Bunker Birkhoven nog éénmaal te bezichtigen

  • 21-05-2017, 16:30 | Lezersnieuws | H. Kas/W. Vivié

    Stad Amersfoort

Op zaterdag 3 juni a.s. zal de bunker bij Bosbad Birkhoven nog eenmaal opengesteld worden. De openstelling op 8 april leverde zoveel reacties op dat dit voor Wim Vivié aanleiding was om de gemeente Amersfoort te benaderen met het verzoek om de bunker nog één maal open te stellen. De gemeente Amersfoort stond hier positief tegenover en gaf toestemming voor een laatste bezichtiging, die overigens door Vivié zelf georganiseerd wordt.

Vivié is, als vrijwilliger en gids bij Kamp Amersfoort, erg geïnteresseerd de geschiedenis Amersfoort, ook ten tijde van de tweede wereldoorlog. Hij zal bezoekers rondleiden en een en ander over vertellen, deze keer met de nadruk op de functie van de bunker tijdens en na de tweede wereldoorlog.

Vanaf 1944 was in het toenmalige pand Barchman Wuytierslaan 60-62 de “Bevollmächtigte für die Bauwirtschaft in den Niederlanden” gevestigd. De Bauwirtschaft, een Duitse civiele organisatie, was o.a. verantwoordelijk voor transport en bevoorrading van bouwmaterialen in Nederland. Vlak bij het pand werd een bunker gebouwd van het type 608, dat in 1943 ontworpen was in opdracht van SS-generaal H.A. Rauter. Als hoogste vertegenwoordiger van de SS in Nederland én General Kommissar für das Sicherheitswesen was Rauter een van de belangrijkste leiders van het Duitse bestuur in bezet Nederland. Niet duidelijk is of en welke rol hij had bij de bouw van de bunker.

Waarschijnlijk diende de bunker als bescherming voor de medewerkers van de Bauwirtschaft. Of de bunker een militair strategische functie had is niet duidelijk. Het bijzondere van de bunker is dat het, voor zover bekend, de enige militaire bunker is die is gebouwd voor gebruik door een Duitse civiele autoriteit. De bunker was voorzien van een eigen energievoorziening voor elektriciteit, moderne communicatievoorzieningen, waterpomp, ventilatiesysteem, gasfilters tegen mogelijke gasaanvallen.

Na de oorlog werd de bunker gebruikt door padvinders tot in 1954 de bunker werd aangepast en in gebruik genomen door de BB (Bescherming Bevolking). Vanaf 1976 is de oorspronkelijke indeling gewijzigd, vorig jaar is de bunker n geschikt gemaakt voor de intrek van vleermuizen.

De bunker is zaterdag 3 juni van 12.00 tot 16.00 voor het laatst open voor publiek. Initiatiefnemer Wim Vivié zal dan in groepjes kleine rondleidingen geven en meer vertellen over de bunker. De locatie is bij Bosbad Amersfoort, Barchman Wuytierslaan 232, toegang en parkeren is gratis.

Met dank aan Vincent Vivië en archief.

Stad Amersfoort

Van redactie zijde, zal een laatste reportage van de bunker volgen.

kvr.

Door |2017-05-21T20:11:52+02:00zondag, 21 mei 2017 |1 Reactie

Eén reactie

  1. kees Gerritsen 22 mei 2017 om 13:08- Antwoorden

    ik zou graag van deze laatste gelegenheid gebruik maken.

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant