FABRIEK AAN DE EEM; Mark Schevers (27) is kunstenaar, zijn tweelingbroer Rob botenbouwer. Al jaren combineren ze de creativiteit van de één met de ambachtelijke kennis van de ander. Zo moet ook hun nieuwe initiatief gaan werken: Fabriek aan de Eem.

Deze hal van een voormalige keukenfabriek aan de Heliumweg in Amersfoort is in hun ogen geschikt om er een broedplaats van ambitieuze kunstzinnige en klussende geesten van te maken. Inmiddels zijn ze druk met de werving voor veertien bureauplekken en twaalf werkunits.

,,We willen zo veel mogelijk diverse beroepen huisvesten”, zegt Mark. ,,In deze diversiteit kunnen allerlei fantastische samenwerkingen ontstaan. Op de bovenverdieping is een groot, open kantoor aanwezig, met prachtige bureaus die we overnemen. De werkunits kunnen naar eigen inzicht worden ingericht en in de hoogte worden uitgebreid.”

Werkplaats
Bijzonder in dit concept wordt een grote, gemeenschappelijke werkplaats. ,,Die is opgedeeld in een hout- en een staalkant”, legt Rob uit. In die 260 vierkante meter grote centrale plek komen diverse werkbanken en machines te staan, zoals lasapparatuur, een grote formaatzaag, een staalafkortzaag, kolomboren en een compressor. Voor iedereen te gebruiken. ,,De werkplaats wordt het kloppende hart van de Fabriek”, zegt Mark.

En dan is er nog een grote, verwarmde keuken van 40 vierkante meter waar altijd gratis koffie en thee klaarstaan. ,,Dat klinkt misschien gewoontjes”, zegt Mark. ,,Maar hier worden de contacten gelegd. Hier pauzeren mensen, zitten ze even bij elkaar, wisselen ze ideeën uit.”

De broers denken qua bezetting onder andere aan fotografen, animatie- en filmmakers, websitebouwers, tekstschrijvers en beeldend kunstenaars. Maar ook aan mensen die ambachtelijke beroepen met hout, staal en andere materialen uitoefenen.

Kruisbestuiving
Een constante kruisbestuiving van ideeënmakers en -uitvoerders is dan ook precies de hoofdgedachte achter de Fabriek aan de Eem. ,,Dit soort culturele broedplaatsen heb je al wel in grotere steden, zoals Eindhoven en Utrecht”, legt Rob uit. ,,In Utrecht is geen plek meer beschikbaar. En hier in Amersfoort zit je niet ver van Utrecht en Amsterdam, als je een afzetmarkt voor je producten zoekt. Amersfoort heeft bovendien unieke bedrijven waar je van kunt profiteren, zoals Special Coating XL met poedercoating, uniek in het land. En StudioZand met een porseleinwerkplaats. En vergeet ook niet: hier kun je gratis parkeren.”

Rob en Mark hebben nu hun gezamenlijke werkplaats De Fabricant, waarin Mark ontwerpen maakt en Rob deze ontwerpen vervaardigt. Deze werkplaats is gevestigd in het voormalige ­Noack gebouw aan de Soesterweg. In en rond deze fabriek zijn diverse werkplaatsen van creatieve en ambachtelijke jonge mensen gevestigd. Daar is al wel enige kruisbestuiving. ,,Maar helaas gaat deze plek sluiten”, zegt Rob.

Meer informatie of aanmelden kan via fabriekaandeeem@gmail.com of 06 36 01 91 03.

Bron AD; Piet van Dijk

foto Rodney Kersten