3. De gemeente belooft dat we gaan profiteren, maar heeft geen idee wat wij koesteren in de wijk, én dreigen kwijt te raken!
Er komen mooie nieuwe winkels en horeca in de Kop van Isselt, zo zegt de gemeente tegen ons. Maar we hebben winkels en horeca op onze eigen Noordewierweg. Dat deze weg wordt opgeknapt is veel belangrijker voor het leefplezier in het Soesterkwartier. Het feit dat de gemeente denkt dat het prima is om een weg door de ‘heilige’ groengordel te leggen, geeft al aan hoe weinig ze snappen van wat we belangrijk vinden als Soesterkwartierder.
Ondertussen zien we vooral wat we kunnen verliezen. Het zal veel drukker worden in ons kleine plukje groen, onze speeltuinen, scholen, bij de huisarts en apotheek. Onze wegen worden gevaarlijker en drukker, vooral voor fietsers en voetgangers. Niet alleen de Nieuwe Poort lijkt een verkeersknelpunt, ook aan de westkant van de wijk zullen er veel files gaan ontstaan, omdat auto’s daar allemaal het spoor over moeten om de wijk in en uit te komen.
Het Soesterkwartier is bovendien een wijk met veel sociale cohesie, zoals dat heet. We voelen ons verbonden met elkaar en de wijk. We vinden elkaar in tientallen verenigingen, van sportclubs en actiegroepen tot scootmobielclubs en volkstuinen. Mensen zijn in hun hart niet alleen Amersfoorter, maar vooral Soesterkwartierder. We willen graag onze nieuwe buren van Langs Eem en Spoor welkom heten in onze wijk, maar als zij alleen maar in onze wijk zijn om hun auto te parkeren of om naar de huisarts te gaan, is dat lastig. Hoe zorgt de gemeente dat de nieuwe bewoners binding voelen met hun woonplaats en dat Soesterkwartierders door de drukte en anonimiteit niet van elkaar vervreemden? Gentrificatie dreigt: huizen en voorzieningen worden steeds duurder, waardoor je straks alleen nog in het Soesterkwartier kan wonen als je veel geld hebt.
En wat krijgen we ervoor terug? Onlangs is de gemeente met het Wijkperspectief gestart om in kaart te brengen wat we als wijk koesteren. Hierbij is 13,5 miljoen te verdelen over het hele Soesterkwartier. Mooi, maar een klein doekje tegen het bloeden. Ter vergelijking: het nieuwe gemeentehuis kost 100 miljoen. Wilde de gemeente niet weten wat we belangrijk vinden in onze leefomgeving vóór ze grote bouwplannen in onze achtertuin plande? En als niemand weet wat voor gevolgen die uitbreiding heeft op onze wijk, waar moet je dan in investeren?
Kortom: de gemeente zégt dat het Soesterkwartier gaat profiteren, maar in geen enkel plan of daad zien we dit terug. En dat is een gemiste kans. Hier kan echt een plan van worden gemaakt waar het Soesterkwartier van mee kan profiteren.
Hoe nu verder? Deel het nieuws!
Het is duidelijk dat we als Soesterkwartierders de handen ineen moeten slaan, of je nou in de Bomenbuurt, Rivierenbuurt, Puntenburg, Gerrit van Stellingwerfstraat, Mondriaanlaan of Bloemenbuurt woont: dit gaat ons allemaal aan. De eerste stap is dat iedereen weet wat er speelt in en om onze wijk. Deze brief is dus een eerste stap.
Wil je helpen? Vertel dan je buren over wat je hebt gelezen, mail hem naar anderen in de wijk en deel het op social media.
P.S. We gaan de spandoeken in het hondenveld en bij de Puntenburgerlaan weghalen zodat er weer ruimte is voor nieuwe acties. |
Geef een reactie