8 EN 9 SEPTEMBER OPEN MONUMENTENDAG OP DE WAGENWERKPLAATS Ook dit jaar is er tijdens de Open Monumentendagen weer ruimschoots gelegenheid om op de Wagenwerkplaats de industriële  monumenten en het mobiele erfgoed  te bezichtigen.

Posterwandeling

Wie niets wil missen kan het beste de Posterwandeling van Siesta volgen. Op tientallen plaatsen zijn posters bevestigd met informatie over het voormalige en het nieuwe gebruik van de historische gebouwen. Op zaterdag en/of op zondag is er in veel gebouwen Open Huis. Daarnaast zijn er diverse rondleidingen. Het vertrekpunt van de rondleidingen is bij de Rondleidingenpost van Siesta op het platform nabij het vertrekpunt van het stoomtreintje.

materieelshow op de Wagenwerkplaats

Materieelshow, dit keer ook op Stoom.

De kinderen kunnen meerijden met de  modelstoomtrein van de  “Modelbouwvereniging  Hoekse Waard”. De Hoekse Waard exploiteert in het natuurgebied langs de Oude Maas te Barendrecht een recreatietrein. Vorig jaar heeft de vereniging een nieuwe stoomlocomotief gebouwd. Op de Wagenwerkplaats is een traject van 100 meter  uitgezet. De stoomtrein is te gast bij de Stichting Historische Dieseltreinen (SHD),  de Amersfoortse vrijwilligersorganisatie die zich bezig houdt met het restaureren van oude treinen van Nederlandse makelij. Topstukken van de materieelshow zijn dit jaar de historische goederenwagens,  de koppelwagen en de Siks (werklocomotieven). Eén daarvan is nog van vooroorlogse makelij.  Destijds zijn alle Siks  naar Duitsland afgevoerd. De betreffende Sik (1934) keerde in de jaren ’50 weer terug naar Nederland, vorig jaar was de Sik nog geheel ontmanteld maar nu is deze pittige locomotief  nagenoeg klaar en weer geschikt voor gebruik.  Er is ook een restauratiewagen op het terrein. Bezoekers die trek hebben in een kopje koffie en een broodje kunnen daarvoor terecht  in dieseltreinstel 121.


 Beide dagen zijn er rondleidingen bij de sporen van de Stichting Historische Dieseltreinen

Nieuw: Presentatie Samenwerkplaats

zonnenbloemen maken in de samenwerkplaats

Alle kinderen worden uitgenodigd om langs te komen in de Verkeerstuin om een gratis ritje te gaan maken op één van de treintjes of de skelters.  Daarnaast opent de Samenwerkplaats met Open Monumentendag voor het  eerst haar deuren.  De toegang tot de  Samenwerkplaats bevindt zich aan de laan die uitkomt op de Soesterweg. Kinderen en ouders kunnen er deze dagen een zonnebloem vervaardigen die draait op zonne-energie. Dit is een initiatief  van Pico Sol, een organisatie die zonne-energieprojecten in ontwikkelingspanden ondersteunt, maar ook andere initiatieven vinden in de Samenwerkplaats haar onderdak.  Iedereen is welkom. 8 en 9 september:

Open Huis op de Wagenwerkplaats

Adres: ingang Piet Mondriaanlaan of Soesterweg 244.

Tijden: zaterdag van 10.00-17.00 uur en zondag van 11.00, soms 12.00 uur – 17. 00 uur.

Beide dagen open:  Imoss,  Samenwerkplaats,  SHD en Verkeerstuin. Op zaterdag: H+N+S; zondag bij Holland Opera, Circus Amersfoort en CliniClowns. Tevens informatiestand van Siesta nabij de Verkeerstuin. Voor rondleidingen melden bij Siesta:

  1. Architectuur (historische gebouwen)
  2. Algemeen (geschiedenis en herontwikkeling gebied)
  3. Wisselloods (Rail Infra) – alleen op zaterdag
  4. Materieelshow op emplacement
  5. Rondleiding Groene Spoor
  6. Folder audiowandeling

Zie voor meer informatie: www.wagenwerkplaats.eu

zonnebloemen maken in de Samenwerkplaats