De politie heeft zaterdag in Schiedam zeven jongeren aangehouden. Twee jongens uit Schiedam, van 14 en 16 jaar, worden verdacht van opruiing nadat ze hadden opgeroepen een zogeheten Project X te houden.

De overige vijf jongens, tussen de 14 en 21 jaar, waren naar het metrostation gekomen naar aanleiding van die oproep. Ze maakten deel uit van een groep van 30 jongeren die daar leuzen scandeerden en vuurwerk afstaken. De jongens komen uit Capelle aan den IJssel, Vlaardingen, Schiedam en Pernis. Vier van hen werden aangehouden omdat ze geen geldig identiteitsbewijs konden tonen, en één voor het bezit van alcohol op een plek waar dat niet is toegestaan.

Politie, justitie en de burgemeester besloten het gebied bij het metrostation aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied, omdat het ongebruikelijk is dat zich daar ’s avonds groepen ophouden.

Bij een preventieve fouilleeractie die volgde, werden enkele jongeren aangehouden omdat ze zich niet konden legitimeren. Aan het begin van de avond had de politie al twee jongens uit Schiedam, van 14 en 16 jaar, opgepakt voor opruiing via sociale media.

Alkmaar
Na die rellen, veroorzaakt door een uit de hand gelopen Facebook-evenement, liggen oproepen tot “spontane feestjes” via social media onder de loep. Onder andere in Alkmaar, Gouda en Amersfoort werden Project X-achtige oproepen met argwaan bekeken.

De politie in Alkmaar had zaterdag via Twitter gewaarschuwd om niet naar de Paardenmarkt te gaan voor een zogeheten Project X-feest. Op internet zijn oproepen gedaan om in navolging van het uit de hand gelopen feest in Haren naar Alkmaar te komen voor een soortgelijke bijeenkomst.

De politie was volop aanwezig en treedt op waar nodig, aldus het twitterbericht. Er was extra politie op de been om de situatie in de gaten te houden.

Gouda
Eerder vandaag meldde Omroep West dat een grootschalige Facebook-oproep voor een feest in Gouda is verwijderd. De uitnodiging was gisteravond al aan bijna 30.000 mensen verstuurd. De bedoeling was om er ‘net zo’n groot feest van te maken als in Haren’. Mensen werden dan ook aangespoord hun vrienden uit te nodigen.

Amersfoort
Op een ander sociaal medium, Twitter, wordt opgeroepen tot een groot spontaan feest in Amersfoort. Dat zou mogelijk volgende week zaterdag worden gehouden, meldt RTV Utrecht. Ook worden er oproepen gedaan voor feesten in Vianen, Nieuwegein, Houten en plaatsen buiten de provincie.

De burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius, en de politie in die stad hebben via Twitter laten weten niet gediend te zijn van een dergelijk feest. Ze vrezen herhaling van de rellen in Haren.

Project X
De term Project X werd ook gebruikt bij het Facebook-feest in Haren, dat vrijdagavond ontaarde in rellen. In Schiedam besloten politie, justitie en de burgemeester het gebied bij het metrostation aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied, omdat het ongebruikelijk is dat zich daar ’s avonds groepen ophouden. Bij de actie werden leden van de mobiele eenheid ingezet. Ze hebben de groep ingesloten, zodat iedereen kon worden gecontroleerd.

Bron: BNR Mediazaken, Melvin Captein