Geboren in de tijd van de babyboomers, 1960 had ik m’n 60ste verjaardag duidelijk anders voorgesteld en gepland.

Ook al wist ik bijna eerder dan het nieuws van het Corona virus in China want m’n oudste zoon woont daar, toch heb ik ook niet de impact verwacht die het nu heeft.
De maatregelen daar waren en zijn nog steeds behoorlijk rigoreus. De scholen geven nog steeds online les en dan zijn we inmiddels ruim 2 maanden verder. En dan heb ik het over een andere dan de zwaarst getroffen provincie van China.
Sinds een paar weken val ik ook in “de kwetsbare groep” terwijl ik nog steeds op m’n brommer door de wijk rijd en tot en met afgelopen vrijdag nog zelf de meeste boodschappen deed. Dat laatste heb ik inmiddels opgegeven omdat ik merkte dat er toch teveel mensen zijn die moeite hebben met de inschatting van de 1,5 meter grens. En al is het voor mij inmiddels de vraag of ik door de kat of door de hond gebeten ga worden – want gebeten word ik toch – ik wil niemand anders in gevaar brengen.
Wat niemand zo aan me ziet, of in de afgelopen jaren gezien heeft – ik werd niet kaal en ook niet misselijk van chemo en bestraling – is dat ik kanker heb in het laatste stadium. Eind december durfden de artsen niet in te zetten dat ik m’n 60ste verjaardag zou gaan halen….nou dat ene nachtje moet lukken hoor ;-)
Deze week heb ik bedacht dat wat de UEFA/ het EK kan – 60ste verjaardagsfeestje opschuiven naar volgend jaar – ik minimaal ga proberen. Want al is er nu de uitdaging om m’n verjaardag op een heel andere manier te gaan vieren, er gaat niets boven een echt feestje met vooral ook veel hugs en kisses. Al kan ik nu wel een heel bijzonder online verjaardagsfeestje afvinken dat ik nog niet eerder gehad heb. Niet te oud om te leren hè
Mensen verbazen zich erover dat ik zo positief blijf. Voor mij is dat omdat:
A. Negatief zijn alleen maar energie kost
B. Negatief zijn me niet beter maakt
C. ik het zo zelf beter volhoud
D. het voor m’n vrienden en familie ook langer vol te houden is, zij krijgen het nog zwaar genoeg straks
E. ik de mazzel heb dat ik geen pijn heb, en me ‘slechts’ benauwder voel worden.
Ook verbazen mensen zich erover dat ik anderen een steun in de rug probeer te blijven. Tja, aard van het beestje. Als ik dat niet meer kan doen is het eind nabij.
Tot zover gaat dat nog allemaal goed en kan ik zittend op de bank of brommer nog de hele wereld aan.
Omdenken dat is wat we nu allemaal moeten doen. Wat is “omdenken” hoor ik sommigen zich afvragen dat is in plaats van denken dat het glas half leeg is, het weten dat het glas half vol is. Het verschil tussen positief en negatief dus. Kanker, is in steeds meer gevallen te genezen, en zo niet dan zit er nog altijd “kan” in kanker.
Nu zitten we in de Corona crisis die vraagt veel van ons allemaal. Gezien de ontwikkelingen en de nog steeds te veel samenhangende mensen bedacht ik dat de thuiszittersgroep eigenlijk elke week gewisseld zou moeten worden. Naar het idee van wat ergens ooit gezegd werd met betrekking tot geboorte beperking: als de vrouw het eerste kind zou krijgen en de man het tweede dan zou er wel een derde maar nooit een vierde komen.
Volgens datzelfde idee “de week op week af” voor de thuiszitters; Deze week was voor de kwetsbare en ouderen komende week vrijheid voor hen, terwijl de natuurgenieters, joggers, corona-feesters, etc. dan binnen zitten. Na een week denk ik dat de 1,5 meter een stuk makkelijker gehanteerd wordt.
De vraag die ik de overheid voor zou willen leggen is: wat is dodelijker het corona virus of de gevolgen van sociale onthouding bij de toch al vaak alleen zijnde kwetsbare en/of ouderen? Maar ik ben bang dat het antwoord pas over een jaar of twee komt. Te laat voor nu dus, maar leerzaam voor de toekomst.
Zolang de overheid niet meegaat in het idee van “week op – week af” is het aan jullie om te zorgen dat de ouderen, de verpleeg en verzorgingstehuizen en andere kwetsbaren op een anderen manier weten dat er aan hen gedacht wordt. bijvoorbeeld door een tuinconcert, een tuinkoor optreden of iets dergelijks -met in achtneming van de 1,5 meter. Want nog niet iedereen weet van al dat digitale verkeer.
Om een beetje meer kans te maken dat ik mijn feestje volgend jaar zal kunnen vieren, wil ik jullie dan ook 2 dingen vragen:
1 om alsjeblieft de 1,5 meter in acht te nemen want jij hoeft niet te weten dat je het virus bij je hebt maar kunt het wel aan mij geven.
2. en zo een lockdown te voorkomen, want in geval van een totale lockdown wordt mijn leven zeker ernstig bekort.
Hou je hoofd omhoog dan zie je méér, en kun je zeker in deze tijd een schitterend blauwe lucht zien zonder alle witte vliegtuigstrepen. Zelfs in het donker zijn de sterren beter te zien, geniet – van dit ook door corona teweeg gebrachte – voordeel.
#Staysafe #Coronavirus #COVID_19

N.G.