Verslaafd aan Vijftig Tinten…Wit?

In de Ban van Vijftig Tinten Grijs .Voor de twintigste week op rij staat het boek nummer 1 van de Bestseller 60, ruim een miljoen exemplaren van de trilogie zijn er in Nederland verkocht, wereldwijd gingen er nog eens zeker veertig keer zoveel over de toonbank en wie het boek wil lenen bij de bibliotheek komt op een lange wachtlijst. Wat is dat toch met die erotische roman van  E.L. James ?

 

Bianca Brasser van Metronieuws ging op onderzoek uit:

Maria Delgado, 26 jaar, Kapster Waarom ben je het boek gaan lezen? Ik lees nooit een boek, maar veel vriendinnen waren het aan het lezen. Ik hoorde van hen zoveel goede verhalen dat ik dacht: laat ik het ook eens proberen. En? Geweldig, je blijft er in lezen. Zelfs ik, terwijl ik alleen maar gewend ben om stukjes uit de Privé en Glossy te lezen. Een vriendin van mij heeft het boek al vier keer gelezen en een klant van mij, een man!, leest het boek ook. Hoe komt dat volgens jou? Door de spanning. Het gaat vooral over seks in het boek. Ik denk dat veel vrouwen zich wel eens aangetrokken hebben gevoeld tot iemand waar ze eigenlijk niet op vallen. Het meest spannende stuk vind ik het moment waarop hij haar een contract aanbiedt waarin staat dat hij alles met haar mag doen. En zij wil dat. Waar lees je het boek? Thuis in bed. Daar voel ik me het meest relaxt. “In het begin was ik geshockeerd”

Carmen Hoos, 20 jaar, student Waarom ben je het boek gaan lezen? Op aanraden van mijn huisgenoot heb ik het boek meegenomen op vakantie. Wat was je eerste reactie? In het begin was ik geshockeerd. Maar hoe verder ik in het boek was, hoe meer ik eraan gewend raakte en dat maakt het ook juist leuk en interessant. Alles is heel gedetailleerd beschreven, ik zag precies in mijn hoofd hoe alles eruit zag en dus ook de seksscènes. Wat maakt het boek volgens jou zo succesvol? Het is wereldschokkend en het doorbreekt een taboe. Daarnaast werkt het aanstekelijk, alle vrouwen tippen elkaar. Waar lees je het boek? Ik las het op het strand in Mallorca, ik werd verschillende keren aangesproken door mensen die het boek ook aan het lezen waren. Vooral de Engelse versie zag ik daar veel. “Ik lees het boek in mijn pauze”

Josina Schilperoord, 22 jaar, Leidster kinderdagverblijf Waarom ben je het boek gaan lezen? Ik was de eerste van mijn vriendinnen en collega’s die het boek las. Ik las de achterflap en dacht: dit boek heeft precies de goede formule. Een tikje erotiek en een tikje spanning. En wat vond je ervan? Super, het maakt je nieuwsgierig en het laat je nieuwsgierig. Het houdt je echt bezig. Ik ben nu bezig in deel 2, deel 3 ligt ook al klaar. Wat maakt het boek volgens jou zo succesvol? Het taboe en ik denk dat veel vrouwen een stukje van zichzelf herkennen in Ana. Je kunt je zo goed in haar inleven. Waar lees je het boek? Overal, in de pauze op mijn werk, in de bus. Veel vrouwen voelen zich misschien opgelaten en zullen gaan blozen als ze het boek in de bus lezen, maar ik heb daar geen last van hoor.

De vijftig Tinten trilogie staat al maanden op de bestseller lijsten, het tweede deel van de trilogie Vijftig Tinten Donkerder staat voor de zestiende week nummer 2. het derde deel Vijftig Tinten vrij is na vijftien weken op nummer 3 te hebben gestaan gezakt naar de vierde plek van de Bestseller 60.

De erotische vrouwenreeks vertelt het verhaal van de literatuur studente Anastasia Steele die een SM-relatie aangaat met een steenrijke zakenman. Langzaam verliest zij de controle

Vijftig Tinten grijs ligt sinds begin mei van dit jaar in de winkel. Een film staat op de planning maar er is nog niet bekend wie de hoofdrol speelt. Crtici boorden het boek de grond in , de meest gehoorde kritiek luidde: slecht geschreven, bol van de clichés en mommy porn. Toch denken miljoenen vrouwen daar kennelijk anders over

Tegenwoordig zijn we kennelijk allemaal, mannen en vrouwen, opzoek naar spanning, sensatie, gevaar en het liefst willen we graag ook allemaal formule 1 coureur zijn.

Dat niet iedereen daarvoor in de wieg is gelegd, noch daar het talent en de (mentale)vaardigheden voor heeft schijnt ons allemaal niet te deren. Laat staan de morele standaard ? Een simpel “rijbewijs” is toch voldoende?

We verbreden gewoon “de weg” en denken dat we bij zo’n grote snelheid alle effecten, hindernissen en obstakels goed kunnen voorspellen en de situatie, de weg en het leven volledig onder controle hebben. Dus  uit de bocht vliegen doen wij niet! Zo verblindt, dom en arrogant zijn we nou! Crisis na crisis na crisis.

Ik zou alvast maar je beschermengel gaan opzoeken voor raad en liefde, het lijkt me dat je die hard nodig hebt en…….. geef die een dikke knuffel. Tenslotte kent je beschermengel alle wegen, ook de weg naar de hemel. Veel succes !