Op zaterdagmiddag 6 oktober, in het slotweekend van de Week van de Smaak, vindt een bijzonder aardappeloogstfeest plaats in Amersfoort, de Hoofdstad van de Smaak. Een boerin komt naar de stad met een tractor vol biologische aardappelen, ‘kokoloog’ Pierre Wind geeft een openbare aardappelsmaakles aan alle aanwezige kinderen en kunstenaars zorgen voor onvergetelijke aardappelervaringen. Het ‘Pieperpad Oogstfeest’ wordt georganiseerd door Bionext in samenwerking met Greenpeace en de biologische aardappelsector.

Midden op de Groenmarkt in Amersfoort komt de tractor te staan van Cobie de Kruijf, biologische boerin in Leusden. Cobie: “In het voorjaar heeft een groep scholieren een stukje van het Pieperpad gefietst naar onze boerderij. Daar hebben ze geholpen met aardappels poten. Ze hebben toen van alles geleerd over de milieuvriendelijke biologische teelt en over de Carolus aardappels, die minder gevoelig zijn voor de aardappelschimmelziekte. Nu de aardappelen goed en wel geoogst zijn, vind ik het geweldig om die midden in de stad uit te stallen. Zo wordt de band zichtbaar gemaakt tussen de stad en telers in de omgeving.”

Om één uur verschijnt ‘kokoloog’ Pierre Wind ten tonele, een fervent voorstander van Smaaklessen in het basis- en voortgezet onderwijs. Aan alle aanwezige kinderen op de Groenmarkt – iedereen welkom! – zal hij in geur en kleur vertellen over de grote variatie aan aardappelrassen. Pierre Wind: “Wist je dat er wel 250 soorten aardappelen zijn? Voor puree moet je bijvoorbeeld een hele andere aardappel hebben dan voor friet.”

De aardappel blijkt ook een inspiratiebron voor kunstenaars. Kunstschilder Norbertus maakt op een groot doek een eigentijdse versie van ‘De Aardappeleters’ van Van Gogh. Het kunstenaarsduo Martijn Jansen en Selina Houwing zorgt met de Knol d’Amour voor een fantasierijke ode aan de biologische aardappel in beeld, geluid, geur en smaak. Culinair artiest Piet Casso maakt creatieve aardappelhapjes die hij decoreert met eetbare verf. Voor kinderen neemt hij verschillende soorten pieperpuree mee waarmee gekleid kan worden. Dat wordt smullen!
Ook bij diverse cafés en restaurants in Amersfoort zijn ter gelegenheid van de Week van de Smaak bijzondere aardappelhapjes te krijgen.

Pieperpad
Amersfoort bevindt zich in het hart van het Pieperpad, de enige echte aardappelfietsroute van Nederland. De route is ruim 1000 km lang en loopt van het Friese Lauwersmeer via Amersfoort naar het Zeeuwse Heikant. Met de route wordt aandacht gevraagd voor de biologische, milieuvriendelijke aardappelteelt en voor biodiversiteit in de landbouw. Op de Groenmarkt is de route, in de vorm van een speciaal, informatief boekje, gratis op te halen – daarbij geldt: op is op!

Praktische informatie:
Pieperpad Oogstfeest
zaterdag 6 oktober
12.00-17.00 uur
Groenmarkt en Appelmarkt, Amersfoort

Bron: AGF