De laatste dagen zijn voor velen een  nachtmerrie. En uiteraard op de eerste plaats de directe nabestaanden van zowel Romy als Savannah, waarvoor onze oprechte deelneming naar uit gaat. Het is niet te bevatten.

Honderden steun betuigingen aan beide families volgden via de Sociale media

Ouders in alle gremia, uitten hun bezorgdheid uit over de veiligheid op straat. Vele maar dan ook vele aanbevelingen, suggesties of maatregelen, passeerden de media.

Vanuit de redactie werd de algehele berichtgeving gevolgd. Overleg werd gepleegd, autoriteiten benaderd. De samenloop van deze omstandigheden, ( Romy en Savannah) leidde tot allerlei varianten en zeer begrijpelijk de vraag “hoe nu verder”.

Ook wij binnen de redactie zijn aangeslagen door de gebeurtenissen en besloten niet nog meer “media” te publiceren. De persvoorlichter van de Politie gaf diverse malen de nog steeds gehanteerde verklaring af. Dit nam niet weg dat veel ouders ook andere scenario verwoordden. En toeval of niet, de meldingen van een donker gekleurde auto, die kennelijk “op jacht”was naar jonge meisjes, was zeker een argument wat mee telde.

De zeer snelle aanhouding van de twee jongens voor de betrokkenheid bij Romy en Savannah, gaf weer enige rust.

Wij ( redactie ) wilden, net als zovelen een gebaar maken. Laten voelen dat je mee leeft en ook het verdriet voelt en deelt van betrokken families. Op persoonlijke titel zijn de condoleance registers zeker te benaderen. Maar hoe verwoord je de “eenheid” Soesterkwartier. We kennen de eerdere massale steunbetuigingen bij andere incidenten.

Soms is er zoveel wat we voelen
Maar zo weinig wat we kunnen zeggen

De stilte doorbrekend, want de wijkwebsite is gewoon een  paar dagen “stil” . Mede om te voorkomen dat komende “leuke”activiteiten, tussen de emotie van de Sociale Media beland en een ieder de gelegenheid had, zijn of haar gevoelens te uitten. Het idee werd opgevat, om tijdens de ZomerParade vrijdag een stilte plek voor de Emmaûskerk te creëren, waarbij bezoekers, een kaarsje, dan wel bloemen of een briefje konden achterlaten. Organisatorisch werden dingen in werking gezet. Toestemming van de beide families was nodig om een herdenkingsplek te maken. Via de school van Savannah werd familie benaderd en de Jeugd organisatie uit Hoevelaken. Alhoewel in eerste instantie men de herdenking ten zeerste kon waarderen, is later vandaag middels een verklaring van de ouders ( Savannah) via de gemeente Bunschoten, verzocht alle initiatieven niet uit te voeren. In plaats daarvan is er donderdag in Bunschoten een stille tocht. De herdenking van Romy heeft inmiddels plaats gevonden en ook hier is een herhaling van zetten niet meer gepast.

Mogelijkerwijs dat vrijdag aanstaande er toch op enig moment wordt stil gestaan bij het overlijden van beide jonge kinderen. Wij zien dat niet als ” te laat” maar juist als een respectvol moment. En misschien creëert U als bezoeker dan zelf een plek.

AL met al een zeer emotionele gebeurtenis, waar de betrokkenheid van de inwoners uit Amersfoort en omliggende gemeenten zich lieten blijken. Zo ook het Soesterkwartier waar emotioneel is gereageerd.

BUNSCHOTEN – In Bunschoten wordt donderdag een stille tocht gehouden voor het overleden tienermeisje Savannah. Tijdens de tocht worden bloemen gelegd nabij de school van de tiener en wordt twee minuten stilte gehouden.De stille tocht vertrekt om 19.30 uur vanaf het Kolkplein in Bunschoten-Spakenburg.

ACHTERVELD – Inwoners van Hoevelaken hebben 5 juni het 14-jarige meisje Romy dat vrijdag dood werd gevonden in Achterveld herdacht. De herdenkingsbijeenkomst was bij de muziekkoepel op het Van Aalstplein.

Redactie; Karel van Rooy.

Noot: de vraag doet zich voor, of “WIJ”Soesterkwartier behoefte hebben aan een centrale plek om “samen” te komen bij ernstige incidenten. Denk aan Manchester waar veel kinderen omkwamen, of Parijs / Londen en andere grote aanslagen.  Een plekje in de wijk, waar je samen kan komen om je gedachten te uitten. Een dergelijk verzoek is reeds bij ons gemeld door een zeer betrokken inwoner SK, n.a.v. Manchester en kwam om redenen van de plaatsbepaling niet van start. Wij zijn benieuwd naar Uw reactie.

Wilt U naar aanleiding van dit verhaal Uw idee of mening geven, dat kan op e-mail 3812indebuurt@gmail.com.