Donderdag 6 December, Sinterklaas is met de Pakjesboot 12 alweer vertrokken, de kerstsferen beginnen de huizen te vullen. Winterkriebels is dan een leuke activiteit om te bezoeken. En er was weer van alles om in de boom te hangen of onder de boom te leggen. Ook waren er veel ijverig gemaakte kerstkaartjes om te versturen. De opbrengst van de spulletjes en de lootjes was voor de in het voorjaar te houden, Lentekriebels.

Dit jaar iets minder kraampjes waardoor het minder dringen was. En de leerlingen van het WijkLeerbedrijf konden dan ook net even makkelijker zorgen dat de bewoners en gasten hun kopje koffie of thee aan tafel kregen.

De wijkbewoners kwamen rond twee uur ook een kijkje nemen. Menigeen ging met een schat aan spulletjes naar huis. Op het gebreide schaap kon geboden worden, en dat werd ook gedaan. Ook daarvan was de opbrengst voor het eerder genoemde “goede doel!”

Ook was er natuurlijk wat lekkers bij te snoepen, want al is Sint het land uit, snoepgoed heeft hij achter gelaten. Marsepein, gevuld en dikke speculaas en pepernoten, er was genoeg voor iedereen.

Edward Val vermaakte jong en ouder met liedjes van vroeger tot nu. Nederlandstalige van de afgelopen jaren, maar ook jaren ’60 en Engelstalige liedjes.

Zelfs een liedje speciaal, ter plekke – qua tekst – gezongen voor een van de leerlingen van het WijkLeerbedrijf. Gecharmeerd en een beetje verlegen liet zij het gebeuren, klasgenoten giechelend in de buurt. Het gaf het geheel nog meer sfeer dan er al was.

Een bekende uit de wijk verkocht ondertussen de lootjes voor de trekking die om half drie plaats vond. Het – in dagelijks gebruik – serveer-wagentje, was volgeladen met leuke en bijzondere cadeautjes. “Aangeboden door de ondernemers in de wijk”, vertelde Joke.

Ondernemers van de Groningerstraat tot en aan het Grand Café in Birkhoven, zelfs de “af-en-toe-ondernemers-in-de-wijk” (waaronder de Kaaskraam) hadden meegedaan. Hierdoor was het wagentje afgeladen met bonnen en cadeaus. Variërend van een gratis kroket tot een bloeiende plant. Grote dank van medewerkers, leerlingen en winnende gasten, aan de deelnemende ondernemers!

Om even half drie vond de eerste loterij trekking plaats. En duidelijk werd dat sommige mensen ruimhartig lootjes hadden gekocht. Meerdere bleken ook gelukkige winnaars van meer dan een cadeuatje te zijn. En zo werden de gezichten nog vrolijker.

Een tweede trekkingsronde zou rond drie uur plaatsvinden, maar voor die tijd moesten er wel eerst weer lootjes verkocht worden. Geen enkel probleem, de lootjes werden rap verkocht.

Lyvore, de vrijwilligers, en leerlingen van het WijkLeerbedrijf kunnen terug kijken op een geslaagde en sfeervolle middag. Veel mensen kijken nu al uit naar de Lentekriebels en dat terwijl de winter/ kerst nog moet beginnen….

Sfeerimpressie en foto’s: Nel Groenendijk