aa1026 maart, de teller op de website van Coda muziek.nl doet precies wat hij moet doen. Aftellen naar 18 april, 20.00 uur. Tegelijk is het een manier om vast te stellen, dat er nog hard gewerkt wordt aan het 60 jarig jubileum van de muziekvereniging.

En wekelijks repeteren is natuurlijk op zich al een belangrijk gegeven. Maar het ultieme testen is toch wel de Generale Repetitie. Maar je kan ook spreken van een Try-Out om te zien wat de effecten zijn in een grote zaal van het optreden.

CODA try Out (111)Dus werd deze avond de Vijverzaal van wooncomplex Puntenburg een beetje in een concertzaal veranderd. De halfronde voorzijde is zeer geschikt om een heel orkest neer te zetten. Echter Coda heeft een dermate grote bezetting dat er bouwtechnische voorzieningen in de het zicht staan. (palen).

Aan Henk van de Berg, dirigent van Coda de taak het orkest door het jubileum programma te loodsen.  Een aan hem wel toevertrouwde taak.

Het publiek bestond deze keer onder deskundige muziekliefhebbers. De massaliteit is een beetje achter gebleven, zodat er een rustige sfeer was. Nu dus makkelijk laverend  kon Yasmeen op discrete wijze koffie en thee bezorgen bij “de gasten”.

Het stemmen van de instrumenten is altijd even een hoop getoeter in de ruimte, maar uiteindelijk blijft er een “toon”over die bij iedereen hetzelfde klinkt. Wel handig natuurlijk.

CODA try Out (26)De Puntenburg organisatie  van deze avond was mede toebedeeld aan de bewonerscommissie, de ouderenbond en Koks-Mediair.  Bij monde van Manie van de Wal werd kort een welkoms woord verricht  en kon het concert beginnen.

Als eerste en openingsnummer werd Concerto D’Amore ten uitvoer gebracht.  De titel doet vermoeden dat “liefde”hier in het geding is.  Maar het stuk bestaat uit een combinatie van drie verschillende stijlen, namelijk barok, pop en jazz.

Gezien het een Try Out is,mag ook wel gezegd worden dat het orkest even moest wennen aan de akoestiek   Een opwarmertje dus.

CODA try Out (61)Vincent Vivié, voorzitter van Coda, nam hierna even het woord. Een korte uitleg van wat er net was gespeeld en wat het thema van de avond zou zijn.  Hij nam ons denkbeeldig mee  naar de periode van 1945 en daarna. De tijd waarin een hoop verdriet en narigheid in nieuwe muziek werd omgezet.

Het behoefde weinig betoog dat de vraag hoe de muziek van een film  A Bridge To Far, al snel werd beantwoord.  Het gelijk genaamde nummer was duidelijk favoriet bij de leden.  Met name de trompettisten konden zich uitleven.

Het nummer Child Antem, werd de opwarmer naar  het thema onderwerp van het concert.

Gevolgd door een echt Coda nummer . Chattanooga Choo Choo, Een duim voor het slagwerk.CODA try Out (140)

“Little  Brown Jug, is dan zo’n nummer dat de pan uit swingt. Maar dat is niet zo vreemd als je beseft dat de schrijver van dit muziek stuk in Big Band stijl, in het orkest zit. Ton Schimmel ,muzikant, componist  bij Coda, gaf er weer  “een swing aan “(foto) CODA try Out (145)

En dan, afzonderlijk aangekondigd. Met een verwijzing naar het jubileumconcert dat er dan iets zal gebeuren, een nieuwe compositie van Vera Lynn For Ever. Nee geen voetbal term maar een hulde aan the Queen van na de oorlog. ( Whe ll meet again) Wie kent het niet. Maar nu gevat in  meerdere gevoegde stukken van Vera  Lynn.  Het orkest had hoorbaar emotie bij dit muziekstuk bestaande uit meerdere delen.

Ook van na de oorlogstijd zijn natuurlijk de vele nieuwe muziek stijlen die hun intrede deden.  Ook Coda ging eens kijken in die muziek tijd. The Eagles in Concert was het volgende stuk wat gebracht werd. Het  orkest had er duidelijk zin in.

Een medley van muziek had niet misstaan bij een “color Run”dan wel Happy Run Soesterkwartier. Genaamd  Flower Powermedley  kan je fantasie zijn werk doen.

Met het nummer Kansas  Blues , ging men geheel in stijl het eerste gedeelte van het concert afsluiten.

Het aanwezige publiek heeft zeer zeker na elke gespeeld muziekstuk laten horen  wat er van gedacht werd. Het woord “Bravo” en “Mooi” waren toch wel de meeste uitdrukkingen.

Pauze;

CODA try Out (72)Helaas kon Uw verslaggever het tweede gedeelte niet mee nemen in dit verslag.

Ter aanvulling wordt vermeld dat de volgende nummers na de pauze zijn gespeeld.

Salute To Louise Amstrong, Blues Factory, Ding a Dong ,Une Belle Hisoire, Thank You for The Music en een herhaling van Vera Lynn For Ever.

Coda mag terug zien op een mooie Try Out . Hier en daar zal een componist nog schrikken. De contouren en de hele opzet voor het jubileumconcert op 18 april in de Dissel, staan klaar.

Voor informatie en/of kaarten bestellen voor het jubileum concert. wordt verwezen naar de website van coda-muziek.nl

Verlag en foto’s Karel van Rooy

zzz10Foto impressie.