Wat als de meerderheid het wil? 

Amersfoorts Theater Terras gaat in 2018 op de democratische toer. Bij een van de vier voorstellingen bepaalt het publiek inhoud en vorm. Grijp die kans want jouw wil is wet bij Le Cirque Démocratique de la Belgique. Maar ook die van jouw buurvrouw links en die man daar rechts… Hoe dat afloopt is te zien op zaterdag 14 juli bij het Belgenmonument aan de Belgenlaan in Amersfoort. Kortom: ook in 2018 brengt Amersfoorts Theater Terras weer bijzondere voorstellingen op verrassende locaties. 

Deze cabareteske voorstelling van Compagnie Pol & Freddy is een humoristisch onderzoek naar de grenzen van de democratie en de dictatoriale neigingen van de meerderheid. En niet gespeend van enige acrobatiek en stunts: van een jongleernummer met een 24-delig servies tot een duik van vier meter hoogte in een zwembadje van 30 centimeter diep.

Erfgoedjaar

Le Cirque Démocratique de la Belgique vindt plaats in het kader van het Jaar van het Cultureel Erfgoedjaar. Vandaar de keuze voor het Belgenmonument, een eeuw na het einde van de Eerste Wereldoorlog. Wat is een betere locatie voor een Belgische voorstelling die op vrolijke wijze de democratie behandelt?

Babylonisch

Le Cirque Démocratique de la Belgique is de tweede van vier zomerse zaterdagavonden. Het seizoen wordt op 30 juni geopend door het Zweedse Kaaos Kaamos met ‘Babel, Glöm’. Deze zes acrobaten zijn beslist niet hetzelfde: ze spreken niet eens dezelfde taal. Kaaos Kaamos onderzoekt de spanning tussen jezelf zijn en samen zijn. Deze voorstelling wordt gespeeld aan de Noorderkroon in de wijk Koppel.

De Baron

En dan is er De Baron op 28 juli in skatepark Vathorst. De Baron is een storm in de Sahara, een dijkdoorbraak in Zeeland en een afbrokkelende muur in Israël. De Baron is Nederlandstalige wereldrock. Acht muzikanten brengen gierend koper, blaffende drums en vlijmscherpe taal. Je hoort Arabische, Afrikaanse, Balkan- en fanfare-invloeden. Een muzikale en magische reis met verhalen over reizen en hartverscheurende liefde. Dansen mag!

Een gevecht voor dansers

De vierde voorstelling is Fuera Fissa van Tango Sumo. Daarin zijn vijf dansers op zoek naar een uitgang, in een ruimte die steeds kleiner lijkt te worden. Ze proberen te ontsnappen, weg te rennen en zich eruit los te maken. Fuera Fissa is een gevecht voor dansers, maar ook een verwijzing naar onze toekomstige samenleving en ons dagelijks gedrag. Te zien op 11 augustus op de Wagenwerkplaats in het Soesterkwartier.

Singer-songwriters

Amersfoorts Theater Terras wil bezoekers meer bieden dan alleen een voorstelling. Het woord ‘terras’ ziet niet voor niets in de naam: voor en na de voorstelling kunnen bezoekers genieten van een drankje op het terras terwijl een lokale singer-songwriter optreedt. Zo krijgt Amersfoorts talent een kans. Dit jaar treden op: Arno Mijnten, Hannie Donker, Marja de Boer en Arie Buursema. Ook IJs van Vitelli is weer present met bijzondere smaken zelfgemaakt ijs.

Toegang: vrij

Alle voorstellingen beginnen om 21 uur. Een kaartje kopen is niet nodig. De toegang is vrij: het publiek bepaalt na afloop wat het de voorstelling waard vond. Meer informatie over de voorstellingen en praktische informatie is te vinden op www.amersfoortstheaterterras.nl. Daar zijn ook korte voorproefjes van de voorstellingen te zien.

fotograaf: Loïc Lastanlen.

red.KvR