Het college van Amersfoort is gevallen. Dat heeft de grootste coalitiepartij, de VVD, aan RTV Utrecht laten weten. De liberalen hebben het vertrouwen opgezegd in collegepartner GroenLinks vanwege onenigheid over de beste manier om de westelijke rondweg in de stad aan te leggen.

 

 

Volgens de VVD hebben de coalitiepartijen afgesproken dat de drukke weg zo moet worden aangepast dat er een einde komt aan de files in het westen van de stad. GroenLinks zou nu terugkrabbelen, omdat de partij vreest voor de natuur in het gebied.

Voor de VVD is die opstelling onvergeeflijk en daarom wil de partij niet meer samenwerken met GroenLinks. Het college kan door die beslissing niet meer rekenen op een meerderheid.

RTV Utrecht is de hele dag in Amersfoort aanwezig en brengt het laatste nieuws via het tv-programma Uvandaag en Radio M (93.1 FM).

IRRITATIES

Het rommelde al langer in het Amersfoortse college. Zo irriteerde het de VVD dat GroenLinks ook in andere dossiers beloftes niet nakwam, zoals bij de bezuinigingsplannen en de sluiting van meerdere wijkcentra. GroenLinks daarentegen ergerde zich aan de opstelling van de liberalen over de plannen om het stadhuis op te knappen.

Intussen werd vanuit de provincie de druk op Amersfoort opgevoerd. Gedeputeerde Remco van Lunteren van de VVD kondigde al aan dat als het Amersfoort niet lukte een beslissing te nemen over de rondweg de provincie het stokje zou overnemen.

ONDERHANDELINGEN

Het VVD moet nu als grootste partij het voortouw nemen met het vormen van een nieuw college. De overgebleven coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en Christenunie hebben namelijk geen meerderheid in de gemeenteraad en dus is er een vijfde partij nodig om het college te steunen.

Volgens de VVD is er onder oppositiepartijen echter niet veel animo om in het college te stappen. Daarom moeten de onderhandelingen voor een nieuw college van vooraf aan beginnen.

Bron: RTV/Utrecht