Bethlehem SK (268)Van Soesterkwartier naar Bethlehem, het werd een grote stroom reizigers. Volwassenen met kinderen. Moeders en vaders met baby’s in draagzakken. Kinderwagens, rolstoelen en ander rijdend materieel was aanwezig.  Nee geen bagage maar lampionnen en andere verlichting.

Wat werd uitgebeeld was de verplichte registratie van alle inwoners, die daartoe naar hun geboorteplaats moesten gaan. In dit geval Bethlehem aan de Eem, het Soesterkwartier.

De Nieuwe Sleutel fungeerde ook dit jaar als verzamelplaats voor de van start gaande bevolking. Vooraf was er al een drukte van belang in de Nieuwe Sleutel. Koningen al dan niet afkomstig uit het Oosten maakten hun intrede. Engelen huppelde rond en Romeinse soldaten waren in gevecht met elkaar. Daartussen door laveerde de organisatie met broodjes en soep, koffie en thee of warme chocolade melk.

Bethlehem SK (4)Buiten verzamelden zich steeds meer (niet geregistreerde) bewoners uit het Soesterkwartier. Lampionnen, stokjes en lampjes werden verstrekt. In totaal meldde zich 70 personen die de reis naar Bethlehem wel wilde maken. Ook waren er een aantal mensen die zich meldde voor de kerstreis die langs de verlichte/versierde huizen zou gaan. Hier bleek toch echt sprake te zijn van een misverstand.

DE REIS:

Om het geheel ordelijk te laten verlopen waren er groepen gemaakt, herkenbaar aan een gekleurde sticker op het voorhoofd al was het een verwantschap met een  Hindoestaanse traditie.

Bethlehem SK (3)De eerste groep vertrok al trappelend van ongeduld zeker 10 minuten te vroeg van de start. Maar niet getreurd, de figuranten stonden allemaal klaar  Net buiten, in de poort van de Nieuwe Sleutel stond de Heraut met zijn toeter al klaar om de boodschap te verkondigen. Zoals hij omriep ging het om een : puzzeltocht. Bij elke setting zou een letter “verschijnen” die uiteindelijk een woord zou moeten vormen. Nog niets over een verplichte registratie of zo.

Nadat de groepen waren doorgelopen, doemde de volgende locatie op, “De Herberg” in dit geval het woon zorg centrum “de Plataan” Voor de gelegenheid omgedoopt tot “de Herberg” De herbergier die buiten op de bank zat gaf aan dat alles was volgeboekt. De teleurstelling was groot onder de trekkende bevolking. Om ze tegemoet te komen mochten ze even naar binnen. Niet om warm te worden, want buiten was het 12 a 13 graden. Maar om even te luisteren naar de kerstliedjes die werden gespeeld voor de bewoners.

Bethlehem SK (27)Loekie Jansma, de gastvrouw aldaar zorgde snel voor koekjes en chocolaatjes voor de kinderen. na een rondje van de zaak ging een ieder weer naar buiten. Desgevraagd werd verteld dat ze naar een stal moesten zoeken. Wijzend naar de richting van “de Dreef”

De Soesterkwartiers liepen gedwee in de richting van de Dreef, waar zij plots oog in oog kwamen met soldaten uit een lang vervlogen tijd. Romeinen om wel te verstaan. Hier werd een soort paspoort controle gehouden wie er wel en niet geregistreerd stonden. Wel allemaal moesten ze doorlopen naar een volgend adres.Bethlehem SK (206)

Dit adres, Eikstraat 57, waar Eneco heel blij mee is, stond geheel in het teken van de Kerst. Zowel de voorgevel, zijgevel en alle andere gevels, tuin, achterkant, poort enz was opgetuigd met zeer fraaie kerstversieringen.

Bethlehem SK (38) De rendieren, kerstmannen, slingers, watervallen en veel meer zaken waren badend in de “led”verlichting. WIllem van der Kraats je hebt er weer een waar festijn van gemaakt. Een bezoek zeker waard. Of hier ook een aanwijzing werd verkregen is niet bekend geworden.

Nadat het verlichte “kasteel” was verlaten kwam men op de Isselt toch bij de bakker Sweet Cakery uit. Daar voor de deur sprongen uit het portiek ineens 3 herders met schapen onder hun arm. De herders lagen bij nachten, alleen niet op de Isselt. Ook hier werden nieuwe aanwijzingen verstrekt om bij een stal te komen. De zoektocht naar Joseph en Maria ging onverdroten voort.Bethlehem SK (60)

De stoet “reizigers” liep algeheel verdwaasd verder. Over de Noordewierweg en dan maar linksaf de Jasmijnstraat in. Maar wat schetste hun verbazing. Engelen klonken. Met zacht omfloerste stemmen hoorden men gezang komen uit het Johan Cruijfcourt.

Bethlehem SK (239) Een 100 watt bouwlamp gaf dan ook aan waar men moest zijn. 3  aartsengelen stond keurig opgesteld in het doel van genoemd veld. Al zingend over Kerstmis en de te verkondigde boodschap.  De nachtelijke hemel verkleurde spontaan in felle lichtflitsen. De oorzaak was gelegen in het afsteken van vuurwerk verder op. De Engelen zongen en zongen maar door, terwijl alle “reizigers” hun intrede deden op het voetbal veld.

Bethlehem SK (157)De volgende hindernis was op de Soesterweg, alwaar de 3 Koningen, komende uit het Oosten en gaande in de richting van Amersfoort West, het licht hadden gezien. Omstanders wezen op het vuurwerk en de mooi verlichte ster op de woning waar ze voor stonden. Ook hier werd een aanwijzing gegeven en de route naar de mogelijke stal aangegeven.

Via de parkeerplaats achter de Nieuwe Sleutel kwam men uiteindelijk bij de verlossende stal. In een prachtige entourage trof men daar tussen de hooibalen, de vuurkorf , de kerstverlichting de stal aan. Hier bevonden zich Joseph en Maria. Joseph had kennelijk, gezien zijn beroep als Timmerman een kribbe gemaakt. En in deze kribbe lag het kindeke Jezus.

Bethlehem SK (114)De “reizigers” werden warm onthaald en de kinderen mochten zich om de kribbe scharen. Ook hier deed de organisatie hun best om een ieder te voorzien van de nodige warme dranken. Uit de Nieuwe Sleutel kwamen geluiden van twee muzikanten. Een pianist en gitarist speelden kerstliederen.

Het was een drukte van belang in de stal.

De organisatie van de Buurtkerk in de Nieuwe Sleutel mag terug zien op een zeer geslaagde “reis” naar het verleden. Het verhaal van de geboorte telling is weer eens prachtig uitgebeeld in het Soesterkwartier.

Verslag Karel van Rooy

Fotoreportage. Ngie en Karel Bethlehem SK (109)