De al eerder aangekondigde versie van de Soesterkwartierse WijkQuiz werd heden 19 mei 2017 een spannende aangelegenheid.

De op facebook aangekondigde Quiz, gaf al een soort oefening, waarbij de deelnemers al kennis konden nemen wat voor soort vragen er te verwachten waren. De plek des oordeels, was heden bij Bernard van Gellekom aan de Soesterweg. De muziekstudio fungeerde deze maal als Quiz ruimte.

De navolgende teams, die de afgelopen week in trainingskamp waren, meldde zich.

7 teams waren ingeschreven.t.w. Uit de Merwedestraat ; Rijnstraat; Dollardstraat; Mattias Withoosstraat, Soesterweg; Violenstraat  en Spaarnestraat. Het verwachtte team uit de Paulus Borststraat durfde de confrontatie niet aan, althans de geplande tafel bleef leeg. Waarbij opgemerkt dat de Rivierenbuurt wel erg sterk vertegenwoordigd was.

Organisatoren, Martijn Wijnberg en partner Carla Spaander, die een gastvrij onderdak hadden gekregen bij Bernard, lieten er geen gras over groeien. Nadat de teams waren geregistreerd en een plek hadden gevonden in de studio, werden het schrijfgerei ed. uitgedeeld. Gsm’s moesten “uit” om zoeken op wikepedia etc te voorkomen.

De wijk Quiz bestond uit een 5 tal rondes, met vraagstellingen over het Soesterkwartier; dieren; bekende mensen uit het SK;  gezichtsbedrog;  spreekwoorden raden, afgewisseld met “live” gitaarmuziek van Martin, waarbij het gespeelde nummer geraden moest worden. Een ronde met “petje op / af” zijnde een afval race met vragen. Bij elke vraag en gegeven antwoord, werd vermeld welke categorie “pet”kon blijven staan, of mocht gaan zitten. Het was zeer hilarisch.

Na elke ronde vragen, werden de antwoorden door een ander team nagekeken en van punten voorzien. Het zou een nek aan nek race worden tussen de Merwedestraat en Spaarnestraat. In de twee gehouden korte pauzes, namen de deelnemers wel even de gelegenheid om te Googlen op de gegeven antwoorden, hetgeen dan ook weer tot discussie’s leidde.

Het geheel was een fanatieke, maar Oh zo gezellige Quiz, met verrassende vragen en evenzo verrassende antwoorden. Maar de “quizmasters” hadden zich uitstekend voorbereid.

Ingeborg en Bernard hadden niet alleen hun “beneden”verdieping opengesteld, ook de aanwijzingen waar de keuken en kratten bier stonden werden nauwkeurig opgevolgd, aangevuld met de schalen nootjes, zoutjes en chips. Dit alles om het concentrerende vermogen van de deelnemers gunstig te stemmen. Dat etenswaren ook een andere functie kunnen krijgen, bleek uit het behendigheid spel. Elk team, moest twee mensen inzetten om bevroren slagroomsoesjes, tussen voorhoofd en voorhoofd te klemmen. De opzwepende muziek en de warmte gaven hierna een indicatie hoe lang het duurt voordat een slagroomsoes  plat tegen je voorhoofd zit geplet. Het was een “fraai”gezicht.

En aan alles komt een eind, zo ook deze bijzondere wijkquiz, maar wat bleek bij de optelsom van punten. Er was een  Ex aequo bij de 1e plaats. Dus werd er alsnog een Shoot Out ingelast, met de vraag hoe lang Bernard op de Soesterweg woonde. Kenners weten natuurlijk dat Bernard geboren is op nummer 10 en pas heel veel later naar 452 is verhuisd. De uitslag was toch wel weer van een hoog niveau. 2 teams zaten er maar 1 jaar naast en team Merwedestraat had het goed met 48 jaar. Met een totaal van 27 punten kregen zij uit handen van Martijn Wijnberg de uiterst zeldzame straatnaam wijziging, “Zegevierstraat”. Dus het komende halfjaar heeft de Merwedestraat een andere naam.

Voor de geïnteresseerden, in de fotoreportage, zijn ook enkele vragen verwerkt, de antwoorden zijn er dan nu even uitgehaald. Om auteur technische redenen, mogen we niet de hele quiz hier publiceren.

De afsluitende woorden, zijn betekenisvol. De Wijkquiz 1e editie is voorbij. De woordkeus houd in dat er weer een wijkquiz zal komen in september. De straat “eer” zal dan door het team uit de Merwedestraat worden bevochten. Wilt U als straatteam ook mee doen, let dan op de verdere oproepen rond eind juli, begin augustus in de media.

Vast staat, dat deze activiteit, heel wat straten heeft verbonden in een gezamenlijke, sportieve maar vooral oer gezellige bijeenkomst .

Ook Soesterkwartier.

Verslag Karel van Rooy.

Foto’s idem. Klik hier voor de sfeer en een paar vragen vragen.