Er zijn twee ringstaartmaki’s geboren in DierenPark Amersfoort. Na een draagtijd van ongeveer vijf maanden zijn de jongen ter wereld gekomen. De pasgeboren maki’s hangen nu nog stevig aan de buik van de moeders. “De jongen klemmen zich nu nog zo goed vast dat we het geslacht van de halfaapjes niet hebben kunnen vaststellen”, vertelt dierverzorger Marianne Spies. Na een aantal weken zullen de jongen zich eerst verplaatsen naar de rug van de moeder, voordat zij zelf op ontdekking gaan.
Ringstaartmaki’s leven in sociale groepen waarbinnen een zeer strenge rangorde heerst. “Vrouwen zijn de baas bij deze diersoort, de mannen stellen zich veelal onderdanig op”, vertelt Marianne. De dieren zoeken elkaar graag op en communiceren met hun lichaamstaal, geuren en geluiden. Ringstaartmaki’s zijn echte groepsdieren, de vrouwen zijn erg vriendelijk voor elkaars jongen. “Als er meerdere pasgeboren ringstaartmaki’s zijn, passen de vrouwen op elkaars jongen en geven hen te drinken. Wie weet mogen we dit seizoen nog meer jonge ringstaartmaki’s verwelkomen”, aldus de dierverzorger.
De ringstaartmaki komt in het wild alleen voor op Madagaskar, een eiland bij de kust van Zuid-Afrika. “Tot een paar jaar geleden waren ringstaartmaki’s de minst bedreigde halfapensoort op Madagaskar. Helaas is hun situatie erg verslechterd en inmiddels is de soort toegevoegd aan de ‘rode lijst’ van IUCN, International Union for Conservation of Nature. Dat betekent dat het dier officieel bedreigd is”, legt dierverzorger Marianne uit. Deze rode lijst van IUCN is ’s werelds grootste lijst van statusbeoordelingen met betrekking tot de instandhouding van diersoorten, planten en schimmels. Marianne vertelt: “Het leefgebied van de ringstaartmaki’s is dus ernstig in gevaar. Steeds meer bossen waarin zij leven, worden gekapt. Ook wordt er op de maki’s gejaagd voor hun vlees. We zijn daarom extra blij met de geboorte van deze ringstaartmaki’s in DierenPark Amersfoort.”
Geef een reactie