de-war_a3_posterHet was dinsdagavond 4 oktober weer “volle bak” in het Kascafé van De WAR. Een update van wat er allemaal aan acties gaande is, werd gegeven. Ook werd er gespard over nieuwe actie-ideeën om vooral onder de aandacht te krijgen wat er in de WAR allemaal gebeurd is door de jaren heen, en dat er nog velen staan te trappelen om daar te beginnen met hun ondernemersidee.

De WAR, en wat er gedaan wordt

Innovatie, zelfredzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ook kunst en cultuur, opleiding, kennis maken, kennis opnemen en kennis delen het zijn slechts een paar dingen van wat er kan en gebeurt bij De WAR. Bovendien is het een broedplaats die mensen verbindt, inspireert en waar gedeeld kan worden.

Delen? Waarbij menigeen lijkt te denken aan “dealen”. Maar voor de duidelijkheid: Harmen Zijp en Diana Wildtschut – de kartrekkers van oudsher – hebben niets met drugs. Zij vallen niet in de “groep” rokers, blowers en/of gebruikers. Het delen gaat over samen delen naar en van kennis, kracht en kunnen. Net als het begrip “betalen naar waarde”. En dan krijg je te maken met verschillen die wegvallen, want de een vindt vanuit zijn of haar perspectief een kop koffie € 2,00 waard, terwijl vanuit een ander perspectief iemand € 0,50 betaald voor diezelfde koffie. Maar zoals het voorbeeld met de koffie zo kunnen – soms totaal verschillende – mensen elkaar op gelijkwaardig niveau ontmoeten. En daar waar mensen elkaar ontmoeten kunnen ze leren van elkaar. In de huidige kenniseconomie van levensbelang.

Natuurlijk er zijn andere plaatsen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, maar juist dat “waardebepalingsysteem” maakt de mogelijkheid om met mensen van verschillende niveaus in contact te kunnen komen.  Het staat niet op zichzelf maar houdt verband met allerlei andere dingen die er in De WAR gebeuren. Zo zijn er uitvinders die zonder “verdienmodel” niet aan de weg konden timmeren, mensen die dankzij “spar-momenten” in het Kascafé uitkwamen op nieuwe ideeën die (wel) uitvoerbaar waren.

Maar ook de kunst en cultuur die bij/ door De WAR bereikbaar was, zoveel mensen die door de jaren heen genoten van de cabaret -, theater -, en/ of toneelvoorstellingen.

Zoveel kinderen die op onderzoekstocht konden gaan en tal van nieuwe dingen leerden. En dit zijn nog slechts een paar van de dingen waardoor De WAR een onmisbare verbinding geworden is voor allerlei verschillende mensen. Ook bijvoorbeeld voor mensen die via Kwintes – dak en thuisloze opvang – een mogelijkheid krijgen om van start te gaan met wat ze kunnen waardoor ze verder kunnen groeien in hun eigen kracht.

De actie bereidheid blijkt groot bij de “supporters” van De WAR. De acties zijn dan ook heel breed van; Petitie, posters, buttons, videofilmpjes, tot donaties voor advertenties, en Crowdfunding voor juridische bijstand, de eerdere Crowdfundingsactie voor de aankoop van De WAR leverde meer dan € 600.000 op. En zoals een aantal videofilmpjes al heel creatief is, zo ook de ideeën voor de aankleding van de parade dinsdag 11 oktober naar het Stadhuis. Op Facebook en op Twitter wordt duidelijk hoe ver De WAR bekend is. Want één van de nog niet genoemde -, maar zeker belangrijke “dingen” is de Universiteit van Amersfoort, mede door hun samenwerking met andere Nederlandse en Buitenlandse Universiteiten, waardoor Amersfoort en de kennis die er is, internationaal op de kaart gezet zijn.

De gemeente houdt vooralsnog vast aan de voorgenomen verkoop van het complex aan Rovase B.V.  waarmee De WAR en alles wat daar ondernomen wordt, op de schop gaat. De grote vraag is nu of alles volgens de regels van de bestuurskunst gedaan en gegaan is.

Het doet vermoeden dat buiten de “o zo belangrijke” euro’s er toch meer gespeeld heeft, want hoe verklaar je anders dat, vóórdat de grond verkocht is, mensen zich in kunnen schrijven voor een huis op die grond????

Inmiddels hebben ook “De mannen van Roos” van het tv-programma “Roos en haar Mannen” een filmpje opgenomen met wat zij er van vinden!  Meer verhalen van mensen vind u hier.

De Parade vertrekt dinsdagavond 11 oktober om 18.30u vanaf De WAR, Geldersestraat 6, mensen die mee willen lopen melden zich bij voorkeur vóór die tijd bij De WAR.

Verslag: Nel Groenendijk