Werkgroep Energietransitie Soesterkwartier

De werkgroep “energietransitie Soesterkwartier” gestart oktober 2018, is een groeiende groep van 15 proactieve bewoners die maandelijks bij elkaar komt om handen en voeten te geven aan de energietransitie in onze wijk. Zoals je weet heeft de gemeente een warmtevisie ontwikkeld met de ambitie om in 2030 CO2 –neutraal te zijn. Sleutelwoorden hierin zijn haalbaar en betaalbaar. In 2020 wordt er in dat kader in samenspraak met bewoners een wijkwarmteplan opgesteld voor onze wijk.

Wij hebben onze eigen standpunten rondom de energietransitie geformuleerd, we willen een vraagbaak zijn voor bewoners in het Soesterkwartier en als intermediair wil functioneren tussen gemeente en provincie.

We hebben een brochure; “Heb jij al een warmteplan” opgesteld waarin de bewoner verschillende transitie paden kan bewandelen om zijn/haar huis toekomst bestendig te maken.

We hebben een gespreksleidraad ontwikkeld om keukentafel gesprekken te voeren met je buren over energietransitie. Wil je mee participeren in de werkgroep of met je buren keukentafel gesprekken voeren? Meld je aan op  energietransitiesoesterkwartie@gmail.com(zonder die r dus!).


Werkgroep Schoon Soesterkwartier

Je ziet het echt als we een straat of stuk groenstrook hebben aangepakt. Er kijken je geen blikjes of flesjes meer aan. Kinderen kunnen weer lekker spelen op een schone plek. Wij van Schoon Soesterkwartier worden daar blij van. En ook dat we tijdens het zwerfvuil prikken nieuwe of ‘oude’ wijkgenoten en hun kinderen leren kennen. We zijn deze werkgroep van VDS begonnen in 2018 omdat we ons ergerden aan die rommel op straat en we er samen wat aan wilden doen. We organiseren nu twee keer per jaar een schoonmaakactie ergens in de wijk. Daar waar de deelnemers vinden dat het nodig is.
Zo gaan we op 9 november van 9:00-14:00 weer samen aan de slag vanuit het Emmausplein.

Herken je onze ergernis en spreekt onze praktische aanpak je aan, laat het ons weten. Wil je meedoen met onze volgende actie, meld je aan. Wij zijn Roos Hollenberg en Claudine Nève, je kunt ons bereiken op Schoonsoesterkwartier@gmail.com. Tot ziens!

 

De Soesterwijkwiek

De coöperatie “Samen Energie” is opgericht voor het windproject Soesterwijkwiek. Er gebeurt een hoop achter de schermen. We zijn een formele stap verder met de coöperatie en heel blij ermee. Nu druk bezig met de inrichting van de coöperatie. Het verkrijgen van een bankrekening is er eentje van. Bizar dat dit al 4 maanden duurt. Het kabinet en gemeente wil graag lokale initiatieven maar de AFM ziet energie coöperaties als een verdacht fenomeen voor beleggingen. De banken halen de touwtjes aan en doen alles via papier. We komen wel eens kennismaken zei ik van de week nog. Dan weet je met zie je zaken doet. Vruchteloos voorstel.

Ondertussen is het eerste onderzoek naar ecologie gestart. En staat de mogelijkheid van deelnamen voor velen in deze concrete ontwikkelingsfase voor de deur. Wil je meedoen. Geef je op via een certificaat via onze site en toon te interesse. Dan kun je als eerste meedoen en financieel deelnemen voor 4 a 6% tijdens de bouw en binnenkort bij hoger risico met grotere bonus. We denken ook aan kleine instap bedragen voor betrokkenheid met kleine beurs of samen meedoen via je (sport) vereniging. Kortom we zijn druk bezig en het wordt steeds concreter. Meer info op soesterwijkwiek.nl

 

Duurzame Week Amersfoort

Vereniging Duurzaam Soesterkwartier doet mee aan De Duurzame Week Amersfoort van 8 t/m 14 oktober. Als je wilt weten hoe duurzaam het Soesterkwartier is, dan kun je een wandeltocht door de wijk maken. Je kunt de wandeling door de wijk op diverse plekken binnen het Soesterkwartier beginnen. Op je route kom je allerlei duurzame of juist niet duurzame elementen in de wijk op het spoor. Daarnaast is het een fijne wandeling, waarbij ook oog is voor de pareltjes van de wijk. De wandeling loop je in ongeveer één uur. Geschikt voor jong en oud. De tocht is er in twee vormen. Als tekst met routebeschrijving (www.duurzameweek033.nl) en als geocache onder de naam Duurzaam Soesterkwartier (www.geocaching.com   ).

Daarnaast staan we ook op de duurzame markt op zaterdag 12 oktober van 11.00 tot 17.00 uur op het Lieve Vrouwekerkhof.