk coeliakie hebben.

unnamed

Een groot deel van die laatste groep lijdt dus onnodig aan pijnlijke darmklachten, vitaminetekorten, vermoeidheid en diverse andere klachten. Coeliakie is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat wanneer de patiënt gluten eet, deze het slijmvlies van de dunne darm beschadigen. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen niet of nauwelijks meer opgenomen. Coeliakie, ook wel gluten-intolerantie genoemd, kan onbehandeld dus ernstige klachten veroorzaken. De symptomen kunnen alleen maar voorkomen worden door een levenslang glutenvrij dieet. Er is op dit moment nog geen geneesmiddel voor de ziekte coeliakie.

Ben je bang dat je misschien ook coeliakie hebt, ga dan eerst naar een huisarts en vertel wat je klachten zijn. Een diagnose begint met een bloedtest en die geeft helaas geen uitsluitsel wanneer je zelf al aan een glutenvrij dieet bent begonnen!
Coeliakiemaand

unnamed (1)Mensen met coeliakie kiezen niet voor een glutenvrij dieet. Mensen met deze ziekte MOETEN glutenvrij eten en dat is niet altijd even gemakkelijk. Vooral omdat glutenvrij eten een trend is geworden voelen veel patiënten zich onbegrepen en genegeerd. Tijd om flink veel aandacht te vragen voor coeliakie!

Ik ben Mirjam. Ik woon in het Soesterkwartier en ik heb (net als mijn kleuterdochter) coeliakie. Op de webblog ikbenglutenvrij.nl schrijf ik over ons glutenvrije leven. In de maand mei zetten glutenvrije bloggers in het hele land zich in voor meer bekendheid rondom coeliakie en het glutenvrije dieet.

Meer weten over coeliakie en de Coeliakiemaand 2015? kijk op www.coeliakiemaand.nl of volg onze campagne op de voet via diverse social media.