Soesterkwartier 16 maart 2019. NL Doet heeft zich 2 dagen lang gemanifesteerd bij verschillende “klussen”in de wijk. NL Doet gesubsidieerd door het Oranjefonds, draagt jaarlijks bij, met het uitvoeren van diverse klussen in het land en dus ook in het Soesterkwartier. Alhoewel voorafgaand aan de twee geplande dagen (vrijdag en zaterdag) bleek de deelnemers lijst bij NL Doet, “dagelijkse” varianten te tonen. Hierdoor werd er wat kleine verwarring gesticht bij vrijwilligers en zo ook bij de redactie. Ingevolge wij, de altijd boeiende activiteiten in “de tuin van de Plataan” op zaterdag hadden ingepland. De uitvoering bleek echter op vrijdag 15 maart al te hebben plaatsgevonden. Foto’s hiervan zijn alsnog in het fotoalbum verwerkt, met dank aan Guido van Beek. Onderstaand een korte omschrijving van het vrijwilligerswerk bij de verschillende projecten.

Kubus Noordewierweg

In de stromende regen, waren diverse volwassenen en kinderen bezig met het schoonmaken, opruimen en verfraaien van hun natuurspeelplaats van basisschool de Kubus aan de Noordewierweg. Nieuwe struiken werden gepoot.  Een berg versnippert hout werd door diverse helpende handen met kruiwagens naar het terrein gereden. Functioneel bedoeld als een soort “kussen”op de grond onder de speeltoestellen. En een beetje triest, maar hoe natter het werd, des te zwaarder de klus om al de houtsnippers te verplaatsen. Aan het enthousiasme lag het niet.Dat was volop aanwezig en er werd menig “liedje” gezongen.

Verkeerstuin

In de verkeerstuin op de wagenwerkplaats, was het een drukke boel. Op twee fronten werd er heel hard gewerkt. Het hele verkeerscircuit was leeggehaald. Er werd met precisie gestofzuigd en wel 3 x gekeken of er geen stofjes achter bleven. De reden werd snel duidelijk, dat er van achteren uit een ploeg verfrollers met lange stelen de hele vloer van het circuit aan het verven waren ( zwart). Zodat er straks een nieuw race-circuit ontstaat. Een verdieping hoger werd in omgekeerde vorm de lange steel en verfroller gebruikt. Hier kreeg het plafond een vernieuwde “witte”verflaag. Een forse klus dus.

Moestuinbakken

De moestuinbakken op de Wagenwerkplaats werden ook weer uit hun winterslaap gehaald. Een aantal haalde de kritische keuring van Guido van Beek en Fabian Brökelmann niet. Een kleine stapel vermolmd hout was dan ook het gevolg. Ook hier zorgde de regen voor wat tegenslag. Maar gaande de ochtend werden de eerste moestuin bakken voor het komende seizoen weer klaargezet. Best een tijdrovende klus. Maar aan het eind van de dag kunnen er weer veel mensen een moestuinbak huren voor het kweken van eigen producten.

 

Buurtvereniging Palm/Hulststraat

Ook een terugkerende activiteit op de lijst van NL DOET. Het onderhoud van zowel het Buurthuis als de buiten en de vele attributen vergen nu eenmaal veel mankracht. Ook dit maal waren een aantal vrijwilligers druk doende om zaken op te knappen. Het accent deze keer op spelmateriaal en “werkplekken”voor knutselen en kliederen ( jeugd). Met de nodige “vérve, werd er door de groep jongeren gewerkt. en een aantal meter verder was al het spel materiaal van het buurthuis uitgestald .Het kreeg stuk voor stuk een schoonmaak beurt, of bij een mankement een “herstel” puntje. Buiten werd met vereende krachten een geheel nieuwe en grote, trampoline in elkaar gezet. Het boekje met de instructie’s voor het in elkaar zetten, bleek toch wel een handig ding. Daarnaast waren er voorbereidingen gaande op een nieuwe set “schommels” te monteren. Al met al een paar “klussen” die de hele dag wel de nodige vrijwilligers zal vergen.

Belevingstuin de Plataan

Zoals vermeld, werden op vrijdag 15 maart hier de NL Doet klussen uitgevoerd in de “belevingstuin”van de Plataan. Er viel weer het nodige aan onderhoud te doen, zowel binnen als buiten. Met name de “kas”kreeg de nodige aandacht alsmede de beplanting. De aanwezigen werden om de nodige energie op te doen, getrakteerd op pannenkoeken. Mede door de inzet van studenten is er weer veel gedaan in deze mooie groenvoorziening in de wijk.

 

Kubus Spaarnestraat

Ondanks de regen en de wind waren er in de tuin/ op de speelplaats van de Kubus zo’n 20 mensen hard aan het werk. Gaten werden in de grond geboord, stukken verhoogd, plekken onder de toestellen van nieuwe houtsnippers voorzien. En een kruip-door-sluip-door-groen route aan gelegd door jonge vrijwilligers van een Amersfoortse middelbare school. Op het binnenplein van de school werden de moestuinbakken klaargemaakt, om straks te kunnen oogsten. In het fotoverslag (link onderaan dit verslag) staan de bewijzen van het harde werken, en de resultaten.

 

Speeltuin Rivierenwijk

In Speeltuin Rivierenwijk waren tussen de 8 en 12 mensen actief bezig met opknappen van de speeltuin. De wip was reeds hersteld, en voor verfwerk was het geen weer. Maar het hekwerk is weer van groene aanslag ontdaan, onkruid tussen de tegels uit en ook hier weer nieuwe snippers onder de speeltoestellen.

De vrijwilligers hadden ook pauze met koffie, thee of limonade en iets lekkers erbij. Kortom: er werd goed voor de harde werkers gezorgd. Ondanks dat er alleen de ochtend gewerkt werd, is er veel bereikt.

 

Natuurspeelplaats Dollardstraat ( ’t Anker)

De dag begon vroeg in de tuin van ’t Anker (bovenbouwlocatie). Ook hier ondanks de regen zo’n 15 mensen aan het werk. Weinig aanmeldingen vooraf, maar gelukkig veel spontane helpende handen. Het leek wel een NLDoet Natuurtuinen werkdag, want ook hier werd hard gewerkt om plekken weer op hoogte of juist diepte te krijgen. Er werd gespit en platgestampt, paaltjes vervangen voor nieuwe en met snippers gestrooid.

De middag werd er vooral in de tuin van ’t Kleine Anker gewerkt. Aardbeienplantjes verplaatst, en de rijen aangeharkt en omgespit voor een groente of fruit soort. Niet steeds de producten op het zelfde stuk grond, weten ze van de boeren omdat anders de grond teveel verschraald. En terwijl de grotere nog ijverig aan het spitten en harken zijn, maken de kleinste dankbaar gebruik van de waterpomp als speelplek.

 

Uw verslaggevers; Nel Groenendijk en Karel van Rooy.

Foto impressie van de activiteiten. klik hier.