Zondag 20 mei, De ingang vanaf de Soesterweg naar de Wagenwerkplaats is afgezet. De ingang naar het terrein is via het Piet Mondriaanplein. Vanaf de parkeergarage is de groenstrook verandert in een campingterrein. De VW busjes staan nu eenmaal allang bekend als reuze handige kampeerauto’s, er stonden er dan ook veel. Ook op de parkeerplaats bij de rijtuigenloods stonden verschillende modellen Volkswagens maar hier naast allerlei andere merken.

Langs de Rijtuigenloods stonden Kevers opgesteld, de een alsof hij zo uit de fabriek kwam, een ander overduidelijk: “ik heb dienst gedaan als vervoermiddel”.

Zo kwamen de mensen het terrein op lopend tussen aan de ene kant de Kevers en aan de andere kant de camping met z’n gasten. De zon gaf het geheel een zomers warm tintje. Iets verderop stonden de eerste kramen met onderdelen, merchandaise en de hap-karren.

De volgende sliert Kevers stonden in “de gang” naast het Centraal Ketelhuis, en ook hier beauty’s en beasts. Zo nu en dan was er een voorzien van een “te koop” bordje. Hier en daar ook met de prijs erop, die zodanig was dat je een hele grote liefhebber moet zijn en voldoende op de rekening moet hebben om een dergelijke dure hobbyauto er opna te kunnen houden.

Op het terrein tussen Centraal Ketelhuis en Holland Opera stonden de  Barndoors opgesteld. Ook deze van “zo goed als nieuw” lijkend, tot aan “wrak van de weg” model.

De 103 Barndoors, zijn de busjes van voor 1955 zonder de zogenoemde pet en met een grote motorkap die zoals dat hoort bij Volkswagen aan de achterkant zit. Pet, is het stukje metaal dat net even uitsteekt boven de voorruit van de jongere busjes, als is het een soort pet-klep.

Een Europese Volkswagen bijeenkomst met zeer zeker ook belangstelling vanuit andere delen van de wereld, maakte het tot een werelds feest.

Ook voor de kinderen waren er verschillende voertuigen meegenomen, van een klein rijdbaar Volkswarenbusje tot een op BRUM gelijkend voertuig. En op deze gathering mocht voor de kleintjes natuurlijk het springkussen niet vergeten worden dat ook helemaal in het thema paste: Een VolksWagen-bus-springkussen!

En mochten de kinderen zich toch gaan vervelen, dan was er nog de mogelijkheid om de benen te nemen, in een skelter.

Gezien het warme weer werd de voorziening van eten en drinken hier en daar aangepast, zo deed een kruiwagen vol ijs dienst als verplaatsbare koelkast.

Er was een grote verscheidenheid aan in-, en exterieurs. Van hippiemobiel, tot kampeerwagen en van zo goed als nieuw tot aan wrak van de weg, met daartussen een bijzonder opge-lap-t model.

Het campingterrein liep door tat aan de toekomstige “Soesterhof”. Met ook daar  het publiek even divers als de voertuigen, iets dat bijdroeg aan het kleurrijke zonovergoten geheel van de dag. De uitgang van het evenement bevind zich op deSoesterweg, daar waar men normaal de ingang naar het terrein weet te vinden. Het kan dus later vandaag druk worden met Kevers en Barndoors op de Soesterweg,  maar biedt ook de kans om alsnog al die bijzonderheden voorbij te zien komen.

Sfeerimpressie en foto’s: Nel Groenendijk