Woensdag 20 Juni, Om 16.45 u heeft een grote groep jongeren zich verzameld bij de ingang van het Stadhuis. Om 17.00 uur worden ze in de raadzaal verwacht voor de uitreiking van hun behaalde certificaat.

Wethouder: Cees van Eijk kreeg de eer om de jeugd (stukje van z’n portefeuille) de Certificaten te overhandigen. Youssef el-Messaoudi kon helaas pas later de bijeenkomst bijwonen, en mocht de toespraak aan de jongeren doen.

De groep jongeren die ‘normaal’ gesproken al snel het zo foute labeltje ‘hangjongeren’ zou krijgen – dat al te vaak onterecht is – in dit geval zeker.

De jongeren, die deze dag hun certificaat “Young Leader” kregen, hebben een 10 stappenplan doorlopen. En hebben projecten gedaan, of zijn nog met belangrijke projecten bezig.

Een best heel enge opdracht in het 10 stappenplan was het delen van ervaringen. Want met ervaringen gaan emoties gepaard, en gevoelens delen met mensen die je nog niet zo lang/ goed kent, dat betekend kwetsbaar opstellen. Maar al vielen er hier en daar eerst wat krachttermen, of achteruitgebedjes…. ze deden het!

Resultaat was hier duidelijk zichtbaar: hier stond een “elkaar respecterende groep” Waarschijnlijk juist omdat ze het gezicht hebben kunnen zien achter het masker – waardoor het “ineens” medemensen werden – in plaats van tegenstanders.

In het 10 stappentraject zat ook een stukje “democratie kan alleen als jij bijdraagt”, en om eens goed te “proeven van dat hele (tot dan toe) “ver van het bed gebeuren” in de Den Haag – zijn ze naar Den Haag geweest en hebben kunnen spreken met Kabinetsleden.

Inzicht in hoe de democratie werkt, werd mede daardoor groter. De jongeren hebben het als leerzame en waardevolle dag ervaren.

Mooie en sterke projecten hebben ze in gang gezet of al gedaan.

De actie #houjeklerenaan heeft tot doel meiden alert te maken op sexting. Sexting: meisjes die (vaak) online gemanipuleerd worden om uit de kleren te gaan, waarna de foto of video opnames gedeeld worden met derden. Een en ander met gevolg dat ze hun leven lang achtervolgd kunnen worden door die beelden.

Voetbaltoernooi: stadsbreed georganiseerd om de vooroordelen van de ene wijk naar de andere en andersom weg te nemen. Voetbalspelen met elkaar in steeds een andere wijk.

Open mic avond: Voor -, en met alle mensen #inclusief om elkaar te leren kennen en van elkaar te leren en/of elkaar te helpen. Onder het motto: “Muziek verbindt”.

Onder de aanwezige gasten waren familieleden, buren, vrienden en buurbestuurders.

En natuurlijk zien de buurtbesturen graag jongeren van de Young Leaders deelnemen in de buurtbesturen want om een klein stukje citaat te gebruiken uit de door Youssef el Messaoudi gehouden toespraak: “Samen maken “Wij Amersfoort”! En dat kan dus niet zonder de jongeren – jullie met bijbehorende verrassende visie”.

Via buurtjongerenwerkers kunnen jullie de verbindingen zeker verder zoeken en uitbreiden, “go for it!”

Aan de deelnemende jongeren, die nu als gecertificeerde Young Leader aan de gang kunnen gaan, de Jongerenbuurtwerkers van IndeBuurt033, de gemeente Amersfoort, Noorda en Co, verdere medewerkingverlenende, en alle deelnemers aan de projecten van de jongeren: Grote dank! En petje af!

Sfeerimpressie en uitgebreid foto-verslag: Nel Groenendijk