Beer MoekiVandaag is het vernieuwde Zoölogisch Museum van DierenPark Amersfoort geopend. De in februari overleden beer Moeki was één van de oudste bewoners van het park en is nu opgezet te zien in het museum. ‘‘Zij is bij ons geboren en getogen, dus wij zijn blij dat Moeki weer terug is’’, vertelt de projectleider.   

Het museum was sinds september gesloten in verband met de renovatie. ‘‘De preparaten zijn opgeknapt en de vernieuwde collectie is verdeeld in verschillende thema’s,’’ vertelt projectleider Carlijn Franchimont. ‘‘Al met al zijn wij zeker een jaar bezig geweest met alle voorbereidingen. Gelukkig is dat het zeker waard geweest, ik ben stiekem best trots op het resultaat.’’ Het museum werd in 2003 voor het eerst ingericht en door de jaren heen was de rode draad zoekgeraakt. Door de herinrichting is er weer een logische verhaallijn ontstaan.

De collectie is ingedeeld in vijf thema’s: ‘binnenstebuiten’, ‘een bek vol’, ‘huid & haar’, ‘zintuigen’ en ‘bedreiging’. ‘‘Bij het laatste thema is bijvoorbeeld een meeuw te zien die is overleden door rommel op het strand’’, vertelt de projectleider. ‘‘Wij willen, naast het laten zien van prachtige dieren, ook vertellen over situaties die dieren kunnen bedreigen.’’ Er zijn in het vernieuwde museum ook ontdekkisten te vinden die passen bij de nieuwe thema’s. In de ontdekkisten zitten proefjes en materialen zoals een tijgerhuid, giraffenwervel en  zintuigenexperimentjes. De gidsen van het park laten deze bijzonderheden van dichtbij zien aan de bezoekers van DierenPark Amersfoort.