Vanmorgen heeft de dierenarts chimpansee Kokkie moeten laten inslapen in DierenPark Amersfoort. ‘De vijftigjarige dame was al een aantal weken ziek en vanmorgen werd duidelijk dat wij haar niet meer konden helpen’, vertelt bioloog Raymond van der Meer.

De hoogbejaarde chimpansee werd al drie weken behandeld voor een zware longontsteking. Eerst leek het beter te gaan, maar vanmorgen reageerde de aap niet meer op haar verzorgers. ‘Op de röntgenfoto was te zien dat één van haar longen volledig was aangetast’, vertelt de bioloog. ‘Met het oog op dierenwelzijn hebben wij moeten besluiten haar te laten inslapen.’

Chimpansee Kokkie kwam in 1970 op vierjarige leeftijd in het dierenpark te wonen. ‘Zij is al zo lang onderdeel van onze chimpengroep en haar klein- en achterkleinzoon wonen hier ook’, vertelt Raymond van der Meer. ‘Wij hebben haar groepsgenoten afscheid laten nemen, ook voor de dierverzorgers en trouwe bezoekers zal het wennen zijn zonder de chimpansee.’ Er wonen nu nog tien chimpansees in DierenPark Amersfoort.