Bij het intreden van de wintertijd verschuift de openingstijd van de sterrenwacht voor Amersfoort en omgeving zoals gebruikelijk weer naar de vrijdagavond. In het nieuwe winterseizoen kunt u bij de sterrenwacht terecht voor Kijkavonden en lezingen.

De sterrenwacht heeft een nieuwe opzet van de avonden. Elke eerste en derde vrijdag van de maand is de sterrenwacht open voor een Kijkavond waarop het publiek kan kijken naar de maan, planeten of deepsky objecten zoals sterrenstelsels. Elke tweede en vierde vrijdag van de maand kan het publiek bij de sterrenwacht terecht voor een lezing over bijvoorbeeld ruimtevaart, cosmologie, astronomie en theoretische natuurkunde.

Kijkavonden Tijdens de Kijkavonden kan het publiek door onze grote 35cm telescoop kijken naar wat er die betreffende avond goed te zien is. Dit kan de maan zijn, planeten of deepsky objecten: sterrenstelsels, restanten van ontplofte sterren, mooi gekleurde dubbelsterren en wat er nog meer is. Deze Kijkavonden gaan alleen door als het helder genoeg is. Bij twijfel of dit zo is kunt u kijken of de sterrenwacht open is op de website, de Twitter-account (PSWAmersfoort) en de Facebook account van de sterrenwacht.

Lezingen De volgende lezingen staan geplanned voor dit seizoen:

14 dec – “Exoplaneten en de kans op leven” door Luc Hendriks (www.heel.al) 28 dec – gesloten i.v.m. de feestdagen 11 jan – “Meteosat” door Marc Wolf (Publiekssterrenwacht Schothorst) 25 jan – “Het heelal in röntgenstraling” door Jelle de Plaa (SRON) 8 feb – “Hallo, is daar iemand?” door Prof. Henny Lamers (UvA) 22 feb – “Sterren kijken met je verrekijker” door Victor van Wulfen (www.clearskies.eu) 8 mrt – “Beelden uit de Ruimte” door Hans Walrecht 22 mrt – “The Space Based Economy” (nederlandstalig) door Erik Laan (TNO Space R&D)

Landelijke sterrenkijkdagen In maart 2013 is het tijd voor de jaarlijkse Landelijke Sterrenkijkdagen. De sterrenwacht is dit jaar op twee avonden geopend en wel op vrijdag 15 maart en zaterdag 16 maart. Op beide avonden hopen we op helder (genoeg) weer en kan er met telescopen naar het heelal worden gekeken. Op 15 maart geeft Luc Hendriks de lezing “Gekke dingen in het heelal” welke speciaal gericht is op de jonge bezoekertjes. Op 16 maart verteld sterrenwachtlid Wilma Jacobi over de sterrenbeelden en hun verhaal.

Toegang De toegang voor de Kijkavonden is gratis. De toegangprijs voor de lezingen betreft €2,50 (consumpties niet inbegrepen). Reserveren is niet mogelijk.

Voor meer informatie zie http://www.ziedesterren.nl en volg de berichten op onze Twitter account http://www.twitter.com/pswamersfoort. Ook zijn wij te vinden op Facebook als “Publiekssterrenwacht Schothorst”.


Bron: Publiekssterrenwacht, YouTube