Soesterkwartier / Noordewierweg  8 september 2017. Het kleine rupsje werd een hele grote vlinder. Mon Papillon een begrip in zowel het Soesterkwartier als “ver”daarbuiten. De vlinder gaat “rusten”. Na 9 jaar zal Mon Papillon zijn deuren sluiten. Conny Swart, moet om medische redenen, letterlijk met pijn in haar hart, de zaak aan een nieuwe eigenaresse overdoen.

Conny, liet recent al doorschemeren dat na wat ongewilde bezoeken aan het Meander er mogelijk een einde zou komen aan de florerende bloemen en kleding zaak aan de Noordewierweg. 12 maart 2008 was de opening van Mon Papillon, na haar overname van “Armanda’s”bloemen en “kruiden” winkel.

Conny die de zaak ging runnen kijkt terug.:

“Het rare is, het vak van bloemist heb ik van mijn dochter Samantha moeten leren. Ik kon een roos nog niet van een tulp onderscheiden. En wat ik verschrikkelijk vond, dat afgeknipte stelen werden weggegooid. Zo was ik niet opgevoed. Alles gebruiken, dus ook de stelen.  Dat je bij het maken van een bloemstuk daar niet aan ontkomt, vond ik maar hopeloos. En nog vind ik het jammer dat afgeknipte bloemstelen de bak in gaan. Het was geen makkelijke tijd en zeker de eerste 5 jaar was het soms “hangen en wurgen”  Inderdaad vierden wij op 11 maart 2013 het 5 jarige bestaan en klaarde het ondernemerschap weer op. Gelukkig heb ik in Ingrid Kreijne een uitstekende opvolgster gevonden. De zaak blijft als bloemenwinkel dus bestaan. De datum dat ik stop, zeg ik niet, maar de heropening van de zaak is 29 september. En er zal wat verbouwd worden, dus enige dagen er voor, hang ik de bloemen aan de kapstok.”

Het gesprek stokt, tranen vloeien het is een zware stap, maar noodgedwongen een  stap die gezet moet worden. En laten we eerlijk zijn, we gunnen haar en de familie nog vele jaren uiteraard.

Voorafgaand aan het bezoek aan Mon Papillon voor dit gesprek, gaat er bij de redactie toch wel wat “historie” voorbij. Mon Paillon is  en was niet zomaar een bloemenwinkel. De winkel fungeerde als sociaal trefpunt. Of werd ingericht als verzamelpunt voor geld en goederen. We kennen allemaal de zeer indrukwekkende reacties van het Soesterkwartier bij het overlijden van  Kimberley en Youke. Of onze vaste Reggea “man”van de Noordewierweg.  Of  er werd geld ingezameld voor een inwoonster die haar huishoudgeld “kwijt”was. In alle gevallen was Mon Papillon de mede organisator en leverancier  van bloemstukken of gewoon bossen bloemen. Hetzij gratis ter beschikking gesteld, hetzij tegen Soesterkwartiers-tarief. Van de zijde van de “winkelketen Dirk”kreeg je het uitdrukkelijk verzoek je winkel te verhuizen naar het Opidium. Ze weigerde resoluut. Ook vrijgekomen winkels op “de strip” kwamen niet in de belangstelling voor. “Ik blijf zitten waar ik zit”was het argument.  En gaande het bovenstaande gesprek, krijgt een schooljongen bloemen, omdat een van zijn ouders is overleden en hij geen geld heeft.

Dat is Conny Swart ten voeten uit. Haar sociale bewogenheid met de wijk is zeer noemenswaardig. Maar ook de Connie die op haar strepen gaat staan, als ze het ergens niet mee eens is. In alle gevallen natuurlijk een goede eigenschap.

En het is niet alleen de goede naam die is opgebouwd. Mon Papillon heeft een streepje voor bij de organisaties die met leven en dood te maken hebben. Je herkend de bloemstukken die door Mon Papillon gemaakt zijn direct.  Het moeten de voorgaande jaren duizenden bloemstukken  zijn geweest, die door de handen van Samantha en Conny gegaan zijn. Al dan niet voorzien van kenmerkende linten. Of menig bruidspaar koestert nog de biedermeier van hun huwelijk gemaakt door Mon Papillon.

Samantha heeft inmiddels al een andere baan gevonden in Hilversum.

Ter ondersteuning en kennismaking is ook Ingrid Kreijne in de zaak. Vanaf 29 september de scepter zwaaiend over de nieuwe zaak. “Ik sta vooralsnog alleen in de zaak. Mijn broer gaat me helpen met de inkoop en afhandeling van bestellingen. Het klopt dat we even een weekje of zo dicht zijn. Er worden wat aanpassingen verricht en de kledingwinkel achter in de zaak wordt waarschijnlijk omgebouwd als cursuslokaal. Ik ga namelijk ook workshops geven m.b.t. bloemen en planten. Het lijkt me leuk dat gewoon hier aan “huis “te doen. Het “sociale”aspect wat Conny uitdroeg zal ik zeker voorzetten. Op dat vlak ben ik als vrijwilliger al bij wat instanties betrokken. Tijdens de winkelsluiting gaat de website verkoop gewoon door hoor. ”

Conny heeft vanmorgen haar beslissing om te stoppen, aan haar mede bloemist in de wijk bekend gemaakt. Met dit proza is de gezette stap een feit.

Namens vele bewoners, klanten, betrokkenen, netwerkers en organisaties. Conny Swart BEDANKT, laat je gezondheid weer de boventoon voeren. Het ga je goed.

Karel van Rooy.

Foto impressie.

Reacties zullen aan Connie worden doorgezonden.