De 3e editie van de Keistad Triathlon is een fantastisch succes. De om 09.40 uur van start gaande uitvoering, blijkt wederom een “krachtige” bijdrage aan de festiviteiten in Amersfoort. Uiteraard met gevolgen voor bewoners die tijdelijk hun wijk afgesloten zagen voor openbaar verkeer.

Amersfoort 2 september 2018, een gedeelte van de stad en daarbuiten wordt gereed gemaakt voor de komende triathlon. Hekken worden geplaatst, wegen worden afgesloten in de richting Hoogland, Isselt en Soesterkwartier. Jericho en Jeruzalem, de wijken althans gedeelten daarvan, gaan op slot. Het Eemplein en de Grote Koppel veranderen in finish en startplaats. Ten opzichte van vorig jaar is de start, waarbij de deelnemers zich tussen de disciplines door moeten omkleden of de fiets moeten pakken, gewijzigd. Het “park fermé” is op de Grote Koppel (wijk Jerusalem/Jericho) waar lange rijen stellingen voor de racefietsen zijn neergezet.

De brandweer assisteert met een spuitwagen om, met en forse waterstraal, de startlijn en start te markeren. Op het Eemplein zelf is de finish gebouwd. Elekronika om de tijdwaarneming van iedere deelnemer te registreren wordt getest. Alles werkt. De EHBO post is gereed. Kraampjes met sportartikelen staan ook klaar. Het kan beginnen.

Voor de gelegenheid is Zandvoort aan de Eem open, waar gretig gebruik van wordt gemaakt. Deelnemers kleden zich daar om of drinken nog een een sapje. Het blijkt ook de enige horeca onderneming op en rond het Eemplein die open is. Het toegestroomde publiek moet het doen zonder koffie/thee.

9.30 u De triathlon’r’s onder de 14 jaar hebben zich omgekleed en worden richting startlijn gedirigeerd, aan iedere linker enkel zit een “enkelband” die de persoonlijke gegevens bevat en tijden de tijden van de deelnemer gaat registreren. Het eerste onderdeel is zwemmen en gestart wordt bij de kanovereniging aan de Grote Koppel. Een lijn met drijvende pionnen geeft de startlijn weer en de spuitgasten leggen een afzonderlijke startlijn over het water heen. Het water is van te voren getest op zijn houdbaarheid, ziektekiemen en bacterie houdende beestjes. Het water is goedgekeurd maar met een temperatuur van 17 graden best wel fris.

De weersomstandigheden zijn ideaal. De groene badmuts van de Keistad-triathlon wordt opgezet en het gehele fleurige gezelschap mag op het ponton plaatsnemen. De laatste instructie’s volgen. De groep van zo,n 15 sportieve jeugdigen springen moedig het water in om zich vast te houden aan de overspanning van de startlijn. 10.40 u precies sluit de brandweer de brandspuit en het deelnemers veld gaat van start. Eén te water zijnde duiker volgt op afstand en de boten van de reddingsbrigade houden de zwemmers nou gezet in de gaten. Snelle meiden op surfboards peddelen mee. Veiligheid voorop.

De fanatiekelingen voorop, dus eigenlijk wil iedereen die plek. Op naar de Kwekersbrug waar het keerpunt is gepland. En in “no time” zijn de eerste zwemmers al weer terug om al hollende naar het “park ferme” te gaan. De tijdwaarneming start en het omkleden van zwempak naar fiets-outfit is gaande. De één laat het natte zwemgoed aan en trekt over de natte kleding de sportkleren aan. Een ander probeert van het natte spul af te komen, maar ja dat kost natuurlijk tijd. Vrijwilligers van de Triathlon-vereniging kijken of de helm op gaat en vast zit. (Van te voren zijn alle fietsen getest op remmen en veiligheid, en moest iedereen zijn hoofdbescherming op zetten om te zien of de bevestiging goed was).

De deelnemers mogen in het “park ferme” niet fietsen maar lopen naar de Kwekersbrug.  Gaande de race van deze jeugdigen wordt het “park ferme” weer opengesteld voor de groepen deelnemers van 14 jaar en ouder. Start van de 14+ groepen om 11.40 u en om 11.50 u, met daarna de start van de sponsor groep die geld inzamelen voor energieprojecten ten behoeve van minder draagkrachtigen.

Vlak voor de aankomende start  van de 14 + groepen, zijn de jeugdigen weer over de finish gekomen. Na het zwemmen/ fietsen en een rondje hardlopen door Jericho/Jeruzalem, worden er snelle tijden gezet. Het podium met 1-2 en 3 staat prominent op het Eemplein en de meester speaker, roept iedereen bij elkaar voor de prijsuitreiking onder de 14 jaar. Al snel volgen de 3e, 2e en 1e prijswinnaars bij de jongens. Daarna is er een afzonderlijke uitreiking voor de winnende meisjes. Blije gezichten bij de winnaars en de trotse ouders.

Dan gaat alles in sneltreinvaart. 11.40, dus één uur na de eerste start, worden de 14 + deelnemers bij de start verwacht. Een hele massa groene badmutsen beweegt zich langs de kade naar de startplaats.

Het publiek staat opgesteld aan de Eempleinzijde. De overzijde is alleen bestemd voor de deelnemers en hulptroepen. Het deelnemersveld is dermate groot dat er twee groepen zijn gemaakt met een afzonderlijke start. De horde groene badmutsen luistert naar de laatste instructies. Een waarschuwing dat er nog een geparkeerde auto in de berm staat op het parkoers. De takelauto is onderweg, maar voor de zekerheid toch maar even melden.

Uit het publiek wordt luidkeels de naam Iris geroepen, duidelijk dat de dochter een van de deelneemster is. Maar het geluid bereikt haar niet. Op de vraag van deze verslaggever of ze soms een groene badmuts draagt wordt bevestigend geantwoord, waarna een blik op de overzijde tot een forse lach leidt. Maar aan de hand van de kleding van de gedragen “wetsuite” wordt ze toch herkent.

Ook deze groep gaat te water, de één demonstratief met een forse duik of sprong, de ander voorzichtig zakkend en vasthoudend aan het ponton. Het blijft wat fris, de water temperatuur. Gezien de hoeveelheid deelnemers in het water kan niet iedereen de lijn vasthouden dus er ontstaat een rij ervoor, het zij zo. Een forse toeter en het dichtdraaien van de waterspuit en de groene badmutsen gaan op weg voor hun triathlon.

10 minuten later herhaald zich dit tafereel met een tweede zeer grote groep 14 plussers. Het valt op dat er maar een enkeling zonder wetsuit zwemt. De meesten zijn gekleed om het wat koele water te trotseren, of voordeel in snelheid te krijgen door het dragen van de wetsuit.

Zoals gezegd, de vaart zat er in en de volgende aankondiging voor de sponsor deelnemers wordt al weer gedaan. De middag sessie zullen de “grote” afstand sporters hun weg moeten zoeken in de polder van Hoogland West en de Isselt. Gaande dit schrijven zijn die bezig met hun afstanden.

Verslag Karel van Rooy

Foto,s,klik hier.

 

Alhoewel ;

AMERSFOORT Bij de triatlon in Amersfoort heeft een verkeersregelaar klappen gekregen van twee inzittenden van een auto. Het duo was boos omdat de weg was afgezegd voor de sportwedstrijd en toen de verkeersregelaar volgens getuigen een foto maakte van hun kenteken, ontstond er een conflict.ugd onder de 14 en twee groepen boven de 14 Zwemmen.

 

Nu al een geslaagd evenement wat zich zeker zal handhaven de komende jaren.