Schrijver Christel Jansen geeft op dinsdag 30 november in de Bibliotheek het Eemhuis een lezing over haar boek ‘Mijn moeder wil mijn naam niet weten’. Het is een roman gebaseerd op een waargebeurde familiegeschiedenis, een moeder (de celliste Lies Verbeek, 1917) die het bestaan van haar drie kinderen ontkende.

In de roman neemt Esther afscheid van haar stervende moeder, de beroemde celliste Lies Verbeek. Lies was als moeder ongrijpbaar. Naar de buitenwereld ontkende ze het bestaan van Esther en haar broers; zij groeiden op in een pleeggezin en in tehuizen. Esther wil weten wat haar moeder heeft gedreven tot dit drastische besluit. Komt het door haar jeugd als muzikaal wonderkind? Of door het verraad van de joodse tenor Juliusz Kaufmann, Esthers vader en Lies’ grote liefde? En welke rol speelde haar tweede man, Victor Lindenbaum, die naam maakte als ‘dokter van het volk’?

Alle personages in deze roman hebben daadwerkelijk bestaan of leven nog. De echte Victor Lindenbaum was een bekende arts en columnist van een landelijke krant en stond bekend om zijn uitgesproken meningen. De historische feiten en optredens zijn grondig gecheckt en kloppen met de werkelijkheid.

Kaarten zijn te koop via de website van de Bibliotheek Eemland vanaf € 5,-. Ook is er een gratis online livestream te volgen.