Wethouder Hans Buijtelaar (VVD, Verkeer) moet binnen nu en twee weken álle schriftelijke vragen over de westelijke rondweg beantwoorden, die nu nog op zijn bureau liggen.

Artwin Kreekel Algemeen Dagblad.

Dat heeft de Amersfoortse gemeenteraad zojuist unaniem besloten. Het voorstel om het gemeentebestuur tot haast te manen in het ‘wegnemen van alle onduidelijkheid’, kwam van CDA-raadslid Jan de van der Schueren. De van der Schueren wilde eigenlijk aan het begin van de vergadering Buijtelaar verplichten tot een antwoord op de ophef over een bewering van actiecomité Groen in Amersfoort, waar het AD gisteren over berichtte.

Volgens de tegenstanders van de rondweg stroken de 9142 arbeidsplaatsen op Isselt in het als uitgangspunt genomen verkeersmodel niet met de 7225 arbeidsplaatsen waarvan sprake is in de gemeentelijke databank. De wethouder wilde in het AD niet ingaan op deze bewering, omdat er ‘meer dan genoeg onderzoek is gedaan in het langlopende dossier’.

Het CDA-raadslid mocht zijn vragen echter niet stellen, omdat hij het onderwerp volgens de regels die de gemeenteraad zelf heeft vastgesteld te laat had gemeld. Een onderwerp voor de zogenoemde actualiteitenraad, de Amersfoortse variant van het Vragenuurtje, moet uiterlijk om twaalf uur op dinsdagmiddag binnen zijn.

De westelijke rondweg is zonder twijfel het langstlopende dossier binnen de Amersfoortse politiek, en één waar de voorbije jaar heel veel discussie over is gevoerd. De aanleg van de 2,5 kilometer lange weg kost 67,1 miljoen euro.