Het is wennen, maar na een week van afstand houden begint er een ritme in te komen.

Vele wijkgenoten kennen me niet persoonlijk maar hebben we vaak in de wijkkrant zien staan. Als echte Keitrekker en import Soesterkwartierder maak ik me hard voor onderlinge contacten. Ik praat mee in de Reset, de Nieuwe Sleutel, bij het buurtbudget en BuurtBestuur Soesterkwartier (tegenwoordig “Eigenwijks”).
Na afgelopen oktober, als gevolg van een reorganisatie, werkeloos te zijn geworden waren mijn dagen snel gevuld met sociale activiteiten. Het corona virus heeft er voor mij op dat vlak hard op ingehakt. Afspraken worden afgezegd, ontmoetingsplekken gesloten.

Het geeft mij ruimte om na te denken over andere zaken. Welke gevolgen heeft de 1,5 meter afstand bijvoorbeeld? Hoe schat je dat in?
Op de Noordewierweg is dat makkelijk in te schatten, met dank aan de rode-tegels die om de 1,5 meter liggen. Bij de bushokjes is dat wat minder duidelijk. Neem je daar 1,5 meter, dan kan er maar 1 persoon in het hokje zitten. Nu de zon schijnt is dat geen probleem. Maar wat als het gaat regenen…

 

Voor het ritme van de dag heb ik vooral met mezelf te maken. Dus in het begin van de week was het veel Netflix, Disney+ en Pathé-Thuis. Inmiddels heb ik alle films die ik wil zien wel gezien. Ik grijp terug op mijn laatste maanden bij mijn werkgever, twee cursussen die ik nog wil afronden liggen nog te wachten. Iedere ochtend begin ik daarom met het doorlezen van lesmateriaal. Wil je werk vinden, dan moet je vooral aan jezelf werken. En niemand is te oud om te leren, zeg ik met mijn bijna 50 jaar.
Ik wil vooral het beste uit de mensen halen. Ik heb een NOBCO-diploma als sociale-coach. Daar red je het niet mee. Een opleiding Budget coach ligt nog te wachten. Met de te verwachten resessie kan je maar beter voorbereid zijn.

Om de dag doe ik een loopje naar de Albert Heijn. Vandaag staat bij de Emmauskerk de visboer. Geheel ingericht volgens de nieuwste richtlijnen. Met ontsmettingsmiddelen en afzettingen tot 1,5 meter. De nieuwe regels zijn gisteren pas ingegaan, dus iedereen is nog aan het zoeken naar de juiste oplossingen. De Albert Heijn is een stuk verder. De winkelwagentjes zijn inmiddels verplicht gesteld en er staan precies genoeg om de 1 klant per 10 vierkante meter binnen te laten. Ook hier is de ontsmettingsmiddel beschikbaar, samen met de winkelwagen muntjes om het verplichte winkelwagentje (ook voor 1 artikel) mee te kunnen nemen.

Op de terugweg vraag ik me af hoe we in onze mooie wijk met vooral de smalle stoepjes elkaar kunnen ontwijken. In mijn gedachten komen de oude Romeinse regels weer naar boven. Deze worden in de wandelsport nog steeds gebruikt als je geen stoep hebt loop je tegen het gemotoriseerd verkeer in. Lopend houden we links aan. Of dat nu weer gaat aanslaan…