Dinsdag 2 Juli, Al was het niet simpel om een feestje te organiseren buiten de social media, het lukte wel met dank aan de mannen en vrouw van Cigo, de mail-tamtam van Henry de Gooijer, diverse “ouderwetse” telefoontjes, privé berichten en pas op het laatst de online berichtgeving kwam het goed.

Om 15.00 uur was het organiserende team met Mani en Anita in speeltuin Soesterkwartier want de verwachting was dat Karel – zoals gebruikelijk – een half uur te vroeg zou aankomen, maar hij heeft zich buiten de gronden van de speeltuin gehouden tot ongeveer 15.50 uur

En wat was hij “bloot” zonder camera en zonder oortje in….maar toch netjes gekleed voor dit afscheidsfeestje

Al was hij al lang in de buurt “hij durfde het toch niet aan” zo leek het. Inmiddels was de eerste gast al aangekomen als zijnde verrassing nummer 1, dochter Stephanie en later ook Esther en Tom, die zich aansloten bij deze speciale bijeenkomst.

Voor de zekerheid was gekozen voor de grote zaal want het netwerk en de bekendheid van Karel zijn/waren groot, maar ja het bleef in spanning afwachten voor zowel Karel als het organiserende team.

Henry de Gooijer, Buurtnetwerker, opende het min of meer officiële gedeelte, door in zijn opening’s woorden de jaren lange samenwerking te verwoorden in zowel het buurtnetwerk/ buurtbestuur en de diverse vergader structuren, zoals het SBI waar ook de Wethouder een woord aan zou weidden . Samen werd een weg afgelegd, die soms door Karel werd bekritiseerd, hetgeen de discussie levend hield. Ter beloning van de inzet van Karel zal er volgende week een ster worden geplaatst in de “walk of Fame”op de Wagenwerkplaats Soesterkwartier. In navolging van andere bijzondere ingezetene zal de 7 ster worden ingelegd. Een voorbeeld werd daarna uitgereikt.

Hoog bezoek van de huidige wethouder, Astrid Janssen die Karel “hart van Amersfoort” mocht opspelden. In de vraagstelling over wat voor Karel nu het belangrijkste moment was geweest, kwam eigenlijk de verwoording dat alles even belangrijk was.De Wethouder gaf zelf al aan dat de invoering van de Sociale Basis Infrastructuur ( SBI) een stokpaardje was geworden. Vanaf dag 1 betrokken bij de wijzigingen van de “zorg structuur”.  Natuurlijk waren er ook uitschieters, deels als ingehuurd fotograaf en deel in situaties Soesterkwartier.  Concluderend dat er bij de overheid veel aan het woord “MIJN “wordt gedaan, zoals mijn overheid, mijn RDW enz. er nu toch een term bij komt “Mijn Soesterkwartier”waar Digidé voor nodig is.

Later kwam tot blijde verrassing van Karel, ook de voormalige wethouder Fleur Imming, herinneringen werden opgehaald. De sluiting van de DA, maar daarna de opening van Citroen en Peper, een toenmalig steekspel tussen beiden.

Mensen van het Buurtnetwerk, van het Buurtbestuur en van de stichting WESt, van het repaircafé, de handwerkclub, en het Wijkmuseum/ Gezina en Karel z’n “broer”-( Rolf) die niet echt z’n broer is-, en verschillende andere mede wijkbewoners/ werkers in de wijk. Speeltuinvereniging RV / Lyvore maar ook van de zijde van de Carnavalsverenigingen. Een veelvoud aan organisaties en bekenden kwamen langs. Een groot aantal die toch volgend seizoen een beroep zullen doen op de fotograaf Karel.

Oeds Blok had ook enig woorden voor de schrijfwijze van Karel. Namelijk het “Kareliaans” een schrijfwijze waar je al lezend, je algeheel kan voorstellen hoe het er uit ziet. Twee voorbeelden van het “Kareliaans”werden door hem spraakmakend voorgelezen. Terug blikkend op vele feestelijkheden die door Karel waren verslagen maar ook diep emotionele zaken.Een lach en een traan.

Tussendoor zorgde Anita en (deel van) haar gezin voor de lekkere hapjes en drankjes, en wist iedereen zich goed verzorgd.

Diverse mensen uit z’n grote netwerk kwamen even gedag zeggen, anderen hadden een boodschap op de borden geschreven.3 grote borden werden volgeschreven.

Bloemen, planten, bonnen, een bierpakket en nog een paar fraaie cadeaus alles bij elkaar een kofferbak vol. Een duidelijk teken dat Karel gewaardeerd werd om wat hij onder de aandacht bracht.

Het werd een leuk feestje met veel verassingen voor Karel, en dat was de bedoeling!

Sfeerimpressie verslag: Nel Groenendijk etc.

Foto’s: Ton Schimmel