De Fietsersbond heeft afgelopen week veel klachten over gladde en onbegaanbare fietspaden in Amersfoort gekregen. Na ruim een week winter maakt de Fietsersbond woensdag de balans op van de gladheidsbestrijding op fietsroutes.
In het hele land konden mensen via sociale media en www.fietsersbond.nl/meldpunt-gladheidsbestrijding en de lokale afdelingen positieve en negatieve ervaringen delen over de gladheidsbestrijding. Uit Amersfoort ontving de bond een flink aantal klachten, bijvoorbeeld over waar en wanneer er gestrooid wordt.

Vergeten
“In de ochtendspits zijn er meer fietsers dan automobilisten op weg. Toch wordt de gladheid op fietsroutes in sommige gevallen pas na de spits bestreden. Ook wordt sneeuw en prut nog vaak van de autobaan op fietsstroken geschoven. Dat is levensgevaarlijk, als fietsers noodgedwongen moeten uitwijken. Verder worden doorsteekjes wel eens vergeten en hoopt sneeuw zich op rond paaltjes en bij kruisingen.”, ligt Fietsersbond directeur Hugo van der Steenhoven toe.

Uit de ongevallenstatistieken blijkt, dat iedere week met winterse gladheid leidt tot minstens 1000 fietsers op de eerste hulp afdelingen van ziekenhuizen. Bij automobilisten is er in nagenoeg alle gevallen slechts sprake van blikschade.

Beter
In andere delen van het land waren de fietspaden wel beter begaanbaar. De meeste gemeenten deden het ‘redelijk goed’ volgens de bond. De Fietsersbond complimenteerde de steden Haarlem, Leusden, Bloemendaal, Eindhoven, Zaanstad, Maastricht en Papendrecht omdat zij dit jaar hun fietspaden goed schoon hebben gehouden.

Bron: Dichtbij.nl