Bron: AD Artwin Kreekel 

Bewoners van de Dreef in het Soesterkwartier staan op hun achterste benen, omdat de gemeente Amersfoort zonder overleg is begonnen met de aanleg van containeropstelplaatsen in het groen. Ze vrezen voor gevaarlijke verkeerssituaties en een verlies van uitzicht, gedurende een paar dagen in de week.

Alsof een hond iets te ijverig is geweest met het begraven van een bot. Zo zien delen van het tot voor kort door een ringetje te halen grasland rond de Dreef eruit, sinds ze ten prooi zijn gevallen aan de graafmachines van de gemeente. Containeropstelplaatsen moeten er komen, voor de grijze, blauwe en groene kliko’s. Bakken die nu, op de ophaaldagen, tot ieders tevredenheid in een zijstraatje worden gezet.

Straks zitten we enkele dagen in de week tegen plastic containers aan te kijken, in plaats van gras en eendjes.

Jacob Kuiper, bewoner

De buurt begrijpt dan ook helemaal niets van de ijver van de gemeente. ,,Eén van de mooiste aspecten aan het wonen aan de Dreef, is het plantsoen”, aldus Jacob Kuiper namens de veelal oudere bewoners. ,,Vijf jaar geleden is nog in samenspraak met ons een nieuwe grasmat gelegd. En nu worden vijf stroken van die grasmat, zonder overleg, kapotgemaakt voor opstelplaatsen, die helemaal niet nodig zijn.”

Verkeerssituatie

Los van noodzaak, is de komst van de opstelplaatsen volgens Kuiper ook nog eens gevaarlijk. ,,Om een kruising overzichtelijk te houden mag je binnen 5 meter uit de hoek van een kruising geen auto parkeren. Dan mag je ervan uitgaan, dat om diezelfde reden er ook geen kliko’s mogen worden neergezet. En dan is er nog het uitzicht: straks zitten we enkele dagen in de week tegen plastic containers aan te kijken, in plaats van gras en eendjes.”

De kwestie heeft inmiddels ook de aandacht getrokken van de politiek. SP-raadslid Rob Molenkamp vuurde begin deze week een serie schriftelijke vragen op het gemeentebestuur af. Hij wil onder meer weten waarom de gemeente überhaupt met de aanpak is begonnen zonder van tevoren met de buurt te overleggen.

,,Tot verbazing van de bewoners gaat het om een verslechtering van de situatie”, stelt hij in een toelichting. ,,Bewoners moeten straks verder lopen met een volle bak, en ook nog een stuk over het gras.”

Omdat brieven sturen en bellen met (vertegenwoordigers van) de gemeente niet tot het gewenste resultaat leidden, gingen bewoners eergisteren over tot hardere maatregelen: om te beletten dat er tegels konden worden gelegd, parkeerden zij hun auto’s bovenop de zandhopen. ,,Alles om dit onzalige plan te voorkomen”, aldus Kuiper, die zich plots als actievoerder ziet. ,,En alle, veelal oudere omwonenden, met mij.”

De gemeente heeft Kuiper en consorten inmiddels de hand gereikt: de aannemer is gevraagd te stoppen met het werk, zodat er eerst een gesprek plaats kan vinden met de buurt. ,,We vinden het spijtig dat de aanleg van de containerplaatsen tot boosheid in de buurt heeft geleid”, aldus woordvoerder Otto van der Leest.

Of er daadwerkelijk niet over de aanpak gecommuniceerd is, kon hij niet achterhalen.

Foto’s: Nel Groenendijk