De hoogdrachtige olifant Kina is ieder moment uitgerekend. “Het kan nu bijna gaan gebeuren, wij verwachten de kleine binnen nu en een aantal weken”, vertelt dierverzorger Sandra Nijman. “Wij zien het jong al regelmatig bewegen in de buik van de aanstaande moeder.” 

Een olifant is 22 maanden drachtig en binnenkort is het dan zover. “Het is de eerste keer dat Kina een jong krijgt, dat maakt deze bevalling extra spannend”, vertelt de olifantenverzorger. “Uiteraard gaan wij uit van het beste, haar ervaren moeder is bij de bevalling om Kina te ondersteunen. Dit zijn wel de momenten waar je als olifantenverzorger naartoe leeft.”

Om te monitoren hoe de aanstaande moeder en de andere olifanten uit de kudde op de nieuwkomer reageren, zullen de olifantenverzorgers vanaf volgende week om en om bij de olifanten overnachten. “Op deze manier kunnen wij alles goed in de gaten houden”, vertelt Sandra. “De kans is het grootst dat het jong ‘s nachts wordt geboren.” Iedereen die graag bericht ontvangt wanneer het olifantje ter wereld is gekomen, kan zich aanmelden voor een sms-alert door ‘olifantje’ te sms-en naar 1008. Via de website van de dierentuin kan iedereen meekijken met de olifantenbevalling in DierenPark Amersfoort.

https://youtu.be/WHquAdWnpGk