AMERSFOORT – Bewoners van 63 huurwoningen van Portaal in de wijk Soesterkwartier in Amersfoort mogen voorlopig niet op hun zolder komen. Er dwarrelen mogelijk asbestdeeltjes rond. Medewerkers van de woningbouwverenging hebben huurders vrijdag persoonlijk ingelicht.

De boosdoener is een hitteschild van de C.V.-ketel. Portaal zegt in een begeleidende brief dat er geen aanwijzingen zijn er inderdaad asbestdeeltjes in de lucht zitten. Uit voorzorg doet een onafhankelijk onderzoeksbureau vanaf vrijdagavond uitgebreide tests bij drie woningen. De uitkomst daarvan wordt dinsdag bekend.

PLAKTESTS
Maandag worden er bij de 63 woningen andere tests gedaan, zegt een woordvoerder van Portaal. Het gaat om zogeheten plaktests, waarmee wordt gekeken of er op de spullen op de zolder asbestdeeltjes zitten.

“Mocht dat het geval zijn, dan moet alles op zolder worden vernietigd”, zegt een woordvoerder van Portaal. “Helaas is het niet mogelijk om bijvoorbeeld fotoboeken of babykleertjes asbestvrij te maken. Daar hebben we in het verleden al verdrietige momenten van meegemaakt.” Of inderdaad spullen moeten worden vernietigd, wordt pas dinsdag bekend, als de tests zijn geanalyseerd.

STEEKPROEVEN
De asbest kwam aan het licht tijdens steekproeven. De uitslag daarvan kwam vrijdag. Vervolgens heeft Portaal een inventarisatie gemaakt van alle woningen waar het desbetreffende hitteschild is gebruikt. “Dan kan het voorkomen dat de ene kant van de straat wel een brief heeft gekregen, maar dat bij de overburen niets aan de hand is”

Asbest kan kanker veroorzaken als er veel zwevende deeltjes zijn ingeademd. De woordvoerder denkt niet dat er mensen op zolder sliepen. “Het kan wel, maar daar leent het type woning zich eigenlijk niet voor.” Portaal heeft de gemeente en de GGD ingelicht.

Bezoek ook:
– Informatie van Portaal over asbest

Bron: RTV Utrecht 23-03-2012