De bijzondere nieuwe buurt Soesterhof is geopend. Op de Wagenwerkplaats hieven bewoners, bouwers en de NS dit weekend het glas. Na jaren van voorbereiden is de groene buurt een feit.

De eerste huizen werden eerder dit jaar al opgeleverd en nu viert Soesterhof dat dat proces compleet is. Alle bewoners zijn gearriveerd. En het gezamenlijke tuinhuis is af.

“Onze droom is eindelijk werkelijkheid geworden”, zei voorzitter Joost van Alkemade na afloop van de openingsceremonie. “We zijn tien jaar bezig geweest met de voorbereidingen. Die lange samenwerking heeft natuurlijk een voordeel, lacht hij. “Je kent je buren al goed.”

Een andere manier van wonen
Soesterhof heeft een andere kijk op wonen en samenleven dan de meeste buurten. De 42 woningen zijn bedacht door de bewoners zelf. Zij hebben met architecten uitgedacht hoe de buurt eruit zou gaan zien. Samen hebben ze de aannemer de opdracht gegeven om die plannen uit te voeren.

Duurzaamheid is belangrijk: de woningen zijn gemaakt van duurzame materialen, met zonnepanelen die geïntegreerd zijn in het dak. Om elk huis zit een dikke isolerende schil.

Sociale duurzaamheid is ook belangrijk. De bewoners (30 kopers en 12 sociale huurders) wonen nu rond een grote tuin, met in het midden een gezamenlijk tuinhuis. Iedereen heeft zijn eigen woning, maar bewoners zorgen samen voor de tuin en organiseren samen activiteiten. Van Alkemade: “Kinderen groeien hier samen op. Een andere manier van leven. We willen mensen graag inspireren.”