Alle aandacht en inspanning voor duurzaamheid heeft het Soesterkwartier geen windeieren gelegd. Tot zijn stomme verbazing heeft botanicus en vlinder expert dr. Arie W. v.d. Moolentjé met zijn team begin deze week de zeer zeldzame Vlammende Kwartiervlinder: ‘Male Firmum Particularos’ gespot en wel in onze wijk.

De Male Firmum Particularos behorend tot de groep Aranea in Textus, welteverstaan in gewoon Hollands de Vlammende Kwartiervlinder, was eigenlijk uitgestorven en is zeker de laatste 40 jaar niet meer in ons land gesignaleerd. In vlinderkundige kringen wordt er ook beweerd dat de Male Firmum Particularos behoort tot de familie van Rumoribus Fabulas vanwege overeenkomstige eigenschappen, vaak worden ze eind maart al gezien als voorbode van de lente.

Heel vroeger in het begin van de spoorrevolutie schijnt de bijzondere vlinder in de uitgestrekte bossen van de Utrechtse heuvelrug met name in de zonnige bloemdalen bij de Spoorwijk wel eens gesignaleerd te zijn(de rups leeft alleen van paddenstoelen, zonnenbloemen en  het Bielzenkruid), maar van officiële zijde is dat echter nooit bevestigd. Clipje