Inwoners van Vathorst, Liendert, Schuilenburg en het Soesterkwartier kunnen vanaf december minder vaak de bus richting het station pakken. Het gemeentebestuur is niet bereid de portemonnee te trekken om dit te voorkomen.

Dat stelt ze in antwoord op vragen van de SP, die het gemeentebestuur opriep dat vooral wél te doen. Per 11 december wordt een aantal vroege ritten op de lijnen 3, 5 en 7 (van en naar Vathorst) en 6 (van en naar Liendert) geschrapt, rijden er op zaterdag minder bussen naar Schuilenburg en is de wijk Soesterkwartier op zondag helemaal niet met het openbaar vervoer te bereiken. Vervoersmaatschappij Syntus haalt deze ritten uit de dienstregeling omdat er te weinig reizigers gebruik van maken, soms maar twee per keer.

Volgens de gemeente is dat een goede reden de ritten inderdaad te schrappen. ,,Voor een toekomstbestendig en duurzaam openbaar vervoer is het verstandig om het geld daar in te zetten, waar zoveel mogelijk mensen er profijt van hebben”, aldus verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar (VVD, Verkeer) in de schriftelijke beantwoording. ,,Het laten rijden van lege bussen vinden we niet wenselijk.” Amersfoort betaalt elders in de stad al wel mee aan de bus. Zo bekostigt ze, samen met advies- en ingenieursbedrijf DHV, lijn 19 tussen begraafplaats Rusthof en het station.

Teleurgesteld
Het zelf de portemonnee trekken voor een bus is voor een gemeente wel een uitzondering: in principe wordt het openbaar vervoer geregeld door de provincie, die uiteindelijk ook besluit waar en hoe vaak de lijnen rijden. Maar aangezien ook die niet op wilde treden tegen het schrappen van de ritten, klopte de SP bij de gemeente aan. Raadslid Marijke Jongerman is ‘zeer teleurgesteld’ in de houding van de wethouder. ,,Hij geeft hiermee aan niet te willen luisteren naar de problemen die wijkbewoners ervaren, en straks vrezen te gaan ervaren.”

De SP zou zelf een voorstel in kunnen dienen in de gemeenteraad, wat bij voldoende medestanders ten uitvoer gebracht moet worden. Of ze dat doet, moet volgens Jongerman nog worden onderzocht. ,,Maar er moet wel iets gebeuren. Syntus levert al maanden een slecht product, en presteert het nu ook nog eens het aantal lijnen terug te dringen.”

De onvrede over Syntus wordt breder gedragen dan alleen door de SP: nagenoeg alle raadsfracties gaven aan klaar te zijn met bussen die te laat of helemaal niet op komen dagen.

Bron Algemeen  Dagblad.

Redactioneel: Ondanks de uitgebreide uiteenzetting op de “wijktafel Syntus” van 30 augustus, waar de Politiek “ruim”vertegenwoordigd was, alsmede Provinciale Staten en 1 toehoorder van Syntus, komt dit bericht.

Op de avond zelf is afgesproken dat er een onderzoek zou komen naar de haalbaarheid van het omleggen van lijn 70, door het Soesterkwartier. Het “leeg”laten rijden van lijn 1 door de Isselt in de avond en weekeind, is natuurlijk zinloos en gebaseerd op een zeer slecht beleid. Of het instellen van een buslijn vanaf het station  Dierentuin / Soesterkwartier / Station. Daar Syntus op grond van de noodzaak ( vraag) van reizigers een contract heeft, mogen zij kennelijk lijnen opheffen. Was dit contract op basis van aanbod” zoals Connexxion dat had, was dit niet gebeurd. De Provincie heeft zich bij het afsluiten van deze “marktplaats”busonderneming een regelrecht drama binnen gehaald. Goedkoop en niet functioneel.

Ons inziens  heeft de Provincie en Gemeente in hun steden/ stad de “Sociale”verplichting te zorgen voor goed openbaar vervoer. Of er nu 30 of 10 mensen in een bus zitten, mag geen reden zijn tot het opheffen van een lijn. Het is natuurlijk van de “zotten”dat er niet naar de protesten van inwoners wordt geluisterd, wiens belastinggeld een verkeerde weg ziet inslaan.

Het niet toekennen van extra financiën door het College om lijnen open te houden, zal deels met het Provinciale besluit te maken hebben. Wel de besparing nu wordt volledig teniet gedaan door de mensen die straks nog meer in hun Sociale Isolement komen. Met alle medische gevolgen van dien. Zorginstellingen krijgen het in ieder geval nog drukker.   Hopelijk zijn de straks overbodige buschauffeurs goed verzekerd. Tja, dat wordt betaald uit een andere “pot”

En zoals inmiddels in de sociale media wordt verwoord, de volgende verkiezingen is de gelegenheid, om het politieke landschap te veranderen. Een onmiddellijk einde maken aan dit Syntus contract en een onderneming te contracteren die gewoon van A naar B rijdt, ongeacht welke dag.  Je zou haast een eigen buslijn beginnen binnen de wijk. Overigens spelen de Syntus problemen niet alleen in het Soesterkwartier. In Leusden en andere delen van het land,  smeekt men inmiddels ook om terug keer van Connexxion.

Karel van Rooy.