unnamedNIEUWS

Al 5 jaar praat De WAR met gemeente Amersfoort over de toekomst van de oude luciferfabriek waar De WAR is gevestigd. De WAR wil de fabriek graag kopen en renoveren. In deze eenmalige nieuwsbrief gaat het over manieren waarop iedereen kan bijdragen aan dit plan, en over een studiedag over het herbestemmen van erfgoed waarop het ook zal gaan over de plannen voor De WAR.

Crowdsourcing

De WAR start een crowdsourcingcampagne voor de aankoop en herbestemming van de voormalige luciferfabriek (later Warner Jenkinson) aan de Eem. Het terrein is eigendom van de Gemeente Amersfoort. De WAR heeft een uitgebreid plan gemaakt om het complex te kopen en te herbestemmen tot een vrijruimte voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van kunst, wetenschap, duurzaamheid en innovatie. Zie www.dewar.nl/?nl/toekomst.

unnamedEen groot deel van de financiering is al bijeen gebracht door zo’n 40 particulieren die De WAR een belangrijke plek in de stad vinden. Om de som compleet te maken lanceert De WAR nu een crowdsourcingcampagne waarin iedereen kan bijdragen in geld, uren en/of bouwmaterialen. Zo kan de hele stad meewerken aan de ontwikkeling van deze onmisbare vitale broedplaats, en zorgen dat er altijd een plek blijft voor vernieuwing in de stad. Mee doen? Ga dan naar www.dewar.nl/crowdsourcing.

Met deze crowdsourcing komt een wereld dichterbij waarin mensen samen verantwoordelijkheid nemen voor dat wat zij waardevol vinden. De WAR is nooit afhankelijk geweest van subsidie, en na de aankoop kan geen bezuiniging of economische crisis nog een einde maken aan de activiteiten van De WAR.

Petitie

Een paar maanden geleden is er een petitie gestart waarop mensen kunnen laten zien dat ze De WAR van waarde voor de stad vinden. Je kunt nog tekenen als je dat nog niet gedaan hebt. En stuur hem gerust door naar al je vrienden! Ga naar toekomstvoordewar.petities.nl.

Studiedag Open Herbestemmen

Terwijl de vastgoedwereld de crisis nog niet te boven is, zijn er allerhande projecten waarin ‘professionele burgers’ nieuwe manieren bedenken om diensten en goederen te produceren. Ze organiseren zich in energiecoöperaties, onderlinge verzekeringen, voedselcollectieven en taxidiensten. Op deze wijze ontstaan er parallelle nieuwe structuren in de samenleving. Hoe verandert dit de praktijk van gebiedsontwikkeling of herbestemming van erfgoed? Tijdens Open Herbestemmen, op 29 mei, komen vastgoedexperts samen met pioniers van nieuwe bottom-up initiatieven die oude gebouwen en verlaten gebieden weer een functie geven. Voor informatie en inschrijving, ga naar dewar.nl/openherbestemmen.

En verder?

Dit was een eenmalige extra nieuwsbrief omdat er zo veel te vertellen is over de toekomst van De WAR. Ondertussen gaan de activiteiten in De WAR onverminderd door. In de volgende (gewone) nieuwsbrief vind u weer alles over het burgerwetenschapsproject Meet je Stad!, de fablabmanagerscursus, de festivals Franje en Kaalstaart, en de FabFuse conferentie die deze zomer in De WAR plaatsvinden.

Wat is De WAR?

De WAR is het huis van ondermeer de Spullenmannen, het Transitielab, het Repair Cafe, FabLab Amersfoort, Studium Generale Amersfoort,Universiteit Amersfoort en OpenToko. U kunt De WAR ook volgen via www.twitter.com/uitdewar en op facebook.
De WAR is een open laboratorium in de voormalige kleurstoffabriek van Warner & Jenkinson te Amersfoort. Uitvinders en kunstenaars vinden er een werkplaats, kennis en een plek voor experimenten. Starters vinden er een betaalbaar kantoor samen met andere creatieve ondernemers. Publiek is er getuige van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunst, wetenschap, innovatie en duurzaamheid. Je kunt De WAR vinden op Kleine Koppel 40 / Geldersestraat 6 in Amersfoort.